Tehnocratul povestaci de la Agricutură

ZlatiÎnainte de toate, să specific faptul că mie unuia, ministrul Agriculturii, domnul Achim Irimescu, îmi pare o persoană bine intenționată. Dincolo de asta, cred nu doar mie îmi pare că Ministrul Agriculturii sare, cu prea multă lejeritate, calul atunci când iese la rampă cu declarații publice pe care nu le poate documenta cu elemente concrete.

Mai ieri-alaltăieri, mișcat de tragedia copiilor infestați cu E-coli, domnul Irimescu arunca povara vinei în cârca producătorului de lactate Brădet. Se dovedește ulterior că unii dintre cei infestați nu consumaseră brânză Brădet pentru ca, în final, specialiștii să declare ritos cu nu consumul de brânză a stat la baza îmbolnăvirilor. Pentru o nefăcută de felul acesta, unui ministru politic i s-ar fi cerut urgent demisia. Dar nu – tehnocratul de la Agricultură este bine, mersi, în funcție.

Atât de bine se simte la Minister încât, fără treabă fiind, aruncă pe piața publică o nouă bombă: România este considerată de către marii retailieri de alimente ca un fel de țară a nimănui, astfel încât alimente cu termen expirat, sau chiar alimente care se cunosc că sunt infestate, sunt exportate din Vest pe piața românească și ajung în farfuriile încrezătorilor români. Astfel, domnul Irimescu ne povestește cu talent cum:

 • un soi de pește prins în marea Norvegiei este infestat de un vierme intestinal, drept care în Vest se vinde doar eviscerat. Dar noi românii îl importăm congelat integral, astfel încât pe parcursul procesului tehnologic viermii trec din intestinele peștilor în canea acestora, cu urmările de rigoare;
 • producătorii străini exportă în România carne și mezeluri cu termen de valabilitate depășite, care sunt puse în rafturile magazinelor după ce sunt spălate cu oțet și detergent.

Aș putea fi de acord cu alegațiile domnului Ministru, dacă…

 1. Dacă nu ar fi fost prins deja cu ocaua mică numită Brădet.
 2. În ograda domnului Irimescu, nu a mea, stă (sau șade, cum doriți) ANSVSA, o armată de amploaiați care ar putea depista și face publice cazuri precum acelea despre care ne povestește domnul Ministru.
 3. cum astfel de comunicate din partea ANSVSA nu au fost, ori s-a pus batista pe țambal (de ce? în interesul cui?) fie domnul Irimescu ne vinde gogoși și dânsul narează la gura sobei mituri urbane.
 4. Dacă s-au depistat cazuri (fie la pește, fie la carne și mezeluri) și Ministerul (cu tot cu ANSVSA) a tăcut, ambele instituții se fac vinovate de îmbolnăvirea românilor cu bună știință. Scandal public, anchete, DIICOT, DNA, mama DNA, demiteri, și de la capăt.
 5. Dacă astfel de cazuri există dar ANSVSA nu a depistat nimic, atunci cineva trebuie să își dea demisia, din zona ANSVSA.
 6. Dacă astfel de cazuri nu există decât în mintea înfierbântată a domnului prim-povestitor de la Agricultură, atunci acesta trebuie să plece, și să nu se mai întoarcă.

Până una-alta premierul tehnocrat al ministrului tehnocrat ar trebui să dovedească faptul că este premier, nu o marionetă ce vorbește franțuzește și acționează ardelenește (adică având viteza particulelor elementare care numai șed…) atunci când e vorba să frece ridichea miniștrilor pe care și i-a asumat și care, iată, se întrec în năzbâtii.

Etichete:, , , , , ,

2 comentarii pe “Tehnocratul povestaci de la Agricutură”

 1. World of Solitaire 3 aprilie 2016 la 5:41 PM #

  Poate x este de calitate evropeană, și deci, greu de înțeles?
  Oare aceasta să fie Europa?

  Apreciază

Trackback-uri/Pingback-uri

 1. În răspăr (LIX): Tehnocratul & metafora | Radu Zlati - deputat de Gherla - 3 aprilie 2016

  […] Deci tehnocratul Irimescu, vorbind despre scoaterea celor 35 de miliarde din țară, făcea metafore. Eu știam că tehnocrații sunt oamenii detaliilor exacte, oamenii cu șublerul și metoda de calcul. Poate că domnul ministru al Agriculturii este un tehnocrat cu metafora în suflet. Desigur, ar fi interesant de știut metafora cui. Alte articole pe aceeași temă: TEHNOCRATUL POVESTACI DE LA AGRICUTURĂ […]

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: