În răspăr (LXI): Furnica cea corporatistă și greierele bugetar

Radu Zlati(1) Mitologia urbană a acreditat de mult faptul că angajații la privat (de aici înainte: corporatiștii) sunt harnici precum furnicile, lucrând din zori până în seară pe tarlaua „stăpânului”. Estimp, angajații la stat (hai să îi numim bugetari) trăiesc, vorba ceea, într-un vis: saltă și se bucură de viața de huzur oferită din banii contribuabililor, beau cafele și fac surf pe net, bifează în social media și se prgătesc de weeckend.

(2) Realitatea statistică ne spune că în România salariul mediu al bugetarilor a ajuns să fie mai mare decât salariul mediu al celor care lucrează în sectorul privat.

Ceea ce ne duce la o contradicție greu de explicat: dacă viața profesională a bugetarilor este atât de ușoară și atât e bine plătită, iar cea a corporatiștilor atât de grea și de prost remunerată, oare de ce corporatiștii nu se înghesuie să se angajeze la stat?

Concluzie: (a) fie una dintre cele doua premise (poate amândouă…) sunt false, și atunci putem trage orice concluzie dorim, fie (b) corporatiștii – nu este ceva în regulă cu ei, nu acționează rațional. Ceea ce, din principiu și respect față de aceștia, refuz să cred. Atunci?

Etichete:, , , , ,

3 comentarii pe “În răspăr (LXI): Furnica cea corporatistă și greierele bugetar”

 1. Antoniu Nyerjak 15 aprilie 2016 la 10:26 AM #

  Dupa cum stim cu totii,a fi bugetar in Romania inseamna prosperitate si siguranta(exista localitati in care administratia locala este cel mai important angajator),iar la firmele private nu exista mentalitatea concurentiala(care ar trebui sa fie determinata de o societate concurentiala,evident!),asa ca nu trebuie sa ne miram de aceste discrepante.Sanse prea mari sa schimbam ceva in domeniu,in viitorul apropiat,nu sunt,mentalitatile nu se schimba de la o zi la alta,trebuie cateva revolutii inca…

  Apreciază

 2. Ioan 18 aprilie 2016 la 10:11 AM #

  Ha,ha,ha….angajările în domeniul bugetar se fac pe șpăgi și concursuri trucate….Clasa Politica știe cum și de ce….Domeniul bugetar este asociat cu lipsa de performanta….exista găști de bugetari….formate din familii….tata, mama, fiu, fiica prin scoli….licee….universități…primarii….spitale….armata….ministere…justiție. …chiar si in parlament….vezi familia Mocanu de la psd…..politie,….Generali….Chestori….care nu produc decât….deficit bugetar prin salariile enorme încasate….Liberale….te-ai lansat intr-o tema/dezbatere care….te copleșește….Vae Victis!

  Apreciază

  • Radu Zlati 18 aprilie 2016 la 11:24 AM #

   de acord că există găști. Dar dacă nu există presiune pentru schimbarea mentalității din structurile bugetare, nici că se va schimba ceva.

   Apreciază

%d blogeri au apreciat: