La Cluj, meciul PNL vs USR încă nu s-a terminat

radu zlatiÎn iunie anul curent, la o CJEx local Cluj, atrăgeam atenția că ceea ce se întâmplase la alegerile locale în București se putea replica în oricare mare oraș de provincie, centru universitar. Spuneam atunci că, pentru foarte mulți din locuitorii Clujului, în special pentru tineri, studenți, corporatiști, universitari, patroni, profilul tipic al candidatului USR (licențiat cu studii adesea în străinătate, carieră solidă fie în educație/cercetare, fie în management, implicare socială) se prea poate să devină interesant… mai interesant decât profilul robot al unui candidat de partid main-stream cum este Partidul Național Liberal.

Propuneam atunci conducerii PNL Cluj să reia legătura cu lumea universitară, cu cei din cercetare, cu patronatul, cu ONG-urile, tocmai pentru a evita ca la Cluj-Napoca USR să capitalizeze voturi care să o transforme într-un receptacol al voturilor care, altfel, ar merge înspre PNL. Mi s-a replicat că nu am decât să fac eu acele demersuri, că avem (noi membrii de partid), deplină libertate la activități de propagandă.

Dincolo de semnalul de alarmă tras, eu nu am făcut nimic. Dacă nu pentru altceva dar pentru faptul că nu eram nici universitar, nici cercetător, nici patron, nici membru de ONG, nici lider local de anvergură, astfel încât să fiu perceput ca un partener viabil pentru acele segmente ale societății care erau potențialul public țintă al USR. Desigur, faptul că știam, încă de pe atunci, că nu sunt avut în vedere pentru continuarea activității parlamentare, și-o fi jucat rolul în reticența mea de a acționa concret, în favoarea unor persoane ”eligibile” care erau mult mai interesate decât mine în a strânge voturi. Dar ceea ce puteam face, am făcut: am arătat problema, am arătat și câteva mijloace de rezolvare, fie și parțial, a problemei.

După cât cunosc, nici altcineva dintre colegii mei clujeni nu a făcut mare lucru pentru a ține respectivele categorii socio-profesionale aproape de PNL. Rezultatul? La alegerile parlamentare, rezultatele pe județ au fost următoarele:

PNL – 27,63%
PSD – 25,92%
USR – 15,25%
UDMR – 14,49%
ALDE – 5,38%
PRU – 3,29%
PMP – 3,15%

O bună parte din diferența în procente înregistrată între mai și decembrie 2016 din dreptul PNL (de la 39% la 27%) se contabilizează în dreptul USR, care în Cluj-Napoca aproape a egalat scorul PNL sau PSD. Și aceasta în ciuda unor nume, pe lista USR, mai degrabă contestabile.

Se pare, prin urmare, că eu am avut dreptate în iunie. Să ne bucurăm, dacă putem, că PNL Cluj a câștigat, totuși, în competiția județeană? Nu avem decât să o facem. Deși… Deși dacă nu înțelegem semnificația scorului de acum câteva zile, s-ar putea ca în 2020 (posibil la locale, și în mod sigur la parlamentare) să regretăm ceea ce nu am făcut – fie pentru că nu a vrut, fie pentru că nu am știut, fie pentru că nu am putut.

Etichete:, , , , , ,

2 comentarii pe “La Cluj, meciul PNL vs USR încă nu s-a terminat”

  1. redguy1973 13 decembrie 2016 la 2:13 PM #

    Pai sa nu ajunga PNL-ul in situatia PNTCD-ului,peste 4 ani ,iar promotorii liberalismului in autohton sa fie ALDE si USR…

    Apreciază

    • Radu Zlati 13 decembrie 2016 la 2:14 PM #

      altă dată aș fi zis că nu mă tem de această variantă… 😦

      Apreciază

%d blogeri au apreciat: