Am spus-o și altă dată: fuziunea între Partidul Național Liberal și Partidul Democrat Liberal, în felul în care a fost concepută și etapizată de către înțelepții partidelor din Comisia de Unificare, a fost una care și-a ratat obiectivul esențial, care era tocmai acela al fuziunii, iar nu al lipirii a două partide.
Nu voi intra în amănunte. Destul să precizez că, după mine, PNL a intrat insuficient de unit în alegerile locale (s-a văzut acest lucru în mod extrem de clar la București) iar cele 6 luni scurse de la alegerile locale la cele parlamentare nu a înbunătățit cu mult situația. Este adevărat, au fost impuse (impuse prin numire de la Centru iar nu rezultate din alegeri) conduceri unice în toate filialele, am avut un președinte interimar unic al PNL, după retragerea lui Vasile Blaga. Și ce dacă?
În foarte puține filiale fuziunea formală, instituțională, a dus și la o coerență reală a celor două surse ale Marelui PNL. Felul în care au fost realizate listele pentru alegerile parlamentare (cu maximă atenție pe respectarea ”algoritmului”) a arătat, încă o dată, că ambele tabere se uitau peste umăsr, pentru ca nu cumva ”celălalt” să obțină un avantaj, fie și el minor. Pe fondul acestei neîncrederi funciare (rezultate din 8 ani de rivalitate politică acerbă, din mai multe trădări și nenumărate inamiciții personale) s-a desfășurat și munca în comun din timpul campaniei.
O victorie la alegerile locale ar fi dus la creșterea gradului de coeziune și, puteam spera, la finalizarea (în spirit, dacă nu și formal) fuziunii în teritoriu. Din păcate alegerile locale, dincolo de ceea ce conducerea a afirmat, au fost mai degrabă o înfrângere: PNL (Noul, Marele PNL) are, în 2016, mai puțin președinți de consilii județene decât avea PNL în 2012 sau PDL în 2008; și nu știu adcă există vreun județ în țară în care primarii PNL din iunie 2016 să fie mai numeroși decât primarii PNL+PDL din martie al aceluiași an. Felul în care conducerea PNL a înțeles să rezolve problemele punctuale apărute, ici-colo, în timpul campaniei pentru alegerile locale nu a dus în mod necesar nici la vindecarea rănilor, nici la (se vede acum) creșterea eficienței.
O victorie la alegerile parlamentare, în urma muncii comune, ar fi avut și ea darul să desăvârșească, pe plan informal, fuziunea. Din păcate nu a fost o victorie, ci o înfrângere rușinoasă. Iar în multe județe felul în care au fost întocmite listele, favorizând fie liberalii ”noi” fie liberalii ”vechi”, au îndepărtat multe dintre resursele umane ale partidului: unii au ales să plece, candidând sau militând pentru candidații altor partide. Alții au rămas în partid, dar au preferat să nu se implice, așteptând câte o noapte a cuțitelor lungi pe plan local, în urma unei (așteptate) înfrângeri; au procedat astfel pentru că lecția localelor le-a demonstrat că se poate și așa…
Ce este de făcut?
Vom avea Congres. Numai alegeri organizate de jos în sus ar putea să rezolve, cât de cât, situația. Adevărat, rezultatele alegerilor nu vor mulțumi pe toată lumea, și este posibil să asistăm la un nou val de plecări. Dar cei care vor rămâne vor fi aceia convinși că aceasta înseamnă democrația în partid: să accepți valoarea numărului, într-o structură a celor egali în drepturi. Adevărat, faptul că actualele conduceri teritoriale (numite iar nu alese) vor fi acelea care vor organiza alegerile din filialele comunale și orășenești lasă loc subiectivismului șefilor locali. Dar altă cale, cred, nu este. Iar Congresul, prin alegerea unui Președinte și al unui Birou Permanent, va consfinți finalizarea fuziunii. Sper că se va întâmpla astfel. Dacă nu? Ne vom măcina în sterile lupte interne, algoritmii vor prevala asupra calității umane, iar Marele PNL va deveni, încetul cu încetul, Micul PNL.
PS: Am spus și în altă parte, în calea spre fuziunea deplină (care este una ținând de calitatea fuziunii, iar nu de reguli și algoritmi) existau două incidente istorice din istoria și evoluția ambelor partide: participarea PDL la ceea ce eu am numit Regimul Băsescu (cu episodul sacrificiilor veniturilor populației din 2010) și participarea PNL la USL (cu episodul Referendumului de suspendare din 2012). Ambele sunt, încă, răni vii pentru mulți dintre membrii PNL, din oricare partid ar fi ei proveniți. Mi s-a părut straniu că, fără o consultare în rândurile partidului, în cadrul campaniei pentru alegerile parlamentare, vectorii de imagine ai partidului au regretat episodul USL, fără să manifeste nici o remușcare pentru salariile tăiate în 2010. Greu de cuantificat cât ne-a costat greșeala de a spune că participarea PNL la USL a fost o eroare regretabilă, și câți dintre cei peste 7 milioane de români care au votat în 29 iulie 2012 împotriva lui Băsescu nu ne-au sancționat acum, pentru că noi ne-am făcut mea culpa pentru un act, la vremea respectivă, necesar și benefic.
Alte articole relevante pe această temă:
PNl-ul chiar nu intelege ca a pierdut dezastruos alegerile? Acum vrea R.Turcan o alianta cu ALDE si PMP pentru guvernare.Cred ca nu ii intereseaza deloc partidul(pe Turcan&co) ci doar ”ciolanul”. Soarta PNTCD se apropie din nefericire pentu PNL,poate in 2020 o sa inte PNL-ul in Parlament cu 5-6%.
ApreciazăApreciază
sa recunoastem, structurile feseniste ale fostului pdl sunt singurele care pot concura cu psd-ul pe plan local. nu inteleg de ce vechii liberali au tupeul sa spuna ca pdl-istii trebuie inlaturati si indepartati prin orice mijloc din noul pnl. pai, fara ei actualul pnl facea 8 la suta. cred ca daca blaga isi ia structurile si pleaca la pmp, in 2019 si 2020 pmp ia mai mult decat un pnl ramas cu structurile vechi, de dinainte de fuziune. vechiul pnl nu a depasit niciodata 20%, nici chiar pe timpul usl (raportul electoral era de 2 la 1 in cadrul usl). pnl nu a avut niciodata primari care sa castige alegerile din ardeal. pdl a avut. pdl e deja compromis ca nume de taierile de salarii si de pensii, insa structurile sunt foarte utile pentru noul pnl.
ApreciazăApreciază
vă dau dreptate în mare măsură.
ApreciazăApreciază
Exista demult o constatare. Marul stricat nu se face bine intr-un cos cu mere bune, dimpotriva, le va strica pe toate celelalte. PNL nu mai exista, ar trebui sa vorbiti de PDL.
ApreciazăApreciază