Reconstrucția PNL (I): Primul pas. Greșit!

Radu-ZlatiNu cu mai mult de o săptămână în urmă, noua conducere a Partidului Național Liberal asuma reconstrucția partidului ca o sarcină prioritară. Cu toții ne-am așteptat (sau cel puțin eu, în marea mea naivitate, am așteptat din partea partidului) ca printre primele măsuri care vor fi luate va fi reintroducerea mecanismelor democratice în alegerea diferitelor funcții în cadrul partidului, inclusiv în cadrul diferitelor mecanisme funcționaleale acestuia. Din păcate, citesc azi în social media o postare a lui Ludovic Orban:

La grupul PNL de la Camera Deputatilor reprezentantii PNL pentru toate functiile care apartin PNL au fost votati cu mana pe sus, pe lista, fara ca deputatii sa cunoasca inaintea votului cine sunt acesti reprezentanti. Niciun deputat nu a putut sa isi depuna candidatura la niciuna dintre functii. Sedinta a fost condusa de Turcan si Petrache.

Deci tocmai cei doi lideri proaspăt aleși (este drept, doar ca interimari) ai PNL, cei care ar trebui să gireze complexul și gingașul proces de reconstrucție, azi au impus, practic, Grupului Parlamentar o anumită structură, anumiți oameni pentru anumite funcții. Fără candidaturi liber asumate, fără dezbateri, fără argumente pro și contra unora dintre candidaturi, fără vot secret, deși era vorba despre persoane, iar regula nescrisă este ca atunci când este vorba despre vot pe persoane, să se utilizeze votul secret.

Indiferent de motivațiile care au stat la baza conducerii partidului pentru a opta pentru o astfel de procedură, nu pot să nu remarc că azi partidul a făcut primul pas spre reconstrucția sa. Și că, din păcate, acest prim pas a semănat mai degrabă cu un faux pas.

Treziți-vă, dragi lideri! Nu vă vom judeca, la Convenția Națională, după nobilele intenții sau după frumoasele vorbe, ci după fapte, după ceea ce faceți și după ceea ce nu faceți pentru ca partidul să devină, din nou, un loc respirabil; un mediu propice schimburilor fertile de idei, dezbaterilor, medierii contrariilor, adică adevărului născut din lupta de idei, Dacă voi veți renunța la toate acestea și veți impune doar adevărul vostru, atunci, mă tem, veți impune din nou acea tăcere lașă care a consfințit toate deciziile strâmbe luate de către conducerea colectivă a partidului, acea tăcere vinovată care a dus partidul la criza pe care acum o trăiește.

PS Consider firesc ca liderul partidului să aibă propria convingere asupra persoanelor care vor ocupa funcții importante în cadrul grupurilor parlamentare. Este uman și este un joc politic, la urma urmei. Îmi aduc aminte că, în decembrie 2012, liderul de atunci al partidului (Crin Antonescu) a propus un nume pentru poziția de lider al grupului parlamentar. Dar, dincolo de această asumare, au fost mai multe candidaturi, votul a fost unul secret iar rezultatul a fost unul relativ balansat. Treptat, după schimbările de la vârful partidului din 2014, practica votului secret pentru funcțiile din cadrul grupului sau pentru acelea propuse de grup plenului, a dispărut. Dacă vom uita cu totul ceea ce înseamnă democrația internă, mă tem că, odată cu ea, și partidul va binemerita să intre în uitare.

Etichete:, , , , , ,

2 comentarii pe “Reconstrucția PNL (I): Primul pas. Greșit!”

  1. redguy1973 22 decembrie 2016 la 10:41 AM #

    Dupa ultimele evolutii s-ar zice ca in PNL se aplica vorba „la vremuri noi tot noi”…

    Apreciază

  2. pozeDECAT 22 decembrie 2016 la 12:49 PM #

    Daca va castiga pana la urma dl. Orban conducerea partidului poate se va opri caderea in gol. Sper sa se intample si PNL sa existe si sa se curete cumva.

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: