O listă (pe surse) și câteva comentarii

Iată cum arată lista (pe surse) Partidului Național Liberal, cu o săptămână înainte de luarea deciziei din partea forului statutar.

 1. Rareş Bogdan – jurnalist
 2. Siegfried Mureşan (PNL) – purtător de cuvânt PPE
 3. Mircea Hava (PDL)- primar Alba Iulia
 4. Adina Vălean (PNL) – europarlamentar
 5. Daniel Buda ( PDL) – europarlamentar
 6. Vasile Blaga (PDL) – fost preşedinte PDL
 7. Dan Motreanu (PNL) – fost deputat PNL
 8. Cristian Buşoi (PNL) – europarlamentar
 9. Gheorghe Falcă (PDL) – primar Arad
 10. Marian Jean Marinescu (PDL) – europarlamentar

La un procent de 25% (adică în zona 22-25%, unde unele sondaje plasează PNL în ultimele lui) partidului i-ar reveni 8-9 eurodeputați, 10 prin redistribuire. Dar orice procent în minus, funcție și de rezultatul partidelor concurente, ar putea duce la pierderea unuia sau mai multor candidați din coada listei.

Cinci europarlamentari în funcție vor candida la primăvară, dacă lista de mai sus va fi confirmată. Trei dintre ei binemerită (din punctul meu de vedere) – Siegfried Mureşan, Adina Vălean, Daniel Buda – pentru ceilalți doi prezența pe listă este o urmare mai degrabă a influenței în partid decât a unei excelențe în activitatea lor din Parlamentul European.

Despre presupusa prezență a lui Rareș Bogdan pe primul loc al listei, în calitate de ”locomotivă”, am mai scris (aici) și nu mă voi repeta. Personal nu cred că o personalitate din media, care nu s-a identificat niciodată în mod clar și neechivoc cu Partidul Național Liberal, va putea mobiliza electoratul liberal hardcore la vot; și este o nebuloasă pentru mine cât din electoratul anti-pesedist dar non-liberal va aduce RB la vot, pentru a pune ștampila în dreptul semnului PNL.

Prezența lui Vasile Blaga vrea să garanteze că motoarele made PDL ale Noului și Marelui PNL vor funcționa din plin (nu știu cine, de pe lista de 10, ar putea prezenta garanții similare pentru motoarele de producție penelistă, mai sensibile și mai nărăvașe, de obicei). Din celelalte puncte de vedere, prezența acestui fost co-președinte al PNL este cu dus-întors, ea aduce atât avantaje cât și dezavantaje.

Salut prezența lui Dan Motreanu pe listă, dacă ea va fi confirmată, el unul dintre liderii PNL prea puțin puși în valoare de către partid, cu o foarte bună expertiză în problematicile europene.

În sfârșit lista conține doi primari în funcție, ambii din zona vestică, Ardea/Banat, ambii cu rădăcini în PDL. Nu îmi este clară rațiunea pentru care primari în funcție ai unor reședințe de județ candidează la Parlamentul European, nici dacă notorietatea și favorabilitatea de care se bucură în vestul țării va balansa relativa lor lipsă de notorietate în restul României.

Personal, dacă aceasta va fi lista partidului, voi face tot ce îmi stă în putere ca cei care citesc acest blog (sau sunt în bula mea de social-media) să voteze în deplină cunoștință asupra calităților reale, care îi îndreptățesc să facă parte din viitorul Parlament European, ale Adinei Vălean și Dan Motreanu (două dintre cele trei nume pe care am afirmat nu o dată că le-aș dori pe lista scurtă a partidului); precum și ale clujeanului Daniel Buda (în primul rând dar nu doar pentru că este clujean).

Pentru restul listei, sunt destui care să lupte; iar unii dintre aceștia, la bine sau la rău, după ce vom vedea rezultatele, ar trebui să asume: fie victoria, fie înfrângerea. #numaizic

PS despre europarlamentarii noștri, o evaluare personală poate fi citită aici

 

Etichete:, , , , , , , , , , , ,

2 comentarii pe “O listă (pe surse) și câteva comentarii”

 1. pozeDECAT 27 februarie 2019 la 6:47 PM #

  Eu unul nu o voi vota, fiind sigur ca motoarele PDL au suficienta vlaga si fara sa le mai suflu si eu in carburatoare …

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: