Am aflat (mulțumesc, Zucky!) de o interesantă inițiativă a Tineretului Național Liberal. Ea prevede ca în cazul studiilor universitare cu taxă, această taxă să rămână neschimbată pe toată perioada școlarității. Iată, mai jos, inițiativa așa cum poate fi găsită pe pnl.ro:
În acest moment, valoarea taxelor pentru un student aflat pe locurile “cu plată” poate varia de la an la an. De exemplu, în anul I, ca student “la taxă” poți plăti 3000 de lei, iar în anul IV poți ajunge să plătești 4.500 de lei. Prin această propunere legislativă propunem ca un student care parcurge un ciclu de studii fără întreruperi să știe încă din anul I că, timp de 4 ani, va trebui să plătească aceeași taxă de studiu.
Principalele avantaje:
În prezent, din cauza lipsei acestei reglementări, cuantumul taxei poate varia de la un an la altul, ceea ce poate conduce la situația în care, de pildă, un student care parcurge în regim cu taxă un ciclu de studii de 4 ani poate fi nevoit să plătească taxa de studiu în 4 cuantumuri diferite.
Tineretul Național Liberal propune modificarea Legii Educației Naționale nr.1/2001 pentru ca taxele de studii să se stabilească pentru întreaga durată a ciclului de studiu.
Această reglementare va permite:
- O mai bună planificare a finanțelor studentului și ale familiei acestuia.
- Va preveni cazurile în care, ulterior creșterii taxelor, studenții ar abandona programul de studiu din motive financiare.
- Apariția și dezvoltarea unor intrumente juridico-financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor cu studiile, așa cum se practică în statele civilizate.
Ne dorim ca un student care parcurge ciclul de studii fără întreruperi să știe încă din anul I că, timp de 3-4 ani, va plăti aceeași taxă de studiu.
Avem nevoie de o ROMÂNIE EDUCATĂ! Semnează petiția PNL prin care taxele de studiu să rămână la aceleași valoare pe tot parcursul facultății.
Inițiativa acestei minunate legi aparține președintei TNL, dra deputat Mara Mareș. Cum dra Mareș deține și un rol important în Departamentul de Comunicare al Partidului Național Liberal, inițiativa este rostogolită în social-media intens, de către mai tinerii mei colegi.
Inițiativa legislativă se încadrează, ca să zic așa, într-un context mai larg, în care includ și amendamentul la Legea Bugetului care prevede dublarea alocațiilor pentru copii. Un context în care PNL promovează inițiative care pot atrage un suport electoral chiar pe terenul principalului oponent politic, PSD, printr-o întrecere de tipul ”cine dă mai mmult”.
Înțeleg deci rațiunea politică, electorală a acestor inițiative. Înțeleg de asemenea că ele au o justificare socială, dincolo de cea politică; cel puțin creșterea alocațiilor avea. Totuși, ceva mă nedumerește.
Dra Mareș și-a făcut studiile universitare în Marea Britanie. Dânsa își dorește ”Apariția și dezvoltarea unor intrumente juridico-financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor cu studiile, așa cum se practică în statele civilizate.” Fără îndoială dra Mareș știe că în Marea Britanie (cu mici diferențe între diferitele state componente) studenții plătesc taxe școlare. Dar acolo, într-o țară ”civilizată”, care deține unul dintre cele mai performante sisteme universitare de învățământ, taxele sunt variabile de la an la an, fiind stabilite de către universități (statul impune doar o limită maximă – este vorba despre universitățile de stat). În ciuda baleierii anuale a taxelor școlare, există un sistem bine consolidat de împrumuturi acordate pentru efectuarea studiilor (adevărat, dobânzile sunt mai mari decât celelalte tipuri de împrumuturi). Deci argumentul invocat nu prea stă în picioare.
O a doua nedumerire constă în neclaritatea formulării. Este vorba despre taxele școlare solicitate de către universitățile de stat, sau este vorba despre întregul sistem universitar, inclusiv universitaților private? Căci, socotesc eu, dacă inițiativa legislativă vizează și taxele de la universitățile private, atunci tinberii liberali au reinventat trecutul, când liberalilor li se spuneau ”roșii” – pentru a lupta împotriva social-democraților lui Dragnea, tinerii peneliști introduc elemente de socialism și încalcă brutal, pentru segmentul privat, principiile economiei liberale.
Și mai am o nedumerire. An de an, tinerii mei colegi participă la nenumărate stadii de pregătire. Li se vorbește, fără îndoială, despre principiile economiei de piață, despre costuri, și câte și mai câte. Nedumerirea mea este: unde se duc cunoștințele de economie ale tinerilor mei colegi, când se duc? Căci să impui prin lege ca taxele de școlarizare să nu se miște conform modificării costurilor operaționale ale universităților, mi se pare că nu prea respectă regulile economice. Își închipuie dra Mareș și colegii dumneaei că pentru universități costurile (începând de la cele salariale până la plata utilităților) rămân neschimbate timp de 3-4 ani, astfel încât să impună acestora, prin lege, contracte cu taxe de școlarizare fixe pentru întreagă această perioadă?
Nu voi mai insista pe temă. Sunt sigur că cititorii mei, mai inteligenți decât mine, au înțeles esențialul. Și acum, ca de obicei, câteva întrebări tip Gică-Contra:
- vrem să egalăm pesedeul prin propuneri populiste?
- chiar crede cineva că putem bate, electoral vorbind, PSD prin astfel de inițiative?
- își mai aduce cineva aminte că în 2016 am reușit dublarea alocațiilor pentru copii, pentru ca ulterior să avem un scor electoral, pentru Noul și Marele PNL, egal sau mai mic decât cel obținut de către PNL sau PDL, separat, în 2008?
- nu putem găsi soluții liberale la aceleași probleme sociale? Suntem chiar atât de lipsiți de imaginație, sau în adâncul fiecărui tânăr liberal doarme un bătrân socialist?
PS1 Știu tinerii mei colegi că multe universități de stat supraviețuiesc doar datorită taxelor școlare, în condițiile în care măririle de salarii sunt suportate mai ales din autofinanțare iar alocațiile per capita nu ajung să asigure strictul necesar pentru funcționarea și minima dezvoltare a instituțiilor de învățământ superior de stat?
PS2 Ghiciți de ce am adăugat fotografia stelei liberalismului american; o domnișoară, altfel, cu serioase studii universitare.
Comentarii recente