Teorie a manipulării (XXV): PSD & USB = dragoste în sondaje

Radu ZlatiScriam și în altă parte (aici) despre încercările de manipulare prin sondaje. De data aceasta două vorbe despre sondajul năimit de către USB și realizat de către TNS (fostul INSCOP). Conform acestui sondaj, la primăria generală a capitalei scorurile ar fi:

 • Gabriela Firea – 37,5%
 • Nicuşor Dan – 19,5% ,
 • Cătălin Predoiu 8,7%
 • Robert Turcescu 8,4%
 • Daniel Barbu cu 3,4 %

Pentru Consiliul General al Municipiului București (adică votul politic), rezultatele previzionate de către TNS sunt:

 • Alianţa PSD-UNPR – 26,2%
 • PNL 18,4%
 • USB 16,2%
 • PMP 6,2%
 • ALDE 5,3%

Oricine știe că la urne, scorul politic (la consilierii județeni, în cazul nostru cei ai CGMB) urmează destul de fidel scorul principalul candidat al partidului în respectiva campanie (pe stil vechi, cel al președintelui de CJ, atunci ca și acum, cel al Primarului General). Dacă într-un sondaj între cele două cifre sunt diferențe sensibile, ceva este suspect. Din acest punct de vedere, sunt relevante observațiile caustice ale unui blogger:

Acum, de ce s-or mai chinui sponsorii lui Nicusor Dan, chiar nu inteleg : chiar acordandu-i cele 19,5% care de fapt sunt vreo 15, cum spera sa remonteze cele 20 de procente care-l separa de Firea, prin niste dark matter sau ceva de genul asta ? Altfel, sa inventezi ca Firea e 10 puncte peste PSD si Predoiu 10 puncte sub PNL , in timp ce, coincidenta, Nicusor se pupa fix pe fix cu USB,  denota doar o manipulare jenanta prin prostia ei .

Eu aș adăuga la observațiile de mai sus că:

Sondajul realizat la comanda USB este oglinda celui realizat la comanda PSD, în sensul în care amândouă umflă scorul lui Nicușor Dan, scăzându-l drastic pe cel al candidatului PNL, Cătălin Predoiu. Astfel, cele două sondaje se certifică unul pe celălalt, și amândouă acreditează idea unui duel Firea – Nicușor Dan. De ce?

 1. Pentru că ND știe că nu poate câștiga în competiția cu candidatul PSD, oricare ar fi acela. Dacă nu poate deveni Primar General, în schimb ND poate deveni altceva, și anume viceprimar general – dar cu o singură condiție, și anume că PSD să câștige, prin Gabriela Firea, Primăria Bucureștilor. Firea i-a promis lui ND această poziție în condițiile unei victorii PSD, însă în cazul unei înfrângeri, funcția va fi alocată unui consilier general PSD. Postura de viceprimar i-ar permite lui ND să își bifeze câteva dintre punctele propriului program și să câștige notorietatea care îi lipsește, întărindu-i situația în perspectiva alegerilor locale din 2020.
 2. Pentru că singurul lucru de care se teme PSD, în condițiile votului într-un singur tur, este votul util. Acel vot care ar face ca simpatizanții candidaților fără șanse reale (de la ND la Turcescu, să dau două exemple) să voteze anti-PSD prin acordarea votului lor celui mai bine plasat candidat non-PSD, adică, într-un sondaj real, Cătălin Predoiu.

Strategia USB și PSD de creștere în sondaje a candidatului ND este una win-win pentru acestea. Este însă o strategie câștigătoare și pentru bucureșteni?

PS Eu unul nu sunt institut de sondaje, dar dacă îmi este permis să îmi adu că părerea, aș zice că în momentul de față la București Gabriela Firea stă pe un confortabil 30%, Cătălin Predoiu undeva la 25% iar Nicușor Dan undeva la 15% (cu toții, cu un posibil +/- 3%). Cum în ultimele două săptămâni de campanie nu se întâmplă miracole (cu excepția cazurilor când acestea au loc…) PSD și USB trebuie doar să temporizeze și să împiedice votul util. Ori, genul de sondaje precum acelea de care vorbesc mai sus sunt exact modalitatea prin care PSD și USB încearcă să își atingă scopul. În dispreț față de adevăr, dar și față de bucureșteni.

Etichete:, , , , , , , , , , ,

Trackback-uri/Pingback-uri

 1. Provocarea lui Predoiu, fuga lui Nicușor Dan | Radu Zlati - deputat de Gherla - 24 mai 2016

  […] a lansat nu cu multă vreme în urmă în public un sondaj (despre care am mai vorbit aici) conform căruia Nicușor Dan, candidatul USB la Primăria Generală a Capitalei, era creditat cu […]

  Apreciază

 2. În sondaje să ne luptăm? De ce Nicușor Dan a pierdut lupta, înainte de a o începe | Radu Zlati - deputat de Gherla - 25 mai 2016

  […] TEORIE A MANIPULĂRII (XXV): PSD & USB = DRAGOSTE ÎN SONDAJE […]

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: