
Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui PNL, Raluca Turcan
Declaraţia lui Călin Popescu Tăriceanu referitoare la „atitudinea dictatorială” a preşedintelui Iohannis este una ruptă de realitate şi una de disperare, în acelaşi timp. Ar trebui să mai pună mâna pe un dicţionar.
Graţierea favorizează un grup restrâns de oameni care şi-ar dori să „se albească”. Arată şi dispoziţia pe care majoritatea PSD-ALDE o are: o majoritate privilegiată, care are puterea să dea legi pentru ea, şi ceilalţi oameni care plătesc taxe şi impozite.
Am participat la miting. Mi se pare dispreţuitor faţă de oameni să spui că acolo se pregătea o Mineriadă când a fost o întâlnire spontană şi au fost oameni atât de buni şi de frumoşi. Mă uitam la cei de acolo şi îmi dădeam seama că aşa ar trebui să arate militantismul, dar şi forţa pe care partidele politice ar trebui să o aibă. Mi-aş dori ca oamenii din Piaţa Universităţii să se regăsească în PNL. Am fost acolo ca mamă, ca fiică, m-am simţit compatibilă structural cu oamenii din Piaţă. Nu am putut să nu mă gândesc cum se poate că partidele nu au în rândurile lor asemenea oameni.
De ce nu au partidele astfel de oameni în structurile lor? De ce nu are PNL astfel de membri?
Unii lideri au fost rupţi de realitate, de realitatea preocupată de a construi ceva pentru cei mulţi. N-aş vrea să pun eu degetul, e vorba de o conduită politică, atunci când spui ceva să faci. (…) Aproape toate întâlnirile mele politice erau pe bază de consultare, unde îi chemam pe membrii de partid. Am adus oameni noi, dar am profitat şi de experienţa oamenilor politici. La centru, deciziile s-au luat instituţional.
Poate că nu s-a urmărit cu toată forţa o decizie în linie dreaptă. Al doilea motiv care cred că ne-a costat foarte tare: îndepărtarea de oameni care, structural, sunt compatibili cu PNL. Mă refer la medici, la profesori. (…) PNL nu a avut un program de guvernare cu soluţii concrete prezentat zi şi noapte pe toate canalele. Am vorbit foarte puţin de soluţii de fond şi am încercat polarizarea pe persoane. Eu, în Sibiu, împreună cu echipa pe care am format-o, am vorbit despre soluţii.
A arătat PNL un fel de disperare, mergând pe programul „România 100″?
E greu să spun dacă a fost disperare sau lipsă de intuiţie politică. Pentru mine rămâne un mister de ce PNL, la nivel naţional, nu a vorbit despre programul de guvernare, ci despre programul domnului Cioloş. (…) Suntem într-o etapă în care culegem încă propuneri de la baza partidului. Feedback-ul a fost pe două căi: una, că lipsa unei căi de acţiune ne-a costat la nivel naţional. De exemplu în domeniul oamenilor de afaceri, PNL ar fi trebuit să fie cel mai vocal. Trebuia mai multă consecvenţă, nu lucruri pe care biroul de conducerea le urmărea astăzi apoi uita de ele, nu urmărea finalitatea. Cei care conduceau interimar organizaţiile n-au reuşit să menţină acel echilibru, dintre cele două vechi partide. De exemplu, ce îmi spuneau colegii: că a fost important că am avut oameni noi, dar aceştia nu se puteau substitui celor cu experienţă, specialiştilor, oameni care au performat, care pot să urmărească implementarea unor decizii. E foarte important să urmăreşti acest echilibru, de plusvaloare, de new entry, dar şi de cei cu experienţă. A fost o decizie politică asumată ca toată campanie de comunicare a partidului să fie axată pe oameni noi, nu e un secret pentru nimeni. Se pare că ne-a costat.
Preşedintele Klaus Iohannis v-a reproşat ceva?
Nu pot să spun că e un reproş… PNL putea să dea majoritatea în Parlament, în aşa fel încât programul de ţară al preşedintelui să fie aplicat. (…) Dacă nu ai o majoritate parlamentară, unele angajamente rămân fie doar pe partea prezidenţială, fie rămân blocate. Cred sincer că preşedintele Klaus Iohannis şi-ar fi dorit ca PNL să fie partener şi pion principal într-o majoritate parlamentară.
PSD-ul acum anunţă că opoziţia, PNL, care are 20%, blochează guvernarea lor absolută. Ei au 45% şi împreună cu ALDE pot face ceea ce doresc, dovadă că asta şi fac. PNL va susţine acele măsuri cu impact asupra nivelului de trai al românilor. Ceea ce ne preocupă însă pe noi este modul în care aceste măsuri vor putea fi susţine fără a afecta mediul de afaceri, acel segment al societăţii care produce bunăstare.
Se aşteaptă o creştere a banilor la buget din microîntreprinderi şi o creştere a veniturilor din dobânzi. Asta înseamnă că e posibil să ne îndatorăm.
Când a fost învestit guvernul am afirmat, cu riscul de a aduce tot felul de atacuri împotriva mea, că a fost învestit un guvern personal al domnului Dragnea, care execută ce spune domnul Dragnea. Eu cred că domnul Dragnea nu va avea nicio reţinere ca dacă un ministru greşeşte, să-l sacrifice politic. Este modul lui feudal de a guverna.
Domnul Viorel Ştefan cunoaşte foarte bine legea, iar bugetul se întemeiază pe cele din anii trecuţi, nu pe unele viitoare. Iar cifrele de anul trecut erau mai mici decât cele pe care PSD le avea în programul de guvernare. (…) Când PSD şi-a trecut un anumit nivel al încasărilor la buget, probabil a ştiut că minte oamenii. Iar acum a folosit Comisia de prognoză pentru a crea acel artificiu ca asigurare că îşi vor putea îndeplini angajamentele din campanie. Este evident că şeful Comisiei de prognoză a primit un telefon de la domnul Dragnea care i-a spus ‘dragul meu, ai grijă cum faci prognoza, să pot să-mi îndeplinesc şi eu angajamentele pe 2017″.
Moţiune de cenzură?
Ordonanţele acestea nu sunt ale domnului Iordache, pe persoană fizică. Sunt ale Guvernului. Cum ar putea Guvernul domnului Dragnea să renunţe la o lege care îl ajută pe domnul Dragnea personal? Căderea Guvernului în Parlament, acesta este scopul moţiunii, este halucinant că o instituţie dintr-o ţară democratică poate să facă aşa ceva. Eu nu cred că vor renunţa, pentru că e o chestiune care ţine de viitorul lor politic. Oameni cu vulnerabilităţi, cu schelete în dulap, vor face totul pentru a-şi apăra pielea. Pentru mulţi dintre ei este o chestiune de viaţă şi de moarte.
Aceste ordonanţe au fost date cu pretextul condiţiilor de detenţie din penitenciare. Or aceasta este o teză falsă, folosită ca argument. Dacă s-ar construi cinci penitenciare, condiţiile ar fi mult îmbunătăţite. (…) Preocuparea lor este pentru oameni care, condamnaţi fiind, se pare că au furat mult din banul public. Graţierea colectivă este pentru câţiva privilegiaţi, iar cei care în momentul de faţă nu beneficiază de condiţii sănătoase, ar putea fi foarte uşor ajutaţi prin amenajarea unor facilităţi de detenţie. Uitaţi-vă pe bugetul pe 2017, nu există nici cea mai mică intenţie de îmbunătăţire a condiţiilor de detenţie.
V-a informat Klaus Iohannis înainte de a anunţa public convocarea referendumului?
Nu am discutat lucrul acesta, dar vă rog să mă credeţi, am şi spus, aceasta este o temă care desparte atât de mult societatea românească, încât cred că un referendum ar putea să clarifice foarte mult apele. Dacă cei de la PSD ar susţine integritatea în funcţie publică, o persoană condamnată nu ar trebui să deţină o funcţie publică. (…) Moral, dacă eşti condamnat definitiv, chiar eşti de neînlocuit? Nu se pot găsi alţi oameni care să vină în locul tău?
Cred că merită spus că un număr de foşti colegi ai plecat la ALDE care este la putere. Când partidul este în opoziţie, este într-o situaţie complicată. În general, perioada de opoziţie cerne caractere şi întăreşte oamenii politici. Să nu ignorăm nici faptul că PSD şi ALDE sunt foarte preocupaţi să folosească puterea în interesul lor politic şi să racoleze oameni de la alte partide. (…) Oamenii vor fi momiţi cu diverse avantaje ale puterii.
Aveţi de gând să candidaţi la preşedinţia PNL?
Nu voi renunţa la un set de decizii pe care eu le consider corecte pentru PNL. În primul rând, alegeri de jos în sus. Eu cred că următoarea convenţie ar trebui să fie una care să mobilizeze membrii de partid, să aducă un plus de legitimitate pentru cei care vor fi în fruntea partidului. Evident că trebuie să încheiem procesul de alegeri interne în timp real. Una e să faci lucrurile temeinic, alta e să vii să pui repede batista pe ţambal, să numeşti o conducere. Dacă ar fi să facem lucrurile temeinic, Congresul ar putea avea loc în lunile mai-iunie.
Eu am spus de la numirea mea în această funcţie că mi-aş dori ca pentru funcţia de preşedinte să voteze toţi membrii. E greu de realizat acest proces, pentru ca nu există o coordonare a bazelor de date, nu există o legătură directă cu toţi membrii de partid. (…) Eu cu siguranţă voi candida la conducerea organizaţiei Sibiu şi mă raportez întotdeauna la ceea ce a funcţionat acolo.
Nu mă gândesc în acest momentla preşedinţia partidului, dar mă gândesc zi şi noapte cum aş putea corecta ceea ce nu a mers în PNL până acum.
Dacă PNL nu-şi va reveni într-un timp rezonabil, preşedintele Klaus Iohannis îşi va putea adjudeca un al doilea mandat?
Nu vreau să discut despre acest lucru, este prea devreme. Eu cred că PNL are forţa să fie pilonul politic pentru a-l susţine pe preşedintele Klaus Iohannis, pentru a veni în întâmpinarea aşteptărilor cetăţenilor.
PNL are forţa şi resurse uriaşe pentru a-şi reveni. Să ştiţi că foarte mulţi colegi sunt prinşi în activităţile lor din teritoriu. Deschis vă spun că mi-aş dori ca unii colegi să fie mult mai vizibili public. Unii au o reţinere, spun ‘domnule, PSD a câştigat cu 45%, PNL să se reconstruiască, să nu mai fim atât de vocali”. Eu cred contrariul: acolo unde trebuie să îmbunătăţeşti, îmbunătăţeşti, să lucrezi şi să ai soluţiile tale de sine stătătoare.
Eu îl cunosc pe Klaus Iohannis de când era primaul Sibiului şi, cu un partener politic serios, poate să dea României o direcţie de dezvoltare sustenabilă. De aceea îmi doream ca PNL să ajungă la guvernare. Chiar şi în această perioadă dificilă de opoziţie cred în acest parteneriat între PNL şi preşedintele Klaus Iohannis.
sursa: Gândul
Comentarii recente