Mai sus aveți postarea făcută de Nicușor Dan pe pagina proprie, poate fi vizitată pentru a citi și comentariile (ale mele, ale altora…)
A doua zi, adică la calm, hai să analizăm postarea genialului matematician și wannabe primar al Bucureștilor:
Am publicat rezultatele sondajului pe care am vrut să-l facem împreună cu PNL. Așa cum am promis, el a fost realizat de o firmă internațională, TNS.
Bun, știam că va fi realizat, dacă este după domnu Dan, de către TNS, deoarece TNS i-a oferit (nu gratuit…) și primul sondaj. Dar hai să nu ne închinăm la idoli ciopliți, adică la chestia cu ”firma internațională”. Să ne facem temele și să ne informăm:
- din punct de vedere al capitalului social, firma este una bulgaro-olandeză (cam trei sferturi bulgară).
- un rol proeminent în cadrul firmei îl joacă un domn de afaceri bulgar, fost membru al serviciilor secrete din țara vecină și prietenă, căruia ziariștii bulgari mai cu vână i-au creat o aură de mafioso.
- cei care în mod concret au conceput și implementat sondajul sunt românii de la CSOP (azi aflat în proprietatea TNS). Iar despre practicile și moravurile caselor de sondaje românești, știm și răs-știm.
Deci, precum în cazul păpușilor matrioșka (tot îi place coordonatorului de campanie USB Mama Rusie), pe dinafară este un trust de sondaje cu ”o bună reputație în Anglia”, înăuntru găsim o firmă mai degrabă bulgară decât altceva, iar în miez niște românași de-ai noștri.
îi invit pe reprezentanții PNL să studieze bază de date pentru a verifica acuratețea rezultatelor. Ele arată foarte clar că eu sunt pe locul doi, Cătălin Predoiu este pe trei. Domnule Predoiu, aștept să vă respectați angajamentul și să vă retrageți din cursă.
Nu sunt reprezentant acreditat al PNL și nici nu am cunoștințele sociologice necesare, pentru a verifica, la sediul CSOP, ”baza de date” și ”acuratețea”. Dar ceea ce pot spune, analizând rezultatele prezentate, este că rezultatele sondajului mi se par scrise pe un colț de masă, la Cireșica (prietenii știu de ce!). Să mă explic.
Sondajul eșalonează primii 7 candidați, între Gabriela Firea (34,3%) la palierul superior și Adrian Severin (1,9%), la cel inferior. Ceilalți cinci candidați sunt cuprinși la ”Alt candidat” și însumează 11,3%. Dar dacă împărțim 11,3 (procentele cumulate) la 5 (numărul candidaților) ne iese peste 2%. Așadar, câțiva dintre cei 5 au obținut peste 2% (altfel suma și media nu se verifică) – dar de ce lista se oprește la Severin cu 1,9, și nu-i cuprinde și pe cei care, dacă este să credem cifrele, au obținut peste 2%?
Inconsistența flagrantă de mai sus nu a fost depistată, lucrându-se pe repede înainte (trebuia și USB să producă un sondaj care să îl combată pe cel prezentat de Cătălin Predoiu miercuri seara) deși unui matematician precum domnu’ Dan ar fi trebuit să îi sară în ochi.
Așa stând lucrurile, dacă în lucruri mici sondorii de la CSOP au dat-o în bară, de ce aș avea încredere în rezultatele lor la cifre mari? Sondajul, așa cum a fost prezentat el, nu arată nimic clar. Sau, dacă arată ceva, atunci arată neprofesionalism.
Nu în ultimul rând, sondajul nu poate fi invocat pentru a cere lui Cătălin Predoiu să se retragă din cursa pentru PGMB, căci propunerea lui Predoiu viza retragerea unuia dintre cei doi candidați în urma unui sondaj comun, iar acest sondaj nu există. Retragerea lui Predoiu nu poate fi invocată nici ca parte a unei înțelegeri politice, deoarece înțelegerea nu există – ea a fost refuzată de către Nicușor Dan, aprioric (în numele, probabil, unei legături de tip mistic între ND și electoratul său, acesta știa și era convins că cei care ar pune ștampila pe USB, nu ar face același lucru pentru PNL, în ruptul capului).
