Un sondaj și o interpretare personală

Iată cum arată ultimul sondaj realizat la comanda Partidului Național Liberal, pe un eșantion de peste 20.000 de persoane, cu o marjă de eroare de sub 1% (sursa)

O simplă interpretare a fotografiei electorale a momentului (decembrie 2019) ne spune că, dacă azi ar fi alegeri parlamentare, coaliția PSD+ALDE ar obține 42%, în timp ce o eventuală coaliție PNL+USR+PLUS ar obține de asemeni 42%. În eceste condiții esențiale pentru configurarea unei coaliții parlamentare majoritare s-ar dovedi cele 10% (cumulate) ale Pro România și UDMR. Cum UDMR are o lungă tradiție de cooperare (alianță sau sprijin parlamentar) cu PSD, iar Pro România s-a născut din costa PSD-ului, se poate bănui încotro se vor îndrepta opțiunile acestor partide.

Concluzia? PNL, USR și PLUS trebui să găsească soluțiile pentru a depăși, la urne, coaliția PSD+ALDE.

Probabil, pentru a se asigura că din partea lor va fi nominalizat premierul, partidele guvernamentale actuale ar putea să se prezinte la urne sub forma unei alianțe electorale constituite juridic. Sunt curios, în aceste condiții, care va fi reacția (pre-electorală) partidelor din actuala Opoziție. Care, să recunoaștem, nu au dovedit până în acest moment, nici prea multă imaginație în construirea unei alternative electorale, nici foarte multă solidaritate.

Etichete:, , , , , , ,

3 comentarii pe “Un sondaj și o interpretare personală”

 1. pozeDECAT 29 ianuarie 2019 la 10:53 AM #

  Reactia va fi mai curand una disperata, de a recpera PMP din mlastina in care este si sa-l spele alaturi de PDL, utilizand ce s-o mai putea utiliza din sistemul atat de drag lor … Va vor trage la fund si toate manifestarile de copii oricand si din orice artagosi in curtea scoli pe care le-am vazut la USR, partid pe care l-am votat eu insumi.

  Apreciază

  • Radu Zlati 31 ianuarie 2019 la 10:26 AM #

   Sper că nu va fi o fuziune ci, cel mult, o absorbție. Dar, practic vorbind, mă aștept la orice.

   Apreciază

   • pozeDECAT 31 ianuarie 2019 la 10:46 AM #

    S-ar aplica intelepciunea populara care zice ceva despre cum se modifica eficient o gramada de mere frumoase …

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: