PSD a început să ambaleze motoarele pentru europarlamentare și vrea să își prezinte realizările (via zoso.ro):
PSD rulează niște reclame prin adserverele patriei către un site, guvernarepsd.ro, care se vrea o trecere în registru realizărilor avute din 2012 de când sunt la putere în România (da, știu, ei zic că din 2012).
Intrând un pic pe site nu am putut să nu remarc însă câteva chestii:
Site-ul arată și se încarcă bine pe mobil
Pe desktop e meh, dar pe mobil arată chiar bine. De ce e importantă chestia asta? Pentru că publicul din mediul rural și urban mic are internet prost sau deloc. Ba mulți nici nu au desktopuri suficient de ok încât să se încarce pagina. Așa că era foarte important ca site-ul să impresioneze pe mobil pentru că de acolo vor intra majoritatea votanților.
Au cifre peste tot
Cifrele dau credibilitate afirmațiilor făcute de PSD în ochii celor care nu fac efortul de a verifica acelor cifre. sa vada daca sunt rezultatul PSD sau al conjuncturii economice favorabile.
Listă cu realizări
E o listă mare cu realizări ale PSD, inclusiv pe categorii. Și răsfoind prin ele chiar ți se pare că se face ceva în țara asta.
Problema e că atunci când vine vorba de realitate, aflăm că Liviu Dragnea, de exemplu se tratează la un spital privat. Atât de bune au fost investițiile astea încât șeful partidului care conduce țara merge la privat să se trateze.
Poze frumoase
Pozele de pe site sunt frumoase și iau ochii. Iar asta e o chestie bună atunci când vrei să convingi pe cineva că ai făcut marea cu sarea și ai adus luna de pe cer între muritori.
Deș e bine să ai poze faine pe site, uneori se merge prea departe. De exemplu, așa cum remarca cineva la zoso pe blog la partea cu reabilitarea gării din Târgu Mureș au folosit o imagine stock, nu pe cea a gării reale.
Gara din Târgu Mureș arată în schimb așa (via zi-de-zi.ro):
Iar poza e luată de pe Shutterstock.
Faza e că puțini oameni se vor prinde de chestia asta. Poate cei care locuiesc în Târgu Mureș și vreo câțiva care au văzut gara aia cu ochii lor, restul vor crește că Gara din Târgu Mureș chiar arată așa bine.
Comunicare pozitivă
E o diferență mare între stilul de comunicare al PSD și cel al Opoziției: în timp ce singura strategie a USR și PNL e de a ataca PSD, PSD vine cu comunicare pozitivă.
PSD spune: iată ce am construit noi în 2 ani de mandat!
Da, sunt o grămadă de probleme cu afirmațiile lor (vezi mai sus), dar pozele sunt bine alese, cifrele sunt bine alese iar tonul general de comunicare e unul pozitiv: Noi am făcut lucruri, uite poze și cifre!
Repet: știu că sunt pline de probleme afirmațiile lor, dar pentru votantul de rând e irelevant.
Iar comunicarea pozitivă e incomparabil mai bună decât mesajele negative cu care vin USR și PNL.
Ce încerc să spun
La capitolul comunicare politică PSD pare a fi cel mai profesionist partid din România. Și nu e o chestie de ieri de zi, în 2016 au câștigat alegerile cu un program economic fantezist, dar care arăta bine și părea scris profesionist. Dacă îl luai la purecat cum am făcut eu aici și apoi aicivedeai că nu e realist. Iar timpul mi-a dat dreptate (din păcate), dar a fost suficient de frumos încât să contribuie la câștigarea alegerilor.
Îmi e teamă că se va întâmpla iarăși la fel și PSD va lua iarăși cel mai bun scor la alegeri (probabil la toate) fix pe același tip de comunicare pozitivă, dar nerealistă. În tot timpul ăsta USR (cu PLUS) și PNL vor merge la electorat cu un mesaj negativ, după care vor da (iarăși) vina pe ”asistați sociali” pentru scorurile sub cel al PSD.
sursa: Economie 101
Tot din Anglia, o opinie diferita:
1. Campania PSD nu este pozitiva, nu a fost niciodata. Nu castigi alegerile cu panselute. Emotia negativa scoate lumea la vot, cifrele pozitive sunt plicticoase. Da, siteul este unul profi, se pricep baietii (ar fi fost si culmea sa injure pe acolo!). Insa partea pozitiva se termina dupa ce inchizi aplicatia, gandindu-te, probabil la frumoasa gara din Targu Mures si la cand sau daca o vei putea vizita. Putem cataloga miniciuna ca pozitiva; atunci cand umfli niste cifre si prezinti totul in roz, se poate spune ca e de bine. Dar sa revenim pe pamant si sa discutam despre lucrurile care definesc campania Puterii. Incepem cu Soros, multinationalele, securistii, Statul Paralel si multi alti dusmani inchipuiti care sunt livrati prin metoda picaturii chinezesti, incepand cu a doua zi dupa ce alegerile au fost castigate, pe toate canalele si peste tot pana lumea nu mai stie care este granita intre realitate si fictiune.
2. Opozitia nu va castiga printr-o campanie pozitiva sau una negativa, ci prin una aplicata. Rolul Opozitiei este sa taxeze derapajele Puterii. Daca o face intr-un mod ferm si eficient sunt sanse sa castige. Vor trebui demontate minciunile Puterii, clar si apasat, explicate pana se intelege in ultimul catun. Comunicat cu argumente, politicos, hotarat si pe alocuri cu umor (asta este unul dintre abordarile pozitive care misca masele).
3. Marele avantaj al PSD sta in organizarea in teritoriu. Pana la urma, bazinul electoral acolo este. De la primari pana la ultimul consilier, fiecare isi face treaba conform planurilor trasate de la ‘Judet’. La capitolul asta, comparatia cu o companie privata nu este foarte depalsata.
Sunt totusi de acord cu un lucru: psd este cel mai eficient partid din Romania. Inca. Nici nu are incotro, atunci cand minciuna prevaleaza, trebuie sa fii foarte atent si sa controlezi lucrurile, nu – ti poti permite sa discuti despre aberatiile insirate in campanie, ar fi contra-productiv si perdant.
ApreciazăApreciază
aveți dreptate. Dar în campania din 2016, PSD nu a folosit nici una dintre temele enumerate de dvstră: Soros, multinationalele, securistii, Statul Paralel. Campania a fost una STRICT pozitivă. Vom vedea cum va fi campania de la europarlamentare. Dar eu cred că în 2020, la parlamentare, se prea poate să fie o campanie aidoma celei din 2016 din partea PSD, eventual asezonată cu leitmotiv gen – nu am fost lăsați să lucrăm (și ăpt aduce în sprijinul afirmației nenumăratele retrimiteri în Parlament și contestații la CCR, etc.
Nu zic că PSD are dreptate în ce face, ci că își joacă bine cărțile din pdv al comunicării.
Pe de altă parte, admit că misiunea opoziției este f grea. Dar între a critica proiectul Puterii și prezentarea unui proiect propriu, zău că aș merge pe a doua variantă.
ApreciazăApreciază