Am încredere în bucureșteni. Știu că dacă vă mobilizați în număr cât mai mare putem schimba orice rezultat. La vremea lor Năstase, Ponta și Oprescu au părut de nebătut, la fel cum pare acum Gabriela Firea. Și cu toate astea, v-ați mobilizat și ați reușit să-i opriți.
Începutul sună frumos, dar urmează câteva jumătăți de adevăr care fac cât o minciună întreagă. Năstase a fost oprit de către cetățeni prin vot, adevărat, dar cetățenii au votat atunci o alternativă politică la Năstase, alternativă politică ce se regăsește azi, aproape în întregimea ei, sub forma Partidului Național Liberal. Ponta nu a fost oprit de către societatea civilă (nu i se ceruse demisia în stradă în cazul Colectiv!) și deocamdată nu știm cu adevărat ce sau cine anume l-a determinat să demisioneze în toamna lui 2015. Oprescu nu a fost oprit nici de partide, nici de mobilizări civice, ci de către DNA. Deci, mai degrabă trei licențe poetice din partea matematicianului-activist-civic, care încearcă să își însușească rezultate politice care nu i se datorează în nici un fel.
Restul mesajului de pe FB este propagandă pură, reiterarea mesajelor USB.
În concluzie?
După mine (care mă încred în sondajul CURS comandat de PNL), și până la proba numărătorii voturilor, sondajul USB este o făcătură ordinară. Desigur, în cazul în care lucrurile la urne vor sta cu totul altfel decât sondajul TNS/CSOP, nici sondorii nu își vor face mea culpa, nici Nicușor Dan nu va ieși în agora pentru a-și cere scuze bucureștenilor, membrilor USB și simpatizanților săi că a distrus șansele Bucureștilor de a avea o administrație non-PSD, și asta deoarece s-a încrezut sau s-a prefăcut că se încrede în niște sondaje măsluite. Ba dimpotrivă, vesel nevoie mare, va anunța că lupta continuă și că ceea ce nu s-a putut realiza la nivelul Capitalei, el va realiza la nivel național (vezi și C. Câmpeanu, aici). Pentru cunoscători: așa fac politicienii, iar ND a devenit un politician sadea. Unul mediocru în prestație, admit, dar politician…
PS Chestia cu firma de sondaje de renume internațional îmi amintește de campania prezidențială din 2009, când Crin Antonescu s-a încrezut în sondajele Gallup (probabil cea mai cunoscută casă de sondaje din lume) care îl dădeau pe locul doi înaintea primului tur. Pe baza acestor informații el și-a construit o strategie de campanie care a condus, și ea, la victoria finală a principalului adversar.
PS1 Nu știu de ce, la primul sondaj TNS, Nicușor Dan a ținut să accentueze faptul că firma este foarte prețuită în Anglia (în fapt a lăsat chiar să se înțeleagă cum că ar fi britanică…) Oare pentru că doi dintre principalii săi sponsori au și cetățenie engleză și voia să le comunice că banii lor sunt bine cheltuiți? Dar cum se va justifica ND când rezultatele la urne vor fi discrepante față de cele ale sondajelor?
Update, 5 iun. 2016: trebuie să îmi cer scuze lui Nicușor Dan, simpatizanților săi și TNS/CSOP. Sondajul USB era cel corect, și toată pledoaria mea de mai sus pleca de la o minciună statistică care era operată de către partidul meu.
Alte articole pe aceeași temă:
Csop dădea usl sub 50 în 2012! S-a văzut cat adevăr a fost!
ApreciazăApreciază