Despre candidatura la Primaria Capitalei
La BEC am mers singur, dar cu colegii alaturi si da, la PNL abordam foarte serios politica, daca faceti aluzie la dificultatile pe care le-am avut in ultima luna cu privire la nominalizarea candidatului. Daca vom lua pas cu pas ceea ce s-a intamplat veti vedea ca Partidul a reactionat rapid si a reactionat la maximul de capacitate posibila in contextul dat. Intr-un moment dificil, echipa s-a strans si in final a ajuns la o solutie pe care, din cate am vazut, multa lume o apreciaza.
Eu l-am sprijinit inca de la inceput pe dl. Busoi pentru ca in momentul in care am preluat Filiala Bucuresti, dl. Busoi era votat deja in unanimitate de un Comitet Executiv din care facea parte si dl Orban. Eu am avut foarte mare incredere in capacitatea lui de a creste. Decizia retragerii d-lui Busoi a fost o una comuna a conducerii din care face parte si dl. Busoi. In urma sondajelor s-a luat decizia de a merge in alegeri cu dl Orban pentru ca avea o perspectiva de crestere in sondaje ceva mai consolidata decat dl. Busoi . Dl. Busoi a suferit o scadere in sondaje in lunile decembrie – Ianiuarie din cauza unui baraj de presa pe care l-a intampinat atunci . Datorita unor miscari pe care le-a facut, celebra conferinta de presa “ Colectiv” unde a semnalat de altfel doua riscuri majore pentru Capitala.
Despre retragerea lui Marian Munteanu
Dl. Munteanu s-a retras pentru ca aparuse o serie de acuzatii grave, serioase la adresa domniei sale, unele le-a demontat, altele a spus ca oricand pot fi demontate. Tot acest context si cu precedentul schimbarii Busoi – Orban, se conturase deja un fel de cliseu. Toata lumea a vorbit despre o criza. Presiunea a fost enorma.
Decizia candidaturii d-lui Munteanu a fost luata rapid, era foarte important sa luam o decizie, pentru ca toata lumea vorbea despre esecul PNL. Tocmai pentru ca situatia era extrem de serioasa, s-a tratat cu maxima urgenta .
Toata lumea a fost de acord ca in maxim 48 de ore trebuia sa avem un candidat. Trebuie sa recunoastem ceea ce este bine si ceea ce nu este bine. Ce nu a fost bine este faptul ca trebuia sa verificam mai atent toate declaratiile din anii 90, unele dintre ele si mie mi-au fost necunoscute. Trebuia sa evaluam mai atent poate riscul acestui nou baraj pe care urma sa-l intampinam.
Ideea in sine de a veni cu un om din afara partidului, cred si acum ca a fost buna.Nu a fost o idee pastrata doar la nivelul unui membru al conducerii, a fost o decizie colectiva. Imi asum acest lucru, am fost acolo si cred ca a veni cu un om din afara partidului era bine in toata acea presiune.
Lucrurile s-au schimbat, in politica trebuie sa fi intelligent.
Acum, dupa retragerea d-lui Munteanu, toata lumea spunea ca PNL nu are soutii. Era absolut obligatoriu sa venim cu un om din partid. Trebuie sa te adaptezi la context.
Inainte toti spuneau “ toti sunt ca Orban”. Acesta era riscul daca veneai imediat cu un alt om din partid. Dupa retragerea d-lui Munteanu toata lumea s-a retras pe sloganul “ PNL nu are solutii”, de aceea trebuia sa fie cineva din partid.
Intru in aceasta cursa electoralacu gandul sa castig, nu am intrat niciodata pe teren cu gandul de a pierde. Cred ca sunt o varianta castigatoare, am un culoar bun, un context bun, partidul a trecut la o stare de optimism sanatos, e turat la capacitate de lupta si am incredere.
Orban a fost lasat singur sa se ocupe de sursele de finantare pentru campanile?
Nu, nu este adevarat si dl. Orban va poate confirma acest lucru. Dl. Orban a avut imediat un staff si consultantii la dispozitie. De regula, candidatul este in pozitia de a spune ce vrea .Nu a fost acolo nici o fisura si dl Orban va poate confirma ca ceea ce s-a intamplat este strain complet de PNL. Am insistat in toate discutiile, cu toti colegii, sa aiba grija, pentru ca toata lumea este preocupata de noile reguli de integritate.
Au fost discutii cu mai multe persoane. Preocuparea de a deschide partidul catre personalitati din afara partidului, nu este una noua. Aceasta idee a aparut inca inainte de Cazul Colectiv.
Dupa cazul “Colectiv” veti vedea in retorica liderilor partidului, apelul catre personalitati din afara partidului de a intra in partid. Candidatura lui Ciprian Ciucu este o dovada practica, faptul ca nu este un moft al partidului.
Nu trebuie sa-l privim pe dl Munteanu ca pe un agent electoral care sta pe scaun si asteapta decizia partidului. A fost o decizie luat impreuna. Domnul Munteanu s-a retras.
Dl. Munteanu a fost extrem de rezonabil si precaut. Venind din afara partidului, precautia fata de orice necaz ai putea produce partidului este mai mare decat cea a unui membru vechi. Dansul a receptat negativ doua declaratii facute de doi candidati de la sectoare, care nu au spus ceva gresit pe fond, dar au reactionat putin impulsiv. Tot ce s-a intampat a fost rezonabil, a fost corect. Calitatea oamenilor se vede in momentele dificile. Toata conducerea PNL a dat dovada de maturitate. Nu numai ca facem serios politica dar am si aratat cum se trece printr-o criza in mod elegant.
Despre candidature la Primarie in raport cu aspiratiile.
Ma simt la fel de onorat, in calitatea de candidat la Primaria Capitalei ca si atunci cand am fost desemnat premier din umbra. Am fost in Marea Britanie si am stat de vorba cu premierul din umbra la fel de serios ca si cu Premierul in functie. Practica va umple aceasta institutie a alternativei, pentru ca este foarte importanta.
Cred ca ar fi fost cea mai mare greseala ca presedintele sa incerce un Guvern politic dupa evenimentul “Colectiv”
Stiu ca nu voi mai fi premier, m-am gandit bine, mi-am asumat aceasta candidatura si poate ca pozitia aceasta de Primar General este chiar mai onoranta.
Nu o vad ca pe o retrogradare sau ca pe o pierdere. Un om politic responsabil trebuie sa fie capabil sa-si asume, intr-o anumita marja, diverse responsabilitati. Nu am intrat in politica in ideea de a candida la prezidentiale. Am intrat in politica in 2013 , intr-un partid de opozitie, aflat intr-o criza vizibila dupa guvernare, cu ideile pe care le-am regasit acum in dezbatere, dupa “ Colectiv”, de a veni si a structura peste experienta o clasa noua politica. Am fost manat in politica de disperare, cand am vazut ca o generatie noua de politicieni din jurul lui Victor Ponta au esuat.
Care ar fi directiile de atac in campanile.
Eu nu am pierdut nimic, aceasta este o ironie a unui om politic ajuns la pensie. Daca o sa va arat Cv-ul, o sa vedeti cate lucruri am facut in viata. Deocamdata cred ca va fi un razboi al nervilor, sunt atacat pe teme colaterale politicii.
Despre profilul de integritate.
Victor Ponta m-a rugat sa raman in Guvern in 2013. Victor Ponta a facut o invitatie generala. Am fost ultimul membru al Guvernului Ungureanu carea a plecat din sala de Plen, in ziua Motiunii de Cenzura. Victor Ponta a incercat sa ma tina in guvern chiar in acea zi, in Sala de Plen.
Stiu ca Victor Ponta a incercat sa ma tina in Guvern si am taria de a-i spune “ Multumesc!”
Calea de atac va fi aceea ca s-au taiat pensiile si salariile in timpul guvernarii Boc.
Despre banii castigati la bursa.
Am avut o perioada de doi ani in care am avut investitii la bursa. Am plasat banii, 100 000 de euro, bani castigati in avocatura inainte de a fi ministru, i-am plasat in mainile unui operator de piata de capital, la momentul acela era prieten. I-am cerut in mod expres sa nu plaseze banii in Romania si sa nu plaseze banii in strainatate in actiunile niciunei companii. Am avut o rata de profit normala, poate 10%, poate 15%. Am platit impozite si taxe la stat. Am facut-o pentru ca era singurul mod in care un oficial, in pozitia mea, isi putea majora veniturile intr-un mod legal, fara sa fie implicat , afectat.
Eu nu port nici o batalie cu nimeni cu exceptia candidatilor la Primaria Generala. Nu stiu care este motivul declaratiilor d-lui Sima dar banuiesc. Cred ca se astepta sa-l apar discursiv in scandalul in care a fost implicat. Nu vad un alt motiv. In momentul in care scandalul a izbugnit, eram plecat din tara pentru trei luni de zile.
Declaratia cu “ Buna ziua” a fost data in contextul scandalului in care dl Sima era implicat. Eu am o anumita conduita si o rezerva fata de orcine.
Nu numai dl Sima, nimeni altcineva nu ma poate santaja si nu ma poate acuza. Eu sunt un om liber, pentru un avocat liberatea este esentiala.
Despre problemele Bucurestiului
Prima problema este taficul
A doua problema este securitatea bucuresteanului. Siguranta sistemelor, siguranta constructiilor. Factorii de risc se combina.
A treia problema este una legata de scoala, administratie.
Ma adresez in mare masura tuturor bucurestenilor, si celor care locuiesc la marginea orasului si nu au strazile asfaltate.
Putem transforma Bucurestiul intr-un Centru Comercial Regional, nu voi majora taxtele.
Sorin Oprescu a esuat din cauza neseriozitatii. A stiut ca are in spate pe Ponta, PSD, a stiut ca are in spate Guvernul.
Comentarii recente