La urne, culegi ce ai semănat (6): Structurile, oamenii!

Radu ZlatiSpuneam, când făceam analiza eșecului bucureștean din primăvara acestui an, că oameni nepotriviți în funcții nepotrivite, candidaturi impuse pe criterii cu totul subiective, lipsa unei culturi organizaționale care să promoveze calitatea umană și profesională, toate acestea au jucat un rol în procentele descurajante obțiunte la urne:

Dacă nu avem primari, candidații noștri la primării nu sunt pregătiți cu ani înainte, iar nominalizările sunt rodul relațiilor de putere din cadrul organizațiilor – adesea, din cauza lipsei de ofertă serioasă internă, suntem nevoiți improvizăm sau să apelăm la personalități politice din afara partidului. S-a văzut chiar și în alegerile locale din 2016 cum am pus soarta alegerilor (uneori chiar din mari orașe, cu organizații puternice) în mâinile, uneori de o curăție dubioasă, ale unor politicieni veniți din cu totul alte zone politice și doctrinare. Acolo unde avem deja primari, aceștia nu și-au pregătit o succesiune, crezându-se probabil nemuritori sau inviolabili. Mă cutremur gândindu-mă ce s-ar întâmpla dacă mâine sau poimâine vreunul dintre primarii de mare urbe, din aceia care au defilat victorioși la ultimele alegeri, ar fi incapacitat dintr-o cauză sau alta. S-ar putea să constatăm că la umbra marilor stejari nu au crescut decât, în cel mai bun caz, decât niște ciuperci liberale, tocmai bune să fie făcute tocăniță de adversarii noștri politici în cazul unor alegeri locale anticipate. (mai pe larg, aici)

Ceea ce spuneam despre București, am văzut în decembrie replicat mai peste tot în țară.

Ceea ce spuneam despre candidații de primari, se poate spune și despre candidații la un fotoliu parlamentar. Nu a existat, în istoria postdecembristă a partidului, o preocupare reală și constantă pentru a pregăti cadrele partidului pentru a ocupa demnitatea de reprezentant al națiunii în forul legislativ. Numirile pe liste s-au făcut, cel mai adesea, ținând seama de considerente subiective, de gradul de apropiere între baronul politic județean și viitorul candidat.

Astfel s-a putut întâmpla ca oameni cu adevărați valoroși să fie scoși din competiție sau, în cel mai bun caz, să ocupe locuri semi-eligibile (cazul lui Andreea Paul la Satu Mare, al lui Vlad Nistor la București, al Luciei Varga la Bihor/Constanța sau Paul Dumbrăveanu la Prahova, și exemple mai pot fi date). În schimb și-au găsit loc pe liste, pe locuri eligibile, rude sau prieteni apropiați ai unor grei ai partidului.

Astfel s-a putut întâmpla ca un candidat PNL, pe loc ultraeligibil, țintind un loc în comisia pentru învățământ al Camerei Deputaților, șă nu știe cu siguranță care dintre cele două camere este decizională în privința legilor pe educație și să o rupă la fugă în fața întrebării despre diferența dintre legile ordinare și cele organice.

Astfel s-a putut întâmpla să vedem pe ecranele televizoarelor vectori de imagine ai PNL, candidați proaspeți pe locuri eligibile, palizi și neconvingători. Și dacă ținem seama că partidul a trimis în media pe cei mai buni dintre noii candidați, iar aceștia au fost adesea neconvingători nu doar ca prestanță dar și ca pregătire și argumentare, mă cutremur când mă gândesc cum erau ceilalți, care au fost protejați prin ascunderea lor de aparatele de filmat.

Conducerea de partid a făcut un efort major de înnoire a cadrelor, inclusiv (sau mai ales) la nivel parlamentar. A fost un bun prilej pentru conducerile județene să scape de niște figuri incomode, dar și pentru liderii de la Centru pentru a își impune oarece favoriți personali pe locuri eligibile. Deoarece înnoirea nu s-a făcut pe baza unor criterii ferme (în ceea ce privește grila de evaluare a candidaturilor) rezultatul acestei primeniri este cu totul discutabil: oameni care ar fi trebuit să plece din Parlament au rămas, în timp ce alții, care ar mai fi trebuit să aștepte până când deveneau credibili în postura de parlamentar, vor intra în noul legislativ. Vom vedea, în timp, cum se vor comporta aleșii PNL; sper ca prin activitate și loialitate, să mă contrazică. Ceea ce este sigur este că efortul de înnoire al partidului a fost prost receptat atât de către membrii dar și de către simpatizanții PNL. Cu rezultatul electoral știut.

Ce ar putea fi făcut?

  • Un prim pas ar fi înființarea unor departamente de resurse umane la nivelul filialelor orășenești și județene (ca minim) precum și la nivel Central. Care să gestioneze intrările/ieșirile din partid, dar să și urmărească și înregistreze activitatea potențialilor candidați la ocuparea unor funcții.
  • Un al doilea, și mai important, ar fi declanșarea competiției interne pentru ocuparea unor demnități alese (la nivel local sau național) din momentul imediat următor celuia în care Convenția Națională va stabili criteriile ferme, clare și cuantificabilepe baza cărora se va face evaluarea posibililor candidați. Competiția internă ar trebui să se finalizeze prin alegeri interne, la nivel de filială, prin care activul de partid să desemneze viitorii candidați (și mai corect, ar fi ca votul să fie accesibil și ne-membrilor de partid).
  • Un al treilea pas ar fi stabilirea unui cursus honorum pentru ocuparea unor demnitați alese: de exemplu, calitatea de parlamentar să nu fie accesibilă unui candidat care nu a ocupat, anterior, o poziție eligibilă măcar la nivelul consilierului local sau județean.
  • În sfârșit, un al patrulea pas ar putea fi (știu, aici vor fi multe argumente contra propunerii) responsabilizarea factorilor decidenți: dacă parlamentarul susținut de către un președinte de filială se plasează, ca indice al activității parlamentare, în ultima treime a parlamentarilor, președintele de filială este demis automat; dacă un parlamentar defectează, șeful de filială care l-a susținut este demis automat. Dacă o filială nu își atinge obiectivele liber asumate într-o competiție electorală, șeful filialei este demis automat.

Sunt, mai sus, doar niște propuneri. Convenția Națională, partidul, vor decide ce și cum, iar eu nu pot a ști dacă partidul se va ridica din corzi sau se va limita să gestioneze eșec după eșec, și așteptând intervenții deux ex machina pentru a atinge obiectivele pe care și le propune.

alte articole pe aceeași temă:

Etichete:, , , , , , ,

Un comentariu pe “La urne, culegi ce ai semănat (6): Structurile, oamenii!”

  1. redguy1973 15 decembrie 2016 la 11:15 AM #

    Ar trebui multe de facut,dar PNL-ul se cramponeaza de ideea de guvernare,iar in partid am senzatia ca sunt un numar de tabere care nu stiu altceva decat sa ajunga la”butoane” si in rest ”dupa noi potopul”.
    Din ce in ce mai mult atmosfera din PNl seamana cu cea din PNTCD din anii 1998-2000.

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: