Să râdem cu Nicușor Dan

Alina Gorghiu a postat acum câteva ore, pe pagina personală de Facebook, următoarele:

USR este singurul partid de nișă care merită să intre în Parlament și cred că se pot găsi căi de comunicare cu acest partid, pentru susţinerea unui viitor Cabinet, după alegerile parlamentare din toamnă.

Postarea este însoțită de înregistrarea unui fragment din interviul dat Adevărului, fragment care spunea, în esență, același lucru precum postarea:

NU se rostește cuvântul alianță, nu se amintește decât despre dialog. În loc ca liderul USR, Nicuțor Dan, să se simtă jignit, de pildă, că partidul pe care cu onoare îl conduce este considerat ”partid de nișă”, acest politician-care-vrea-să-credem-că-nu-face-politică, se simte atacat în puritatea sa non-odeologică (oare?) și s-a repezit să refuze o ofertă de colaborare care nici nu fusese făcută.

Iată postarea domniei sale de pe FB:

Doamna Alina Gorghiu, co-președinte PNL, a început să ne facă oferte publice de colaborare, dorindu-și o susținere comună a unui viitor Guvern. Este, pe de o parte, un mod ușor neserios de a face politică după o serie lungă de atacuri politice împotriva USR și, pe de altă parte, o declarație prematură în absența unei voințe politice dovedite pentru reformă internă a PNL, pentru transparență și bună guvernare în administrația locală sau centrală. Răspunsul meu este următorul: 1. USR nu va face alianță cu niciun partid, deci nici cu PNL. Alianță pentru vechile partide înseamnă negociere de funcții și împărțire a resurselor publice prin alocări bugetare discreționare către clientela politică. Nu suntem și nu vom fi parte a acestor trocuri. 2. Susținem un premier tehnocrat și un guvern care va prelua proiectele noastre în programul de guvernare. 3. Vom susține măsurile guvernamentale care vor duce la o mai mare transparență a actului sau deciziei publice, la debirocratizarea administrației și la o creștere a respectului față de lege, însă nu vom da un cec în alb niciunui Guvern. 4. PNL încearcă să se poziționeze într-un tandem cu USR pentru alegerile parlamentare. Nu este cazul. Așteptăm, înainte de toate, reforma internă a PNL.

Nu pot vorbi în numele partidului, dar părerea mea, ca deputat național-liberal, este că domnul Nicușor Dan este precum fata mare ce refuză ofertele de măritiș pe care nu le face nimeni. Se face de râs și, în loc să râdem ”împreună cu” ND, vom ajunge, posibil, să râdem ”de” ND.

În primul rând, mă îndoiesc cum că USR va face pragul electoral. Despre viitoruri contingente ar trebui să nu emitem judecăți cu valoare de adevăr, dar ND se grăbește, dând verdicte în numele unei poziții pe care încă nu o deține: aceea de lider al unui partid parlamentar.

În al doilea rând, ND mi se pare de un tupeism maxim când impune condiții Partidului Național Liberal, condiții care țin de reforma internă a acestuia. Dacă ar fi să răspundem comunicat cu comunicat, și să ne luptăm în mediile de socializare, ce ar fi ca noi, liberalii, să spunem că nu discutăm cu USR, până când acest partid nu se dispensează de madam Armand? CNADR știe de ce!

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.