Atenție, PNL! Pierzi Bucureștii – pierzi Țara!

Recentul sondaj dat publicității de CURS ne arată situația la zi privitoare la poziționarea diferitelor partide și personalități politice, în București. Iar situația este mai mult decât îngrijorătoare pentru Partidul Național Liberal.

În ceea ce privește partidele, dacă mâine ar avea loc alegerile europarlamentare, PNL s-ar plasa al patrulea partid în ordinea preferințelor bucureștenilor:

Este un semnal grav și aproape o rușine ca în București, oraș pe care îl putem considera, ca structură socio-profesională, un oraș ”liberal”, PNL să fie devansat la ora actuală nu doar de PSD și USR-PLUS (s-a mai întâmplat și la alegerile din 2016) dar și de ALDE. Vina revine în primul rând liderilor organizațiilor de partid și vectorilor de comunicare, dar sunt și alte cauze, după mine, care în de managementul partidului în ansamblul său.

În ce privește părerea bucureștenilor despre oamenii pe care Partidul Național Liberal îi promovează, situația nu este cu mult mai bună:

Cel mai bine plasat este Bogdan Rareș (care la ora sondajului încă nu era valorizat de către bucureșteni ca fiind penelist), cu 28% părere bună și foarte bună, acesta fiind vecin de palier cu Dacian Cioloș, dar devansat binișor de competitori precum Ponta (31%), Tăriceanu (42%) și mai ales Firea (48%).

Când liderul organizației bucureștene (Cristian Bușoi) se zbate la 16% încredere (iar 30% nu au auzit de el!) nu poți cere ca PNL să stea bine în pregerințele bucureștenilor; iar când liderul național, Ludovic Orban, se bucură chiar mai puțină încredere (14%), începi să te gândești nu doar că partidul nu are resursele interne potrivite pentru leadershipul unui partid MARE, dar și la faptul că PNL, atunci când își gândește și alege conducerea, se comportă perfect egotist. Nu ia deloc în considerație cum societatea (în ansamblul ei) ar dori să fie profilul liderului național al PNL, ci se gândește doar la sine și la așteptările sale (membrilor și simpatizanților săi hardcore – dar, în ultimă instanță, nici aceștia nu contează – ci interesele liderilor regionali, baroni și baroneți de partid).

PS Mi se pare de ordinul evidenței strigătoare la cer că se impun schimbări la nivelul conducerilor organizațiilor de partid bucureștene, atât la nivelul organizației municipale cât și la sectoare. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Poate că ar trebui să grăbim procesul de nominalizare a candidaților pentru funcția de primar iar aceștia să asume, ca interimari, conducerea respectivelor organizații – nu vîd o garanție mai puternică decât interesul direct al liderului pentru creșterea favorabilității electorale a organizației pe care o conduce.

PPS Ne place nu ne place, soarele de la București răsare, nu de la Cluj, Oradea sau Timișoara. Poate, în sensul celor de mai sus, ar trebui ca Bogdan Rareș să asume conducerea PNL București. Dacă nu vom obține minim 22%-25% în București, nu vom obține niciodată 28% pe național. Să nu ne îmbătăm cu apă rece și sondaje cu profeții auto-împlinite!

Etichete:, , , , , , , , ,

6 comentarii pe “Atenție, PNL! Pierzi Bucureștii – pierzi Țara!”

 1. redguy1973 16 martie 2019 la 1:55 PM #

  Pai am senzatia ca PNL nu prea este agreat in marile orase in detrimentul USR-PLUS. Indiferent de cine a comandat sondajul cert este ca PNL risca sa devina un partid cu votanti in rural si in orasele mici. In afara de aducerea lui Rares Bogdan pe lista candidatilor la europarlamentare nu apar oameni noi. PNL da senzatia unei lipse de cadre, rotind ca si PSD aceleadi figuri vechi.

  Apreciază

  • Radu Zlati 16 martie 2019 la 2:16 PM #

   la alegerile din 2008 ți 2016, PNL s-a profilat ca fiind un partid votat de mediul rural și din cel al orașelor mici și medii. Din păcate. Trendul poate continua, sau nu. Depinde de vectorii de imagine. Singura dată când PNL avut peste 15% și a părut un partid al tinerilor și al electoratului urban a fost la alegerile prezidențiale 2009, turul I.

   Apreciază

 2. Popescu Vasile 16 martie 2019 la 2:04 PM #

  Nimeni nu-și asumă preluarea unei organizații locale, cu mai bine de un an înainte de alegerile locale, fără să primească garanții, nu doar verbale, că va fi candidatul partidului și va avea mână liberă la întocmirea listelor de candidați.

  Apreciază

  • Radu Zlati 16 martie 2019 la 2:13 PM #

   ar fi in interesul lui – dacă controlează PNL București, va avea interesul să aibă rezultate bune acolo. După aia mai vorbim, cu candidați la locale, etc. Nu de alta, dar el cu gurița lui a spus că, în momentul nominalizării lui cap de listă, PNL avea 27% iar PSD 25%. Dacă la alegeri PNL va avea mai puțin de 27%, cine va fi considerat vinovat? Rareș Bogdan, pentru că în loc să tragă lista în sus, a împins-o în jos 😛

   Apreciază

 3. pozeDECAT 16 martie 2019 la 8:42 PM #

  Ar fi excelent sa vina Rares Bogdan sa faca treaba. E dovada vie ca poti prospera financiar fiind angajatul unei institutii deja traditional insolventa …

  Apreciază

 4. pozeDECAT 16 martie 2019 la 9:01 PM #

  Oricum, pare foarte interesant esantionul sondajului. Si tind sa-l cred, caci nu ma mai mir ca 30 % nu au auzit de Codrin Stefnaescu, Busoi, Barna, ce sa mai zic de 60% care n-au auzit te tinerele glorii Ciucu si mai bine plasatul Catu … Si cata speranta era in liberschimbistul Monicai Macovei, recuperat/racolat de onorabilul liberal Predoiu … Parca am mai comentat aici pe atunci, pe tema acestei manevre dar nu mai sunt sigur daca am facut-o sau nu. Nu sunt intre ceilalti 60% care au pareri ferme dar nu prea stiu pe ce lume se afla.

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: