Provocarea lui Predoiu, fuga lui Nicușor Dan

danUSB a lansat nu cu multă vreme în urmă în public un sondaj (despre care am mai vorbit aici) conform căruia Nicușor Dan, candidatul USB la Primăria Generală a Capitalei, era creditat cu șansa a doua la alegerile din 5 mai 2016. Sondajul a fost contestat de către PNL și candidatul acestei formațiuni, Cătălin Predoiu. Indiferent la constație, pe baza sondajului, Nicușor Dan a cerut imperativ candidaților de dreapta să își retragă candidatura și să își îndemne simpatizanții să voteze Nicușor Dan. Dacă ar fi fost vorba de fotbal, atunci Nicușor Dan – Cătălin Predoiu: 1-0

Doar că ieri, la o oră de maximă audiență, Cătălin Predoiu a întors jocurile. Adresându-se candidaților USB (Nicușorpredoiu 1 Dan) și ALDE (Daniel Barbu), reprezentantul Partidului Național Liberal a lansat marea provocare:

Știm cu toții că în București atunci când dreapta se unește, PSD-ul pierde. Cred că în bună măsură din aceleași motive toți ne opunem PSD-ului. (…) Eu vă întreb, pentru că se votează într-un singur tur și știm bine că într-un singur tur PSD are prrimul șanse, știm foarte bine că, de fiecare dată, în turul doi, dreapta a câștigat. Sunteți de acord să ne comportăm ca și când am fi în turul doi. Sunteți de acord ca noi trei, în timp responsabil, în ultima săptămână de campanie să facem un sondaj și cel care este primul în sondaj să primească suportul celorlalți doi astfel încât să învingem PSD la București. (DC News)

Provocarea i-a pus în derută pe adresanți.

Daniel Barbu a bâlbâit ceva despre datoria ALDE de a lupta împotriva abuzurilor statului – dar în context reacția ALDE, care se resemnează de a face pe fata în casă a PSD, era de așteptat.

Ceea ce a mirat a fost reacția lui Nicușor Dan, care a întors-o ca la Ploiești: nu poziția în sondaje ar fi esențială (deși ea și numai ea a fost invocată pentru retragerea competitorilor de dreapta, după sondajul din pix comandat de USB) ci o voință a masselor, voință a cărei unic depozitar ar fi Nicușor Dan. Voință care ar spune că reprezentanții partidelor politice sunt câh, dar reprezentantul partidului USB este cool. Cu alte cuvinte, Nicușor Dan și-a negat propria ipoteză, pe baza căreia își întemeiase demersul de unificare a dreptei în jurul steagului USB. Dar prin aceasta, ND a pierdut, ieri, la scor de forfait, scorul general devenind Nicușor Dan – Cătălin Predoiu, 1-3

Începând de ieri seară, mingea este în terenul USB & Co. Și Nicușor Dan trebuie să scoată, cumva, castanele fierbinți din foc.

Cătălin Predoiu a lansat marea provocare, și este de presupus că o va repeta ori de câte ori va avea ocazia: candidatură unică a dreptei pe baza unui sondaj realizat în ultima săptămână de campanie. Și Nicușor Dan nu va putea să se fofileze la infinit, fără să se coboare el însuși în stima celor care l-ar credita prin votul lor. Căci, la urma urmei, nu poți vota ca Primar al celui mai mare oraș al României, indiferent de inteligența sa, o persoană pe care ai motive să o bănuiești de lașitate politică și lipsă de onestitate în declarații publice. Și, întrucât ND va termina (în cel mai bun caz) pe locul 3 (asta dacă nu va ieși din competiție în favoarea lui Predoiu), fuga din fața provocării de ieri ar putea să însemne și un jalnic sfârșit politic pentru președintele USB.

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. În sondaje să ne luptăm? De ce Nicușor Dan a pierdut lupta, înainte de a o începe | Radu Zlati - deputat de Gherla - 25 mai 2016

    […] PROVOCAREA LUI PREDOIU, FUGA LUI NICUȘOR DAN […]

    Apreciază

  2. Cum se ”fură” un sondaj (sau USB – fruncea e!) | Radu Zlati - deputat de Gherla - 3 iunie 2016

    […] PROVOCAREA LUI PREDOIU, FUGA LUI NICUȘOR DAN […]

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: