Vroiam să scriu despre programul pe educație al PSD, subliniind ironia faptului că partidul care a desființat școlile profesionale (prin eternul număr unu la senat pe București, Ecaterina Andronescu), promite să transforme învățământul profesional într-un fel de tărâm al laptelui și al mierii. Dar mi-am adus aminte că nu doar asupra educației urmează să se verse Cornucopia, cornul abundenței, ci cam asupra tuturor sectoarelor vitale ale societății românești. Dar stai. Asta înseamnă bani. Mulți bani.
Cum cititorii mei sunt mai deștepți decât cei care fac proiectele electorale la PSD, îi invit la niște calcule. Vom folosi euro ca monedă (românii sunt obișnuiți cu această modalitate de calcul) iar cifrele vor fi, cu îngăduința cititorilor, rotunjite. Să purcedem…
Deci, în 2016 PIB-ul României va fi de circa 169 miliarde, o creștere de 9 miliarde față de 2015. Dacă totul merge bine (repetând o creștere economică de circa 4%), putem spera ca în 2017 să avem un PIB de 181 miliarde, deci cu 12 miliarde mai mult decât în anul curent.
Nu toate cele 12 miliarde suplimentare vor putea fi redistribuite, ci doar o treime din ele, adică 4 miliarde, adică ceea ce va colecta statul român la buget din cele 12 miliarde (restul vor rămâne în buzunarele agenților economici, cei care, în fapt, produc acest PIB). Este drept, în discursurile lor, liderii PSD tind să confunde creșterea PIB cu creșterea bugetului, ceea ce este complet fals. PIB poate crește, de pildă, pe o perioadă de timp cu 4%, dar încasările la buget cu 3% sau cu 5% – depinde de cât de eficiente sunt instituțiile colectoare ale statului – și, să admitem, ANAF nu excelează prin eficiență).
Deci s-ar putea să avem, pe 2017, să redistribuim suplimentar față de 2016, circa 4 miliarde de euro. Ce facem cu ei, sau mai bine ce propune PSD să facem?
- Investițiile promise de către PSD însumează aproape 3 miliarde
- Aducerea punctului de pensie la 1000 de lei înseamnă alocări de la buget a altor 2 miliarde în plus față de acest an
- Acoperirea majorării salariilor, deja votată de PSD în Parlament, înseamnă încă 1 miliard de euro
Atenție, din doar cele trei măsuri promise de către Dragnea & Co, amintite mai sus, ne apropiem de 6 miliarde euro cheltuite suplimentar față de 2016, în timp ce, am văzut, în 2017 vom avea doar 4 miliarde în plus de alocat față de 2016.
Însă nu am adăugat la socoteală ceea ce la începutul articolului numeam cornul abundenței revărsat asupra românilor: nenumăratele bonusuri, de pildă, oferite elevilor și studenților (alocații pentru finalizarea studiilor, burse profesionale 400 lei/lună, sprijin de 250 lei/lună pentru continuarea studiilor de către tinerii din familiile sărace, alocații pentru terminarea gimnaziului).
Nici nu am luat în considerație că veniturile la stat s-ar putea să se micșoreze odată cu anularea celor 102 de taxe – sau, cel puțin, cheltuieli ale statului acoperite acum din respectivele taxe vor trebui acoperite din alte surse, îngroșând deficitul bugetar.
Și pentru că veni vorba de deficit, din aritmetica simplă de mai sus rezultă un deficit bugetar majorat cu 2 miliarde de euro, în cazul în care PSD se va ține de cuvânt și va transpune în realitate bugetară promisiunile sale de campanie.
Desigur, PSD nu se va ține de cuvânt. NU are de unde – decât dând drumul tiparniței de bani. Ceea ce ar putea avea efecte mai dezastruoase, pe termen mediu și lung, decât depășirea pragului de deficit bugetar admis de către UE.
De altminteri, Dragnea poate fi un necromancer de nivel înalt, așa cum o dovedesc morții Teleormanului, deosebit de disciplinați la vot. Dar nu a descoperit piatra filozofală, ca să transforme plumbul în aur și astfel să îndeplinească promisiunile electorale deșănțate ale acestei campanii electorale. Ups! Uitasem – România nici plumb din producție internă nu prea mai are. Nefiind un mag, ci cel mult un falsificator ordinar al unor liste de vot, Dragnea apelează la vechea resursă a politicii: minciuna. Doar că minciuna, după câte știm, are picioare scurte.
Comentarii recente