Care ar trebui să fie trasăturile de personalitate ale unui primar? Cum ar arăta portretul robot al acestuia, astfel încât partidele să își poată analiza potențialii candidați prin raportare la itemii respectivului portret robot?
Nu știu dacă, anterior nominalizării candidaților, partidele cu reale șanse de a îți promova oamenii în onorantele posturi de candidați la primării importante (cele ale municipiilor de județ, de sectoare ale Capitalei sau chiar Primăria Generală a Bucureștilor) și-au făcut temele la modul serios, sau principalul reper a fost notorietatea sau eventual favorabilitatea, măsurate sociologic sau doar estimate empiric.
În consecință, o să emit mai jos niște presupuneri, cu riscul de a mă afla – nu doar o dată – în eroare.
Cinstea
Cred că primul criteriu ar trebui să fie cinstea. Nu sunt de acord cu aceia care, pregătindu-se să voteze o persoană despre care vuiește târgul că fură sau a furat din banii publici, îi acordă acesteia iertarea pe motivul ”a furat, dar a și lăsat ceva în urmă”. Din acest punct de vedere, o persoană condamnată, una aflată în anchetă penală (da, știu despre prezumpția de nevinovăție dar cred că în evaluarea candidaturilor ea nu ar trebui să fie utilizată) sau chiar una despre care zvonul public (ajuns în sursele de informare media) spune că nu este tocmai cinstită, ar trebui să nu candideze din proprie inițiativă. Iar dacă totuși candidează ca independent sau în numele unui partid, atunci sancțiunea la urne ar trebui să fie una energică.
Deși cinstea se prezumă, aplicând sita sugerată mai sus, ar trebui să nu avem de optat, la București, pentru persoane precum Onțanu, Vanghelie, Mutu sau Florescu. Spuneam la un post TV că reacția lui Ludovic Orban, în momentul începerii anchetei împotriva sa, și anume retragerea din toate funcțiile de partid precum și retragerea din postura de candidat al PNL la Primăria Capitalei, a ridicat prea sus ștacheta; că puține personalități politice îl vor putea imita. Ceea ce s-a demonstrat cu prisosință în perioada care a urmat.
Bogăția
Mi se va spune că cinstea, caracterul, sunt o pavăză îndestulătoare împotriva tentațiilor la care un primar, mai ales un primar având de utilizat un buget generos, este supus. Mai prevăzător, aș prefera să adaug și o bună stare materială a candidatului care să îl imunizeze, fie și măcar relativ, la chemările Mamonei.
Experiența profesională anterioară
Ce profesie ar trebui să aibă un candidat la (o mare) primărie? Deoarece profesia de primar nu există (cursuri universitare sau postuniversitare de administrație, administrație publică sau de politici publice ar constitui, totuși, un bonus), cred că un candidat care să fi performat în meseria de arhitect, avocat, economist/specialist financiar, inginer constructor, inginer transporturi, are mai multe șanse să înțeleagă în mod direct iar nu prin consilieri (bine sau prost aleși) măcar o parte a imensului mecanism care înseamnă administrația unei largi comunități umane.
Experiență managerială anterioară
Un candidat care dorește administrarea unei comunități de zeci de mii, sute de mii sau milioane de oameni, care intenționează să conducă o instituție care, singură sau cu diversele componente din subordine, înseamnă sute sau mii de angajați, ar trebui să mai fi condus ceva (nu chiar orice!) anterior. Ca alegător, ce încredere aș avea că cineva va fi un bun conducător, când nu a condus până acum pe nimeni? Cu cât mai mare și mai importantă ar fi instituția condusă anterior, cu atât mai bine. Dacă a condus atât în mediul privat cât și în administrația de stat, ne-am apropia de un ideal.
Să aibă în spate o echipă
Un primar independent are puține șanse să fie unul cu adevărat eficient. Căci primarul nu este omul cu pâinea și cuțitul în mână decât în ceea ce privește angajarea personalului din subordine, și încă nici acolo. Creionarea bugetului pe care primarul îl va administra, votarea acestuia, modificarea în funcție de urgențele apărute, stau la îndemâna Consiliului Local. Un primar independent va fi prizonierul CL, și va trebui să negocieze majorități pentru fiecare proiect major în parte. Un primar reprezentând un partid major poate spera în formarea unei majorități stabile în CL, majoritate care să îi treacă proiectele. Desigur vor exista negocieri și în acest caz dar, teoretic, ele vor fi mult simplificate datorită faptului că primarul fiind și om politic, lider al cel puțin unei părți a respectivei majorități, lucrurile ar fi mult ușurat
Predoiu?
Candidatul PNL, Cătălin Predoiu, corespunde tuturor caracteristicilor de mai sus. După mine. Ofer posibilitatea cititorilor mei, să voteze, pentru itemii descriși mai sus, pentru principalii doi candidați al primăria Capitalei, Cătălin Predoiu și Gabriela Firea.
alte articole pe aceeași temă: PREDOIU & CIUCU
Trackback-uri/Pingback-uri
[…] ÎN RĂSPĂR (LXI): PORTRETUL ROBOT AL PRIMARULUI – CORESPUNDE PREDOIU? […]
ApreciazăApreciază