Dreptul de vot al cetăţenilor români din străinătate reprezintă o preocupare constantă a Partidului Naţional Liberal, exprimată atât în cadrul dezbaterilor parlamentare, cât şi în cursul numeroaselor întâlniri pe care reprezentanţii noştri le-au avut cu comunităţile româneşti din Diaspora.
Parlamentarii liberali au susţinut şi votat, la adoptarea noilor legi electorale, măsuri concrete pentru a sprijini exercitarea votului peste graniţe: votul prin corespondenţă, un număr corespunzător de secţii de votare în afara graniţelor ţării, înregistrarea on-line a alegătorilor din Diaspora, obligaţia autorităţilor române de a face publicitate în cadrul marilor comunităţi româneşti asupra modificărilor legislative.
Din păcate, reprezentanţii PSD, ALDE şi UNPR din Parlament fie au respins prin vot amendamentele liberale asupra unora dintre aceste măsuri, fie au distorsionat unele prevederi legislative prin puterea majorităţii de la acea vreme.
Consecinţa acestui comportament deliberat este una clară – la alegerile parlamentare riscăm să repetăm episoadele inacceptabile petrecute în 2014. Doar 2.371 de români au solicitat votul prin corespondenţă şi doar 719 cereri sunt depuse pentru înfiinţarea de noi secţii de votare, ambele situaţii fiind generate de refuzul PSD şi aliaţilor săi de a permite proceduri simple de transmitere a cererilor, mai ales on-line.
Având în vedere toate acestea, PNL solicită Guvernului adoptarea şi publicarea unei Ordonanţe de Urgenţă în cel mai scurt timp, cu următoarele măsuri:
- Modificarea Legii 208 din 2015 privind alegerile parlamentare astfel încât, pe lângă secţiile de votare din ambasade şi consulate, Ministerul Afacerilor Externe să constituie un număr de secţii de votare cel puţin egal cu cel existent la turul II al alegerilor prezidenţiale din 2014, ținând cont de dimensiunea comunităților românești.
- Modificarea aceleiaşi legi, dar şi a Legii 288 din 2015 privind votul prin corespondenţă astfel încât orice procedură de înregistrare, ca şi orice fel de cerere sau solicitare să poată fi transmisă prin poşta electronică.
- Reglementările cu privire la secţiile de votare din străinătate, în situaţia secţiilor constituite la solicitarea a cel puţin 100 de alegători, să prevadă dreptul de vot la secţia respectivă a tuturor cetăţenilor români cu domiciliul în localitatea sau grupul de localităţi arondate acelei secţii, indiferent dacă au semnat sau nu solicitarea de constituire a secţiei.
Totodată, solicităm Televiziunii Publice promovarea campaniei de informare pentru votul în străinătate, inițiată de Ministerul Afacerilor Externe, prin includerea spotului informativ și în jurnalele de știri.
Facem apel la instituțiile media pentru a sprijini campania de informare cu privire la votul din străinătate, prin includerea spotului informativ în secțiunea ”mesaje de interes public”.
25 iulie 2016
Raman la parerea ca votul prin corespondenta este inutil si discriminatoriu. Atat timp cat eu, cetatean cu domiciliul in tara, nu pot vota prin corespondenta, inseamna ca, de fapt, sunt un cetatean de mana a doua fata de cei care s-au decis sa se care de aici – si bine au facut – si care hotarasc de la distanta ce mi se intampla mie aici. Asta doar pentru ca unii au constatat ca exista un spatiu de manevra, putin controlabil, in temeiul caruia se decide alegerea unuia sau altuia in functia de presedinte. O poarta deschisa fraudei. Cand se putea rezolva foarte simplu prin obligativitatea inscrierii pe listele electorale cu un termen suficient de larg dar si suficient de strans, in asa fel incat cunoscand dinainte CATI AU DECLARAT CA VOR SA VOTEZE nu potentialul nedefinit CARE AR PUTEA SA VOTEZE, atunci se pot organiza corect si eficient si la locul potrivit sectiile de vot unde oamenii aia sa voteze. Pe scurt, votul prin corespondenta DOAR PENTRU NISTE RASFATATI mi se pare o jignire la adresa celor care sunt striviti de statul roman aici, acasa si care nu beneficiaza de asa ceva.
ApreciazăApreciază
nu aș zice că cei din diaspora sunt niște răsfățați. Pe de altă parte ceea ce a domniat discuția privitoare la votul prin corespondență a fost teama de fraude în masă, electronice sau de alt gen. De unde și forma nu tocmai fericită a modalității de vot existentă în prezenta lege.
ApreciazăApreciază
Teama de fraude mi se pare absolut naturala. Ne referim la alegeri in Romania, chiar daca votantii sunt imprastiati in lume. Asa ca, daca in Austria s-a ajuns la anularea unor alegeri inclusiv din cauza unor voturi prin corespondenta, dat-mi voie sa cred ca pentru Romania frauda este mai mult ca probabila in cazul voturilor necajitilor (ca sa nu le zic rasfatati) din diaspora. E chiar probat la ultimele doua alegeri prezidentitale ca votul din diaspora face presedintii din Romania daca este gestionat dibaci. Dar revin la problema principala, avotului prin corespondenta discriminatoriu. Poate ca vreau si eu sa plec fara griji in delta la pescuit (nu pe pontonul lui Vantu) si sa-mi trimit votul ca boieru’ prin posta ca sa nu stau la cozi, cu stampile, cabine si grija de a sta acasa in ziua votului ca sa-mi pot exercita acest drept. Mai ales ca-mi platesc taxele aici si nu in alte parti.
ApreciazăApreciat de 1 persoană