Un alt sondaj, o altă interpretare personală

Utimul sondaj (realizat de către BCS) cu privire la favorabilitatea candidaților și a partidelor în contextul alegerilor europarlamentare a fost dat recent publicității (sursa).

Mai jos, două tabele sintetice:

și

Câteva considerații pornind de la cifrele prezentate de către BCS.

  • PNL are o bună șansă dacă lista va fi deschisă de către Crin Antonescu (a cărei favorabilitate este triplă față de al doilea penelist pe listă, Alina Gorghiu, și de patru ori mai mare decât a lui Siegfried Vasile Mureșan
  • Prin plecarea Corinei Crețu, punctele cumulate ale reprezentanților PSD cad sub acelea ale PNL (42,6% față de 58,9%).
  • Cumulate, punctele unei liste USR/PLUS, cu Cioloș cap de listă, depăsesc cele ale PSD (51,4 față de 42,6) și se apropie de acelea ale PNL.
  • PNL este partidul cu cei mai mulți candidați care obțin peste 1% favorabilitate.
  • Opoziția, dacă își joacă bine cărțile, domină europarlamentarele.

Desigur, sondajul este o fotografie de moment și, până în mai, multe se pot întâmpla.

În plus, una este să răspunzi telefonic unui sondaj și cu totul altceva să te deplasezi la secția de vot, deci la modul real, se poate ca voturile anti-PSD să fie nai puține decât vor arăta sondajele.

Iar viața politică ne-a învățat că deciziile partidelor nu sunt în mod necesar raționale. Sau, raționale fiind, ele iau în considerare mai degrabe micile interese ale grupurilor de interese din cadrul partidului decât interesele majore ale partidului în ansamblul său. PNL inclusiv.

Etichete:, , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: