Despre corupție și moralitatea politică

Radu ZlatiAm aflat ieri, din partea unui celebru avocat prezent într-un studiou TV, că problema grațierii unora dintre condamnații pentru corupție nu este o problemă. Că respectiva lege de grațiere fiind una constituțională (aici avea dreptate), restul discuției nu mai are rost să fie purtat în termeni de legalitate, dar nici măcar de moralitate. Ci doar de oportunitate.

Nu pot fi de acord cu domnul avocat. Adevărat, în termeni legali/constituționali, nimic nu împiedică Parlamentul să voteze o astfel de lege. Dar să spui că un act politic cum este acela al votării unei legi nu are nimic în comun cu moralitatea, este prea mult.

Adevărat, o fi fiind politica rudă cu cea mai veche meserie din lume, dar chiar și curvele au moralitatea lor şi, vorba aceea, există onoare chiar şi între hoți. Ori, pentru că vorbim despre curve şi moralitate; cât de curvă trebuie să fi pentru ca în momentul T1 să declari (public) cum că deții controlul absolut asupra partidului pe care îl conduci, în momentul T2 să declari că nu susții introducerea celor condamnați pentru corupție printre cei ce pot grațiați, iar în momentul T3 să faci pe inocentul la aflarea veștii că senatorii pesedişti au votat, în Comisia Juridică, altfel decât poziția asumată public a partidului pe care singur spuneai că îl conduci cu mână de fier?

Pe de altă parte, domnul avocat nici pe partea cu oportunitatea nu prea avea dreptate. Caci grațierea câtorva sute de corupți şi corupători, de mituiți şi mituitori, nu rezolvă situația supra-aglomerării penitenciarelor. Iar CEDO ne cere doar un plan de măsuri pe termen mediu şi lung, nu să eliberăm deținuții.

PS1: Las’ că și absența unor distinse doamne senator, ambele PNL, de la ședința comisiei a facilitat rușinosul vot de ieri. Se pare că lipsa de disciplină parlamentară din nou ne joacă feste. Şi înțelegem să facem opoziție PSD-ului mai degrabă la TV (când o facem) decât la comisii şi în plen.

PS2: Pentru că veni vorba, nu sunt de acord cu vreo lege a grațierii, căci sunt convins că grațierea trebuie a fi gândită şi aplicată individual, nu colectiv.

#numaizic

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: