PNL: Sinteză declarații după Biroul Executiv (28.08.2017)

Ludovic Orban

Am anunțat la conferința de presă de săptămâna trecută de după telenovela domnului Tudorel Toader în care ne-a prezentat ce modificări intenționează să facă la legile justiției, am anunțat că vom dezbate chestiunea în Biroul Executiv. Încă nu avem proiectul de lege și vrem să vedem proiectul de lege, nu poveștile vânătorești rostite de domnul Tudorel Toader. Oricum, Biroul Executiv al PNL a hotărât foarte clar că ne vom opune prin toate mijloacele legale și constituționale celor patru propuneri care au stârnit dezbatere publică si reacție din partea societății civile:

– politizarea numirii șefilor de parchete prin lăsarea practic la bunul plac la Ministrul Justiției, care este un ministru numit politic, să decidă cine să conducă parchetele

– a doua propunere pentru care suntem clar împotrivă fără pic de rezerve, este cea de subordonare politică a inspecției judiciare prin trecerea Inspecției Judiciare în subordinea ministrului politic al justiției.

– a treia propunere pe care o respingem categoric este cea legată de încălcarea autonomiei procurorului de caz prin acordarea posibilităților șefiilor ierarhic de a infirma decizii, rezoluții ale procurorilor de caz nu numai pe motiv de legalitate ci și pe motiv de temeinicie.

Considerăm că este inoportună trecerea de la DNA la Parchetul de pe Înalta Curte de Casație și Justiție a departamentului care să ancheteze eventuale fapte de corupție săvârșite de magistrați. Practic, decizia a fost unanimă, suntem implicați într-o susținere amplă a acestui punct de vedere și considerăm că PSD vrea să politizeze justiția și să calce în picioare independența justiției, independenta puterii judecătorești prin punerea la punct a unui mecanism de intervenție politică în funcționarea parchetelor, activitatea procurorilor de caz, în activitatea profesională a judecătorilor.

Nu putem accepta o asemenea politizare gravă care ar întoarce România în perioada Năstase, Stănoiu și alții puneau la cale pe cine să pună politic în fruntea parchetelor, cine să fie anchetat și cine nu.

Luați în calcul să depuneți moțiune de cenzură?

Cu siguranță. Deja identificăm toate temele care să stea la baza moțiunii simple pe justiție pe care o vom depune cu alți colegi din opoziție. Suntem în analiză și vedem ce se va întâmpla.

S-a văzut că s-au făcut câțiva pași înapoi în declarațiile unora dintre cei aflați la putere. Nu mai credem în vorbe, vrem să vedem proiectul legislativ și în funcție de acest proiect legislativ vom stabili întreg șirul de reacții și de acțiuni care pot să meargă până la sesizări ale CCR, până la organizarea de manifestări pe stradă împotriva adoptării acestor modificări prin care se politizează justiția.

A doua decizie pe care am luat-o, văzând că practic Mişa este un fel de băiat de minge pe la Guvern şi analizând gravitatea situaţiei economice şi mai ales gravitatea situaţie create în economie ca urmare a anunţurilor practicate de oficialii guvernamentali care au declanşat efectiv aproape o formă de terorism asupra încrederii firmelor şi cetăţenilor în Guvern şi în activitatea economică, am hotărât să uzăm de prerogativa guvernamentală pe care o avem la ‘Ora Guvernului’ – şi anume la prima întrunire în care noi, ca PNL, putem la ‘Ora Guvernului’ să convocăm la Parlament oficiali guvernamentali – îl vom convoca pe premierul Tudose pentru a da seamă pentru situaţia economică dezastruoasă, pentru situaţie bugetară, pentru ameninţările fiscale pe care le aruncă în fiecare zi asupra firmelor şi asupra mediului economic activ şi mai ales să dea seamă pentru declaraţiile inepte pe care le-a făcut şi apropo de bănci şi Pilonul II de pensii şi, în general, referitoare la diferitele chestiuni de natură economică, fiscală şi bugetară.

Ce măsuri aveți în vizor în momentul de față asupra miniștrilor ?

Aproape toți miniștrii. Vom uza de toate căile procedurale pe care le avem pentru a încerca să oprim activitatea unor miniştri sau pentru a-i determina şi să dea seamă, explicaţii publice pe care nu le dau de bunăvoie în faţa societăţii – convocări în faţa comisiilor de specialitate, moţiuni simple, comisii de anchetă, convocări în faţa plenului – în funcţie de toate pârghiile procedurale pe care le avem la dispoziţie.

Două moțiuni educație și transporturi?

Vom hotărî în cadrul întrunirii de la Neptun pentru este o chestiune legată de locul unde le vom depune. La Senat vom depune pe cea de educație pentru că Senatul este camera decizională pe chestiuni de educație. Vom hotărî camerele și chestiunile legate de data de depunere pentru că sperăm să nu apară motive pentru depunere la alte moțiuni simple privitoare la lați miniștri.

Stat polițienesc?

Poliţia mi se pare că e subordonată secretarei de şcoală din judeţul domnului Dragnea, pe numele ei Carmen Dan. Dânsa e în vizorul nostru şi i-am solicitat demisia şi vom depune procedura de constituire a unei comisii de anchetă privind pensionările şi reangajările din Ministerul de Interne dispuse de Carmen Dan. Dacă este un stat poliţienesc, este un stat poliţienesc controlat de PSD.

La ora actuală există extrem de puţine instituţii de stat în România care să nu fie controlate de PSD. Democraţia în România este într-un pericol real. Dar nu este într-un pericol real din cauza victimizării la care fac apel cei de la PSD, ci din cauza dominaţiei exclusiviste a PSD-ului în mai toate instituţiile statului. La ora actuală în afară de Preşedinţie, de parchete, aproape nu există instituţie de stat care să nu fie controlată de PSD. Aici este vorba despre instituţii importante cum este Avocatul Poporului.

Uitaţi-vă la ce face Ciorbea. Este evident că acţionează ca un mărunt membru al PSD. Este vorba despre ASF.

Trăim într-un stat în care democraţia este în pericol, dar este în pericol din cauza partidului de guvernământ.

Ați primit un răspuns din partea Avocatul Poporului?

Am primit o glumeaţă invitaţie la un eveniment organizat de Avocatul Poporului care se referă la ombudsman în ţările europene. Să ştiţi că chiar cochetez cu ideea de a-l face de râs pe domnul Ciorbea chiar în faţa invitaţilor săi, să vadă şi ei în ce hal a ajuns instituţia Avocatului Poporului sub conducerea lui Victor Ciorbea.

Prioritățile legislative ale PNL

Aceste priorități le stabilim la Neptun. Ce pot să vă spun sigur este că vom depune un proiect de lege pentru a combate traseismul politic, o chestiune care este solicitată de nouăzeci la sută din societatea românească și care crede că este momentul să punem piciorul în prag și să arătăm clar cine vrea perpetuarea traseismului politic și cine nu vrea perpetuarea traseismului politic. În ceea ce ne privește pe noi, vom iniția un proiect de lege pentru a interzice traseismul politic iar  parlamentarii care își părăsesc partidul pe listele căruia au fost aleși, să-și piardă mandatul.

Permiteți-mi să vă spun că este o întreagă dezbatere, dacă este neconstituțională, să se pronunțe Curtea Constituțională. În ceea ce mă privește pe mine ca om, care fac parte din societatea românească, ca om care mă întâlnesc cu cetățenii români și care știu foarte bine ce gândesc oamenii, fenomenul traseismului politic trebuie oprit. Este de fapt o gravă deteriorare aparatului reprezentativ și a democrației în România pentru că de-a lungul timpului s-au constituit guverne care cu votul care exista in spatele parlamentarilor, nu aveau nici treizeci și cinci la sută.

 Ați discutat cu parlamentarii de la ALDE pentru susținerea moțiunii de cenzura, când o veți depune?

Vom face uz de acest instrument de luptă parlamentară împotriva guvernului, vom lua decizia de a depune moțiunea de cenzură în momentul în care vom avea cele mai mari șanse să-i lăsăm la vatră pe cei care își bat joc de România.

Celor care vor susține moțiunea de cenzură le veți oferi un loc in PNL?

Ei pot vota și fiind membrii ai partidelor pe listele cărora au fost aleși în Parlament.

Ce se întâmplă dacă în această sesiune, un parlamentar de la un alt partid vine și bate la poarta PNL?

Depinde de parlamentar. Dar de preferință, eu vă spun, nu sunt adeptul traseismului politic și am căutat să evit cât pot de mult  întărirea grupului parlamentar al Partidului Național Liberal prin parlamentari care au fost aleși pe listele altor partide.

Florin Cîțu

Este clar în acest moment, deși încearcă Liviu Dragnea, Tudose și  Mișa să ascundă adevărul, situația finanțelor publice este dezastroasă. Este clar că nu există dorința de a respecta legea în România pentru că suntem aproape în luna septembrie și nu a fost publicat raportul situației economice și bugetare pentru primele șase luni. De ce este important acest raport, este important pentru că nu poți să ai o rectificare bugetară fără să ai un raport așa cum îți cere Legea Responsabilității Fiscale.

În acest moment, veniturile sunt cu cinci miliarde de lei sub cele programate iar cheltuielile au fost tăiate cu zece miliarde față de cele programate. Asta înseamnă că a avut loc o rectificare bugetară negativă.  Nu există nici o justificare pentru o rectificare bugetară pozitivă așa cum ni se transmite din partea guvernului că se încearcă.

O rectificare bugetară pozitivă atrage de la sine o comisie de anchetă pe care o vom cere în Parlament pentru analiza rectificării bugetare. Ne vom folosi în justificarea acestei comisii de anchetă de opinia Curții de Conturi dată în februarie pentru rectificări bugetare ale guvernului Cioloș.

Nu există nici o justificare pentru rectificarea bugetară pozitivă

Guvernul Tudose sau mai bine zis Dragnea trebuie să trăiască cu realitatea pe care au administrat-o în ultimele 8 luni și veniturile la buget au dus la tăierea cheltuielilor. L-am auzit pe Mișa că sunt în grafic, nu au cum să fie în grafic. În acest moment deficitul bugetar este de trei ori mai mare decât era anul trecut.

Dan Vîlceanu

Am avut o serie de declarații și de acțiuni ale ministrului Muncii cu privere la pensii. PNL a decis construirea unei echipe care să vină cu un punct de vedere al liberalilor cu privire la legea pensiilor.

La tot ce a întreprins ministrului Muncii cu privire la acea HG 291 prin care unei categorii de pensionari care au lucrat în grupele  unu și doi de muncă le-au fost tăiate pensiile. Dacă vom câștiga în instanță procedura începută pentru revocarea acestei HG, pensionarii își vor primi pensiile cu majorările de la 1 ianuarie 2016.

Faptul ca doamna ministru anunță că se apucă să facă o nouă legea pensiilor te ia cu frisoane.

Legea pensiilor este o lege foarte complicată. Este vorba că un lucru odată făcut este foarte greu de rectificat. Din punctul acesta de vedere prin demersurile pe care le vom face le vom arăta practic cum să guverneze.

Adică, orice lege care afectează milioane de oameni trebuie să aibă la bază o dezbatere publică. Am luat decizia politică de a începe o dezbatere publică la nivel național cu asociații de pensionari, cu firme care gestionează pilonul doi de pensii, cu toți actorii importanți care ar putea fi afectați de această lege și să transpunem această dezbatere și la nivel județean.

Vom avea în primă fază o dezbatere la nivel național și apoi vom trece la dezbateri la nivel județean.

PNL susține principiul contributivității. Principiul contributivității să fie cel care primează în sistemului de pensii din România, pe de altă parte susținem întărirea pilonului doi și trei de pensii. Nu suntem de acord cu acest atac la pilonul doi de pensii care generează o scădere a pensiilor pentru viitorii pensionari.

Și pe de altă parte vreau să vă spun că dacă pană acum s-a pus problema de ministri, Vasilescu face parte din categoria de siniștri, după ce a luat decizia de a tăia pensiile unor oameni care au muncit din greu și care au rămas fără un drept de-al lor doar printr-o chichiță gândită la Ministerul Muncii. Acești oameni aveau dreptul legal să primească această majorare de pensii.

Etichete:, , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: