De ce, la provocarea lui Cătălin Predoiu, care i-a sugerat să se retragă din funcția de secretar general al PNL (de vreme ce candidează la șefia partidului iar pastrarea funcției i-ar oferi un avantaj asupra celorlalți competitori) Buşoi a ales să promită că se va gândi la problema demisiei, optând în final să păstreze funcția dar să își delege exercitarea ei unui apropiat politic?
Aparent, decizia luată, felul în care a ales să gestioneze o situație delicată, este ilogic:
- Din punctul de vedere al carierei interne de partid, ori Bușoi va deveni lider național şi atunci va trebui să renunțe la secretariatul general, ori va pierde competiția iar în acest caz majoritatea coagulată în jurul noului lider va alege din rândurile ei un nou (altul decât domnul Buşoi sau domnul Tinel) secretar general;
- Din punct de vedere pragmatic, este adevărat că Stalin, pe vremea aceea la rândul lui secretar general al PC(b) a zis cum că nu are importanță cine şi ce votează, important este cine numără voturile. Doar că nu mai trăim pe vremea lui Stalin, PNL nu este PC(b) iar pe voturile din Congres vor sta ochii unor bărbați şi femei din ambele tabere (îl ignor pe domnul Cataramă) care ştiu cum se joacă jocul.
- Adevărat, manevra cu investirea domnului Tinel dar cu păstrarea funcției îi oferă domnului Bușoi prilejul să se preumble prin țară, în campanie, şi să se prezinte drept Secretar General (cum a procedat la Baia Mare, de pildă) adică al doilea om în partid. Doar că pagubele de imagine în restul județelor, acolo unde se zâmbește pe sub mustață la adresa manevrei din SG, ar putea fi cu mult mai mari.
Dar poate că decizia domnului Bușoi de a nu demisiona are un al raționament: în cazul unei demisii, ar fi urmat numirea unui interimar. Ori acolo, la votul pentru desemnarea respectivului interimar, s-ar fi văzut, în avanpremiera Congresului, cum s-au (re)așezat forțele în partid: iar domnului Bușoi (şi eventual celor care l-au sfătuit să procedeze cum a procedat) să nu le fi plăcut prea mult când au numărat,în avans, bobii.
Sau, last but not least, domnul Bușoi a dorit să ne demonstreze (nouă, membrilor de rând ai partidului) felul în care, pe viitor, se vor lua decizii care vor privi nu doar o funcție în partid, ci partidul în ansamblul său, guvernarea sau țara, în cazul în care domnia sa va fi în scaunul Brătienilor? Se poate să fi reușit, în acest caz.
Comentarii recente