(Ziare.com) Barbu Mateescu: Rezultatele la PE vor conta decisiv în competiția PNL vs USR-PLUS

Invitat de Ziare.com sa explice de ce are nevoie PNL, cel mai puternic partid al Opozitiei, cu cei mai multi primari si organizatii judetene solide, sa apeleze la notorietatea unui jurnalist pentru a deschide lista de candidati la europarlamentare, desi are in randurile sale membri cu o vasta experienta, atat in tara, cat si la Bruxelles, sociologul Barbu Mateescu ne-a oferit cateva perspective interesante, care tin de strategia politica.

Rezultatele la europarlamentare vor conta decisiv in competitia PNL vs USR-PLUS

Din cate am inteles, este vorba si despre acel mega-sondaj facut de PNL acum cateva luni, dar chiar si daca nu luam in calcul sondajul, alegerile pentru Parlamentul European sunt alegeri la care publicul, din Romania sau din alte tari, voteaza altfel, nu le trateaza cu seriozitatea pe care o merita aceste alegeri din punctul meu de vedere.
Pe de o parte, multi oameni nu vin la vot. Pe de alta parte, sunt optiuni de vot atipice care se impun. In alte tari, chiar si inainte de ascensiunea populismului, partidele eurosceptice obtineau scoruri mai bune la alegerile pentru Parlamentul European decat la alte tipuri de alegeri.
In Marea Britanie, de exemplu, UKIP obtinea la ultimele alegeri europarlamentare locul 1 pe tara, dar nu reusea sa castige un loc in parlamentul britanic, adica la alegerile ‘serioase’. In Romania, asta se manifesta printr-un vot foarte puternic pentru independenti sau cel putin asa s-a manifestat (in trecut si din ce in ce mai mult) . Noi nu avem o miscare eurosceptica definita ca atare. Si cred ca aceasta selectare a lui Rares Bogdan face parte dintr-o tentativa a PNL de a capta genul asta de emotie – pentru figuri din afara spatiului politic clasic”, ne-a declarat Barbu Mateescu.

În plus, acesta crede ca PNL „a judecat in primul rand prin prisma rezultatului alegerilor”.

Trebuie sa intelegem ca alegerile acestea europarlamentare nu sunt clasice, in sensul ca, foarte probabil, pe baza scorurilor PNL si respectiv USR-PLUS se va decide ponderea la candidaturile locale din toata tara la alegerile locale. Si vorbim despre circa 3.000 de primarii, peste 40.000 de functii de consilieri locali, municipali si judeteni.Din punctul meu de vedere, cand se va face alianta pentru alegerile locale din 2020, se vor lua in calcul rezultatele de la aceste alegeri europarlamentare, pentru ca nu va exista alt reper util. Prezidentialele sunt cu totul altceva, acolo sunt oameni, nu partide, nu poti sa iti dai seama care este raportul de forte, chiar daca exista candidaturi separate.
La fel, si in cazul unei aliante pentru alegerile parlamentare din 2020, tot europarlamentarele vor juca un rol foarte important„, ne-a spus Barbu Mateescu.

De asemenea, chiar daca nu influenteaza direct, totusi, „se seteaza si scena pentru alegerile prezidentiale”.

Ganditi-va ca fiecare om care vine si il voteaza pe Rares Bogdan, adica pune stampila pe PNL, duce la scaderea scorului PSD, pentru ca asa functioneaza statistica. Iar aceasta este un lucru foarte important pentru Opozitie. Deci din punctul acesta de vedere, PNL a judecat electoral foarte clar„, a completat acesta.

PNL are si un adversar in Opozitie

Barbu Mateescu a facut trimitere si la „toata sarabanda de optiuni pentru Primaria Bucuresti”, la alegerile locale din 2016, cand PNL a avut nu mai putin de 4 candidati (Cristian Busoi, Ludovic Orban, Marian Munteanu si Catalin Predoiu – n.red.), pierzand atat primaria generala, cat si toate primariile de sector.

PNL a mai incercat sa faca astfel de miscari surprinzatoare, iar acum e nevoit si pentru ca are o opozitie foarte puternica din partea USR-PLUS. Nu este de ajuns sa fii doar partidul de opozitie, sa vii cu o lista banala si gata, ai luat toate voturile anti-PSD.
Trebuie sa faci si niste miscari atipice, iar Rares Bogdan probabil ca face parte dintr-un calcul al conducerii partidului”, a comentat sociologul.

Intrebat daca, totusi, Rares Bogdan ar putea fi un bun europarlamentar, Barbu Mateescu a refuzat sa se refere direct la jurnalistul in cauza, dar a atras atentia asupra unui aspect mai putin discutat pana acum.

Va atrag atentia ca noi, in Romania, nu am gandit decat extrem de rar in termeni de genul: ‘Hai sa trimitem acolo oameni calificati’. Romania a trimis, de obicei, in PE oameni care trebuiau exilati din politica romaneasca, rude ale politicienilor etc. Iar unul dintre efectele interesante este acela ca noi, nepreaavand parlamentari cu personalitate puternica (sau avand foarte putini proeuropeni), grupurile romanesti sunt foarte disciplinate. PSD, de exemplu, in Parlamentul European voteaza ca un reprezentant al stangii europene, asa cum le spune PES, nu voteaza ca acasa, si sunt diverse modalitati prin care se poate verifica acest lucru pe Internet. La fel si celelalte partide, asa ca exista o parte ciudata pozitiva a incompetentei. In alte tari europarlamentarii isi manifesta pozitii personale, diferite de ale grupului. Nu romanii. 

Deci nu pot sa va spun ce cauta Rares Bogdan in Parlamentul European, dar pot sa va prezint logica aceasta electorala, care este o chestiune transparenta si corecta din multe puncte de vedere”, a conchis Barbu Mateescu.

sursa: Ziare.com

PS (R. Zlati) Deci Barbu Mateescu ne spune că, în perspectiva unei viitoare poziționări între PNL și PLUSR (PLUS+USR) un criteriu obiectiv ar putea să fie rezultatele de la alegerile europarlamentare. În această perspectivă, prezența lui Rareș Bogdan cap de listă la PNL este un atu pentru PNL, deoarece RB ar putea să atragă voturi exact din zona potențialilor votanți PLUSR. Pe de altă parte, nu PLUSR este inamicul (de acum și de perspectivă) al PNL, ci PSD. Un PSD care se mai nutrește din mitul USL (el și ALDE, de altfel). Prezența lui Crin Antonescu cap de listă ar fi avut, potențial de atragere de voturi din zona PSD/ALDE, adică exact din zona ”inamicului”. În plus, Crin Antonescu ar fi adus voturi din zona unor peneliști old style, membrii unui electorat dur care nu vor fi foarte mulțumiți să vadă, între primii zece candidați, doar 3 candidați provenind PNL vechi (nici unul între primii trei pe listă) dar să numere în schimb, pe listă, nu mai puțin de 5 candidați foști colegi ai domnului Băsescu.

Între cele două posibilități, conducerea PNL a preferat să meargă (din rațiunile de mai sus și posibil și din alte cauze, care țin de poziționările interne) pe varianta Rareș Bogdan. Vom vedea dacă a avut dreptate.

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: