O incorectitudine politică pe zi: Se moare în închisori? Se moare mai mult în libertate!

inchisDa, se moare în închisori. Dar se moare și în afara închisorilor: acasă, pe străzi, în azile, în spitale. Cine îi grațiază de viața lor (as zice câinească, dar câinii din adăposturi au o alocație de hrană mai mare decât bolnavii) pe cei sărmani, pe cei umili, pe cei neputincioși, care preferă să rămână onești și cinstiți, să respecte regulile sociale și să nu fie obiectul Codului Penal? Pe cei săraci, mai cu seamă, care nu își pot cumpăra medicamente, nici plăti strămoșeasca dare către medic, asistenta șefă, asistentă, anestezist, etc. etc.? Căci, conform INS, șansa ca bolnav fiind, să nu mori, este de trei ori mai mare pentru cineva din sistemul carceral decât pentru cineva aflat în libertate. Asta cum sună?

Unii deținuți nu au cei 4mp trebuincioşi? Să facă schimb cu cei care (precum o familie cunoscută mie) trimit 3 copii la școală, trăiesc 7 persoane într-o cameră, fără curent electric, fără canalizare și fără apă potabilă, întreținându-se din strânsul peturilor și, ocazional, cerșit? Adevărat, din familia respectivă probabil câțiva dintre copii vor fi, la maturitate, găzduiți de închisori mai curate, mai spălate. Din vestul Europei.

Nu cei 80 milioane de euro mă înspăimântă ci milioanele de vieți „pierdute” fără noimă pentru că cei care guvernează de 27 de ani România (da, și PNL-ul meu a guvernat!) nu le-au oferit o șansă reală la educație și la muncă decent plătită. Mă cutremur nu pentru situația din închisori, că am avea cu 8000 de deținuți mai mulți decât capacitatea de închisorilor de a ”găzdui” în sistemul penitenciar; ci la gândul milioanelor de cetățeni români, din mediul rural sau de la periferia orașelor mărunte, dezindustrializate. Milioane de români care nu au avut nici o șansă pe piața muncii și au intrat într-un cerc vicios, în care sărăcia produce incultură, incultura menține sărăcia și amândouă potențează infracționalitatea. Sau, în cel mai bun caz, emigrarea.

Nu voi evalua politicile publice ale unui guvern nici după cât alocă penitenciarelor, nici după căt ”dă” pensionarilor (cu tot respectul pentru mama mea, pensionară și ea) ci după cât alocă Educației Naționale. Deocamdată guvernul Dragnea cade la acest examen.

Etichete:, , , , ,

Un comentariu pe “O incorectitudine politică pe zi: Se moare în închisori? Se moare mai mult în libertate!”

  1. abc 26 ianuarie 2017 la 11:05 AM #

    are pnl pentru 2020 obiective care sa atraga votantii sai la vot? de exemplu trump: a zis ca face zid, micsoreaza imigratia, renegociaza tratatele comerciale? votantii lui au avut lucruri clare care i-au mobilizat. ce face trump in primele 5 zile? da ordine executive pentru aproape toate promisiunile. e rapid, eficient, nu sta la discutie. model de copiat si pentru indecisii de dreapta de la noi. gorghiu ce spunea , cum motiva alegatorii la vot? nici macar cele 100 de masuri ale lui ciolos ea nu le-a explicat la votanti. neprofesionalism….

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: