Despre cicatrici în politică sau Bușoi vs Orban, faza pe insinuări 

Radu ZlatiAcest articol nu ar fi existat dacă nu aș fi citit alegațiile domnului Bușoi despre contracandidatul său, Ludovic Orban. În articolul din DC News, domnul Bușoi evidențiază câteva (după părerea domniei sale) dintre slăbiciunile candidatului Orban. Mă voi amuza punând în oglindă caracteristici (după mine) ale candidatului Bușoi…

  1. Orban este prea imprevizibil. Buşoi este prea previzibil. Pe de altă parte, „imprevizibilitatea” lui Orban este discutabilă. Odată ce ai descifrat principiile pe baza căruia acesta acționează  (lucru ușor, el de regulă le face cât mai publice), descoperi că Orban este foarte coerent ca şi conduită politică.
  2. Orban nu a fost de acord cu USL dar în mandatul său de parlamentar a fost membru al unui grup parlamentar (se insinuează prin tăcere că ar fi vorba de un grup parlamentar USL). Nu am ce pune în oglindă, afirmația este pură stupizenie: parlamentarii PNL nu au fost nici o clipă membrii vreunui „grup USL”
  3. Orban „Critică de șase luni de zile foarte dur fosta conducere a partidului, dar în stânga și în dreapta domniei sale se află domnul Bolojan, fostul secretar general, domnul Falcă, fostul șef de campanie, mulți dintre oamenii care au făcut parte din primul eșalon de decizii al fostei conduceri.” Bușoi eșuează să ne explice cum şi de ce domnii Atanasiu sau Petrache, sprijinitorii domniei sale (pentru a da două nume aproape la întâmplare) ar fi mai buni decât Bolojan şi Falcă. Desigur, în spatele lui Orban se aliniază mai mulți membrii ai fostei conduceri. Ghici de ce? Pentru că Orban este susținut de o mult mai mare parte a partidului – iar baronii PNL nu pot să lipsească din nici o echipă ce dorește să câștige, pe actualul sistem de alegeri interne.
  4. Printre sprijinitorii lui Orban se numără şi parlamentari promovați de fosta conducere a partidului, peste voința filialelor județene. Corect, dar astfel de exemple găsim şi în tabăra domnului Bușoi. Ambii candidați lucrează cu „materialul clientului” – ar fi de mirare să fie altfel.
  5. Zice domnul Bușoi „cred că PNL are nevoie de mai multă consecvență și de o direcție pe care să și-o asume foarte clar, fără dublu limbaj, fără acest gen de imprevizibilitate” cu alte cuvinte domnul Orban ar fi inconsecvent, fără o direcție clară, imprevizibil şi practică dublul limbaj. Nu voi merge pe linia deschisă de către candidatul Bușoi. Sper ca nici Ludovic Orban să nu riposteze în aceeaşi manieră stilistică . Pentru că, nu-i așa,  „stilul este omul” iar Orban va trebui să demonstreze, pentru a câștiga,  tocmai că nu este precum domnul Bușoi. 

Cei doi candidați au date personale şi trasee politice atât de diferite încât cu greu pot fi comparați, punct cu punct. O tentativă am făcut mai sus, plecând de la niște aserțiuni ale domnului Bușoi, găzduite cu generozitate de PS News (portavoce ALDE, printre altele). Nu am neapărată dreptate. Dar mi se pare evident că nici domnul Bușoi nu are.

Cei doi au, in parcursul lor, doar un singur punct comun, consistent: au fost, ambii, lideri ai organizației PNL București. Cu diferența că în mandatul lui Orban, PNL București era organizație fanion a liberalismului românesc, iar în aceea a domnului Bușoi a devenit o cantitate  (aproape) neglijabilă. Atât!


Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: