În sondaje să ne luptăm? De ce Nicușor Dan a pierdut lupta, înainte de a o începe

sondajPartidul Național Liberal a făcut azi publice (cu o prea mare întârziere, dacă mă întrebați pe mine) sondajul de uz intern realizat pentru PNL de CURS, în perioada 6-12 Mai 2016. Rezultatele sondajului, pentru poziția de Primar General, sunau cam așa:

  • Gabriela Firea – 38%
  • Cătălin Predoiu – 26%
  • Nicușor Dan – 14%
  • Robert Turcescu – 8%
  • Daniel Barbu – 4%

O scurtă interpretare plecând de la cifrele de mai sus  (sper să nu calc în bălării, astfel încât amicii mei sociologi să arunce cu trandafiri după mine):

Gabriela Firea

Candidată de luni bune și cu o pre-campanie desfășurată ca la carte, candidata PSD își maximizase deja scorul, atingând aproape întregul său potențial. Campania propriu-zisă și mai ales confruntările directe o pot aduce mai aproape de un 40%, dar mai probabil procentul va scădea. Să îți spui poveștile electorale față de un public binevoitor este ceva, dar a face față în timp real unor provocări venite din partea contracandidaților este cu totul altceva. Personal nu cred că, la votul final, Firea va depăși pragul celor 40%. Scorul mare de la începutul campaniei se datora în special inexistenței unui contracandidat (sau existenței prea multora, cum vreți s-o luați) din partea PNL. Dar ulterior anunțării candidaturii lui Cătălin Predoiu, scorul a început să scadă – chiar dacă, în lipsa unui improbabil eveniment care să modifice percepția asupra candidatei PSD, scorul final nu poate scădea, după mine, sub 32-37%.

Cătălin Predoiu

26% este scorul de plecare al candidatului PNL, singurul dintre candidații cu șanse care nu a avut parte de o perioadă de pre-campanie (nu interesează aici de ce și cum). Cred că, asemeni lui Firea, Predoiu cu greu va scădea sub 25% în preferințele electoratului său. În fapt, dat fiind că pentru el campania de abia a început, procentul nu poate decât să crească. Mai ales dacă prestațiile în confruntările directe vor continua să arate (precum primele două dezbateri) relativa superioritate a candidatului Predoiu față de principalii săi competitori, scorul său electoral va crește. Va crește până unde? Până la, sau dincolo de, bariera celor 30%. Dar electoratul bucureștean fiind unul exigent, este greu de crezut că Predoiu își poate majora procentele, în timpul campaniei, cu mai mult de 10% față de punctul său de start.  Asta mai ales în condițiile în care opțiunile electoratului de dreapta sunt împărțite între mai mulți candidați. Chiar și așa fiind, el poate egala, practic, scorul Gabrielei Firea, diferența dintre cei doi reducându-se la marja de eroare a unui sondaj.

Nicușor Dan

Candidatul USB vine după 8 ani în care și-a făcut campanie mai mult sau mai puțin non-stop, și după o lună de pre-campanie în care a fost, vizual, poate cel mai prezent candidat la PMB. Scorul său la începutul campaniei este însă dezamăgitor prin raportare la eforturile depuse și la sumele puse în joc. În perioada de campanie Nicușor Dan mai poate câștiga puncte, datorită activizării la maxim a resurselor de care dispune. Dar scorul poate și să scadă, în condițiile în care, în confruntările directe, principalul perdant pare să fi fost tocmai candidatul USB. Luând pe mere ceea ce dă pe pere, scorul final al lui Nicușor Dan se va stabiliza, cred eu, undeva sub 20%. Punctul de plecare a lui ND a fost prea scăzut pentru ca acesta să fi putut visa să învingă PSD, cu excepția unui vot cartelizat pe partea dreaptă. Candidatul USB a tentat obținerea acestei cartelizări, invocând un sondaj dubios și de altfel contestat. Dar a ratat, prin refuzul propunerii lui Cătălin Predoiu, să obțină voturile PNL (asta în cazul în care chiar ar fi fost cel mai bine plasat pe dreapta.) Refuzul demască, de altfel, și faptul că nici măcar el nu credea că, la o sondare corectă, procentele sale ar fi mai mari decât ale candidatului PNL.

Daniel Barbu & Robert Turcescu

Nu îmi rețin atenția. Pleacă din start cu un bagaj prea redus pentru a putea fi competitori redutabili. Tot ce ar putea obține acești candidați este să fie locomotive electorale pentru listele propriilor partide și, astfel, să le aducă pe acestea cât mai aproape de limita psihologică a unui 10%. În schimb vor reuși, împreună, să smulgă câteva procente din bagajul candidatului PNL – astfel încât acesta nu poate, realist vorbind, să depășească prea mult limita a 35 de procente.

Votul util

În contextul schițat mai sus, transpare cu și mai mare evidență importanța votului util. Și apare cu atât mai relevantă maxima provocare lansată de către Cătălin Predoiu, celorlalți candidați ai dreptei:

Știm cu toții că în București atunci când dreapta se unește, PSD-ul pierde. Cred că în bună măsură din aceleași motive toți ne opunem PSD-ului. (…) Eu vă întreb, pentru că se votează într-un singur tur și știm bine că într-un singur tur PSD are prrimul șanse, știm foarte bine că, de fiecare dată, în turul doi, dreapta a câștigat. Sunteți de acord să ne comportăm ca și când am fi în turul doi. Sunteți de acord ca noi trei, în timp responsabil, în ultima săptămână de campanie să facem un sondaj și cel care este primul în sondaj să primească suportul celorlalți doi astfel încât să învingem PSD la București. (DC News)

În cazul în care estimările mele sunt corecte, s-ar putea (greu! dar nu imposibil…) ca Predoiu să învingă fără nici un ajutor din partea celorlalți candidați ai dreptei. În cazul însă în care aceștia ar agrea propunerea lui Cătălin Predoiu, iar din cele 20-30 de procente cumulate ale acestora, fie și numai 50% s-ar transfera candidatului PNL, victoria sa ar fi securizată. De unde și tonul vecin cu disperarea folosit de către Gabriela Firea, pentru a critica propunerea lui Cătălin Predoiu către omologii săi pe partea dreaptă a eșichierului politic.

Se va transforma această posibilitate în realitate? Greu de spus în acest moment, mai ales în condițiile în care ALDE este sluga prea-plecată a PSD iar Nicușor Dan se încăpățânează, cu o obstinație demnă de o cauză mai bună, să se creadă unsul voinței populare anti-sistem. Că același ND refuză, totodată, să se uite în oglinda unui sondaj nemăsluit, este revelator pentru decăderea rapidă a unui politician-care-ar-fi-putut-să-fie.

Articole similare:

Etichete:, , , , , , , , , , , , ,

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Cum se ”fură” un sondaj (sau USB – fruncea e!) | Radu Zlati - deputat de Gherla - 3 iunie 2016

    […] ÎN SONDAJE SĂ NE LUPTĂM? DE CE NICUȘOR DAN A PIERDUT LUPTA, ÎNAINTE DE A O ÎNCEPE […]

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: