Sinteza conferinței de presă susținută de Ludovic Orban, Florin Cîțu și Dan Vîlceanu

Ludovic Orban, președintele PNL:

Transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, plănuite de PSD-ALDE

 • Somez public guvernul sa renunte la acest hocus-pocus fiscal prin care vrea sa transfere cotele de contibutii platite de angajator catre angajat. Aceasta masura nu are niciun fel de fundament sau motivatie, singurul scop al PSD este sa para ca dau catre cetateni bani cu o mana, dar cu cealalta mana baga mana adanc in buzunarul acestor cetateni. Transferul acestor cote va avea efecte foarte grave.
 • Guvernul a promis majorarea salariilor in sectorul public cu 25 %. In cazul in care se transfera aceste cote de la angajator la angajat partea leului din aceasta crestere, din aceasta aparenta marire de salarii, si-o va trage guvernul. Angajatul dintr-o crestere de 25%, va ramane cu o crestere mai mica de 4%.
 • Prin aceasta „alba-neagra” fiscala la care apeleaza PSD, in cazul in care se mentine salariul brut, salariul net scade dramatic. In conditiile in care firmele vor dori sa pastreze salariul net la nivelul la care exista astazi, pentru a putea mentine acest salariu, costul angajatorului este cu 12 % mai mare.
 • Noi am calculat pe mai multe salarii nete. La ora actuala, pentru a putea da un salariul de 2000 de Ron, o firma are ca si cost 3488 de Ron. Daca se mentine regimul fiscal actual, pentru a mentine salariul net la 2000 de Ron va trebui sa plateasca 3920 de Ron. Adica ii creste cheltuiala cu 12,4%. Pe salariul de 3000 de Ron astazi o firma plateste 5249 de Ron, in cazul in care vrea sa pastreze salariul, va trebui sa plateasca 5879 de Ron, adica cu 12% mai mult. Pentru 4000 de Ron, angajatorul plateste 7002 Ron si va trebui sa plateasca 7841 de Ron pentru a mentine salariul. Chiar daca va scadea procentul total de contributii, chiar si in aceasta conditie, costul firmei creste pentru a mentine salariul net.
 • Singurul interes al acestui Guvern este acela de a mai face rost de niste bani, smulgand cateva piei de pe firme sau angajati.
 • Drumul pe care a pornit PSD duce la criza economica, mediul de afaceri este complet bulversat, aceste masuri vor distruge firme si competitivitatea firmelor romanesti, sub povara suplimentara cu acest transfer al contributiilor, va scadea.
 • Vreau sa spun clar sefilor PSD: Nu indrazniti sa veniti cu o astfel de reglementare comunista prin care impuneti stabilirea salariilor in mediul privat, va plasati in afara normelor Uniunii Europene si a Constitutiei. Va garantez ca PNL va ataca la Curtea Constitutionala orice tentativa de a incalca principiile pietei muncii si a unei economii libere de piata.

Florin Cîțu, vicepreședinte PNL:

Amendament privind TVA split

 • Astazi am depus la Comisia Economica si la Comisia Buget Finante un amendament la legea TVA (TVA split), un amendament sustinut in totalitate de mediul de afaceri.
 • Se extinde perioada de optionalitate pe o perioada nedetermina, urmand exemplul colegilor din Polonia.
 • Cer in special parlamentarilor UDMR si ALDE sa sustina atat in comisii dar mai ales in plen, acest amendament. Din discutii, am inteles ca exista foarte mult interes de a face aceasta lege sa ramana optionala si sper sa avem succes.

Proiect PNL privind reducerea birocrației

 • Luni in cadrul Biroului Executiv voi face o propunere legislativa pentru simplificarea sistemului public cu un articol unic.
 • Se va interzice institutiilor publice de a cere informatii de la persoanele fizice sau juridice daca acea informatie exista deja la una dintre institutiile publice.
 • Exista o perioada de gratie de 12 luni, pentru a permite institutiilor publice sa isi puna in ordine un sistem prin care sa nu mai faca cetatenii sa se plimbe de la o institutie la alta cu documente.

Obligarea sectorului privat la majorarea salariului brut

 • Ceea ce m-a revoltat si m-a dezgustat oarecum aseara este declaratia doamnei Olguta Vasilescu care a spus ca impreuna cu Tudorel Toader, Ministrul Justitiei, vor gasi ei o smecherie care sa fenteze Constitutia.
 • Ei stiu ca este neconstitutional ce vor sa faca dar vor sa gaseasca o smecherie, exact ca niste infractori de drept comun, sa fenteze Constitutia.Declaratia doamnei Olguta Vasilescu de ieri tradeaza un comportament infractional.
 • Oamenii acestia din guvern ajung sa ne anunte oficial ca vor sa incalce Constitutia sau sa gaseasca cai de a incalca Constitutia doar pentru a-si demonstra lor un punct de vedere, pentru ca efectul in economie nu este cel pe care il promit.

Dan Vîlceanu, vicepreședinte PNL:

Atacarea HG privind calcularea pensiilor pentru condiții grele de muncă

 • O nouă mostră de „guvernare la mișto”. Este un raspuns pe care l-am primit la plangerea prealabila formulata la Guvern in legatura cu Hotararea 291, prin care PSD taie pensiile celor care au lucrat in grupa 1 si 2 de munca. Guvernul Romaniei modifica normele de aplicare la legea pensiilor. Romanii care au lucrat in conditii grele de munca sunt privati de beneficiile de recalculare a pensiilor.
 • Intr-un asemenea caz am primit un raspuns de doar 7 sau 8 randuri iar saptamana viitoare vom depune in instanta de contencios administrativ o contenstatie privind anularea acestei Hotarari de Guvern.
 • Daca noi vom castiga aceasta actiune romanii isi vor primi majorarea de la 1 ianuarie 2016, practic li s-a taiat pensia din acel moment pana in momentul anularii acelei hotarari de Guvern.

Etichete:, , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: