Trei sondaje, trei realități incongruente

Recent sau fost date publicității trei sondaje. Aruncându-ți o privire peste ele, îți vine să te întrebi: cine minte mai tare?

Un sondaj BCS publicat de digi24 arată că PNL a depășit PSD în privința hotărârii de vot pentru alegerile europarlamentare:

Sondajul BCS a fost realizat in perioada 15-20 martie 2019 pe un esantion national de 1144 persoane, reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei care locuieste in tară. Esantionul construit a fost de tip probabilist-aleator, format din 40 de straturi, rezultate din intersectia a 8 zone geografice cu 5 tipuri de localitati urbane si regionale.

Sondajul CURS, comandat de știripesurse, este un studiu de tip Omnibus ce a avut loc în perioada 12-25 martie 2019, cu interviuri realizate la domiciliul celor intervievați. De asemenea, conform casetei tehnice, studiul s-a desfășurat pe un eșantion național de 1067 de persoane, având o eroare statistica de +/- 3%, cu datele ponderate în funcție de vârstă, la un nivel de încredere de 95%.

Conform rezultatelor acestui sondaj, PSD conduce în preferințele alegătorilor, distanța dintre acest partid și PNL rămânând, față de precedentul sondaj, relativ aceeași (în februarie, PSD – 32%, PNL – 22%).

Alianța 2020 (USR-PLUS) nu nreușește să treacă de suma partidelor care o compun, celelalte partid staționează practic, existân diferențe, fașă de precedentul sondaj, de doar 1-2%, în plus sau în minus.

La prima vedere, cele două sondaje par a descrie realități paralele. În fapt însă, dacă ar fi întrebați, realizatorii sondajelor ar explica că diferența provine din prezența estimată la vot: BCS – undeva spre 49%, CURS, undeva în jurul lui 30%.

Personal, în special sondajul BCS mi se pare a fi realizat din poignee, în biroul lui Bruno Ștefan. Și aceasta deoarece rezultatele sondajului descriu o posibilă realitate a votului, în condiția că prezența la vot se apropie de 50% (ni se spune că prezența estimată este sub 49%, dar nu se oferă o cifră, așa încât pot bănui că cifra tinde spre acel 49%…), în timp ce toți analiștii, înainte de anunțarea referendumului dorit de președintele Iohannis, nu vedeau o prezență mai mare de 30%.

Un alt sondaj publicat ultima săptămână este cel realizat la comanda USR de către IRES. În acest sondaj PSD cunoaște o cădere dramatică, iar USR depășește PNL în orașul uneia dintre cele mai de succes administrații peneliste.

Rezultatele sondajului IRES au fost deja bănuite a fi manipulate în favoarea comanditarului. Rezultatele de la alegerile parlamentare din 2016 fiind (datele pentru Camera Deputaților; la Senat situația a fost similară) fiind PNL – 27,63% PSD – 25,92%, USR – 15,25% UDMR – 14,49%, ALDE – 5,38%, este greu de crezut că PNL pierde 7% iar PSD 13%, iar cele 20% voturi pierdute se îndreaptă spre USR.

Până când nu vor mai apare alte sondaje efectuate în luna martie, rămânem cu o imagine contradictorie a realității electorale, o imagine în care partidele își arvunesc din partea institutelor de sondaj, fotografii la minut în care cel ce plătește are și zâmbetul cel mai larg, mai alb, mai optimist.

PS și acum, pentru posteritate (cum zicea chiar dânsul) o aproximare a sociologului Barbu Mateescu:

Etichete:, , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: