Nu sunt sociolog. Nu am condus nici o campanie electorală, la nici un nivel. Sunt, în domeniul pronosticurilor electorale, doar un amator, și încă unul care apreciază subiectiv cifrele prezentate de către sondaje. Dar!
În 2012, am apreciat mult mai bine decât sociologii că USL va obține o zdrobitoare victorie. În 2016 am crezut puternic în victoria lui Donald Trump. Asta pentru poziționări care ar putea să fie documentate prin postări pe acest blog sau din social-media. Cât despre aproximările mele asupra rezultatelor scontate pentru alegerile prezidențiale din 2014 sau locale din 2015, ele au fost de uz intern înaintea votului, iar după vot, nu a avut și nu are rost să mă laud cu ceea ce mi-ar fi greu să dovedesc în ce privește estimările mele.
Recent, președinta PNL, Alina Gorghiu, a declarat următoarele:
Înainte de alegerile locale, sondajele pesediste ne dădeau în fiecare săptămână tot cu două procente în minus. Ajunsesem la scoruri negative. Evident că tot de la 20 şi ceva la sută am pornit la locale, iar PSD de la vreo 45. Vă aduc aminte că la locale diferenţa a fost până la urmă de cinci procente. Nici nu se pune problema să avem vreun recul. /…/ Mizez pe un scor naţional mai bun decât la locale. N-am să dau procente. Scorul pe care PNL îl va avea trebuie să îi ofere posibilitatea să fie în centrul viitoarei guvernări, să facă viitoarea majoritate parlamentară care să-l propună pe Dacian Cioloş prim-ministru. Să dau procentele ar însemna să fac o declaraţie hazardată (știripesurse)
Să observăm mai întâi că liderul PNL evită să dea o țintă electorală exprimată în cifre – foarte prudentă poziționare, înțeleaptă poate, deși eu și mulți peneliști ne-am dori să avem un target clar, care să depindă de noi, iar nu o țintă (câștigarea guvernării) care să depindă (și) de intervenții din afara partidului.
În al doilea rând, să observăm că în textul evocat s-a strecurat o mică eroare. Se spune că diferența între PNL și PSD, la localele din 2015 a fost doar de 5 procente. Este așa, doar dacă luăm cifrele oficiale în considerație, fără a socoti, în dreptul PSD, și cifrele aliaților (aliați care acum nu candidează, iar o bună parte din procentele acestora se vor îndrepta spre PSD mai degrabă decât spre orice alt competitor alectoral).
Dacă privim tabelul de mai sus, atunci putem adăuga, fără a greși, că PSD a câștigat, la localele 2016, cel puțin 39%, adică voturile PSD+UNPR (nu am adăugat în dreptul PSD toate cele 7,27% obținute de UNPR singur sau în alianță cu PSD, ci doar 4%). Deci diferența între PNL și PSD a fost, în mai 2016, de circa 9 puncte procentuale. Să observăm că aceeași diferență este dată (cu mici variații) de către mai toate sondajele pre-electorale de acum.
Pentru a oferi președintelui Klaus Iohannis argumente valabile pentru ca prima nominalizare a unui premier, ulterior anunțării rezultatelor alegerilor parlamentare, PNL ar trebui să facă tot posibilul pentru ca acea diferență de 9% (reală în primăvară) să scadă; idealul ar fi ca procentele însumate ale celor două grupări electorale (pro și anti – Cioloș premier), adică PSD+ALDE vs PNL+USR să echilibrate, ba chiar în favoarea grupării pro-Cioloș (care a devenit, grație PNL, temă de campanie).
Va izbuti sau nu PNL să își atingă obiectivul? Nu doar pe acela de a depăși scorul de la locale (PNL ar dori o cifră apropiată de 35%), ci și pe acela de a accede la guvernare? Depinde, desigur de PNL. Deși există, conform sociologilor, un anumit trend, zarurile încă nu sunt aruncate.
Notă: o luptă care, la un moment dat, pare pierdută, poate fi ”întoarsă”. În 2014, mârlănia și aroganța au fost factorul incipient care, ulterior primei runde de vot, l-au făcut să piardă, într-un mod memorabil. Dar mârlănia și aroganța candidatului nu ar fi întors trendul dacă nu ar fi fost acțiunea, în stradă, cu largi reverberații la vot, a celor care respingeau ideea de a fi conduși de un mârlan arogant. Las mai jos o amintire din acel noiembrie 2014, ca semn că se poate. Nu doar se poate spera, dar se poate și învinge, dacă speri și lupți până la capăt.
PS Imaginea cu scorul din 2014 a fost preluată din articolul lui Andrei Tiut, articol care merită a fi citit integral. Cea cu demonstrația din 8 noiembrie 2014 este din colecția personală.
Trackback-uri/Pingback-uri
[…] CE REZULTAT ELECTORAL ÎI TREBUIE PNL-ULUI PE 11 DECEMBRIE? […]
ApreciazăApreciază
[…] cum subliniam și eu în altă parte, mai toți sociologii au căzut de acord că o astfel de prezență la vot favorizează în mod […]
ApreciazăApreciază