La interval de două zile, două institute de sondaj, altfel respectabile, au dat publicității rezultatele a două sondaje care ierahizează viața politică românească în perspectiva alegerilor europarlamentare; ambele sondaje au fost realizate telefonic, la sfârșitul lunii ianuarie – începutul lui februarie 2019). Iată rezultatele și niște sumare comentarii:
Sondajul CURS:
Sondajul IMAS:
Și acum, câteva scurte observații:
- între cele două sondaje există diferențe, global vorbind, majore (în special în ceea ce privește primul partid clasat – PSD)
- avem doar trei partide constante ca evaluare: PNL (22-23%), Pro România (9-9,1%) și UDMR (5-5,7%). Presupun că aceste partide au, în realitate, scoruri foarte apropitate de cele publicate
- există un partid care în sondajul comandat de USR, pierde masiv – PSD este coborât de IMAS de la 32% la 24,4%
- procentele pe care PSD le pierde în sondajul CURS par a fi trecute în contul partidelor-balama: ALDE și USR trec astfel de limita psihologică de 10%, iar PLUS trece de 5%
- PMP se menține în marja de eroare a atingerii pragului de 5%.
- Dacă este adevărat zvonul (vechi, în lumea sondajelor din România) că cei care fac sondajul dau comanditarului ce este al lui, adică niște procente luate de unde pot fi luate, ne putem explica diferențele din treptul USR-PLUS, între sondajul autonom al CURS și cel comandat de USR, al IMAS.
- viitoarele sondaje vor trebui să ia în considerație nu USR și PLUS, ci alianța lor electorală; și sunt curios dacă în cazul acestor partide 1+1=2 sau mai mult (sau mai mai puțin…) de 2.
- sondajul CURS de luna trecută dădea PNL la 23,7%, adcă lista ar fi condusă de către Crin Antonescu. Sondajul recent, fără nume, arată o scădere de 1,7%. Va fi interesant scorul PNL după ce, pe la mijlocul acestei luni, PNL va face publice numele de pe lista candidaților.
Cele de mai sus sunt observații pe care orice persoană le poate face, fără a fi sociolog. Las plăcerea de a extinde considerațiile cititorilor mei, mai intelugenți decât mine.
PS PNL pare a se stabiliza undeva la 22-23%. Ceea ce, în perspectiva alegerilor de peste 3 luni, nu dă foarte bine. Doar un scor de peste 25% la europarlamentare, după mine, ar însemna un partid care nu doar vrea, ci și poate să învingă PSD
Trackback-uri/Pingback-uri
[…] Dar, așa cum spuneam aici: […]
ApreciazăApreciază