Nu e nimeni să îi spună Cosettei că e proastă? Sau, măcar, că este prost informată?
Să o luăm pe repede-nainte, pentru că zău, nu merită să ne pierdem atenția cu prostiile.
- „Planul Marshall” nu a fost în esență un program destinat infrastructurii. Din miliardele de dolari alocate planului, doar o infimă parte au fost alocate refacerii infrastrucurii statelor care au acceptat banii americani.
- „New Deal” nu a fost nici el un program care în esența sa era destinat infrastructurii. În căutarea diminuării șomajului au fost stimulate pe termen scurt lucrările (inclusiv în infrastructură) care înglobau consum mare de forță de muncă necalificată (construcții, înpăduriri) dar nu acolo era gaura din covrig a New Deal.
- Să afirmi că dorești trecerea managementului construirii infrastructurii românești în sarcina unor instituții europene precum BEI sau BERD este pură prostie. Căci BEI „oferă finanțare pentru proiecte care contribuie la atingerea obiectivelor UE, atât în interiorul, cât și în afara Uniunii” (aici) și este în esență o bancă: nu organizează licitații, nu are departamente de urmărire a contractelor, etc. A spune că „BEI stie sa conceapa si sa duca pana la capat o infrastructura.” (aici) este o minciună gogonatăș sau, în cel mai bun caz, o prostie. BERD ar mai putea gestiona realizarea infrastructurii de care România are nevoie, doar că BERD acordă sprijin în special entităților private, nu statelor: realizarea rețelei de autostrăzi de care duce România atâta lipsă excede interesele BERD, actuale și de perspectivă (strategia BERD pentru România, pentru 2015-2018, prevede de exemplu „Diminuarea dezechilibrelor între regiuni şi extinderea incluziunii prin dezvoltarea infrastructurii (construită pe baze comerciale).” (aici)
- Să afirmi că România nu are capacitatea administrativă de a concepe și gestiona realizarea infrastructurii este dovadă de necunoaștere a realităților țării în care trăiești. România are această capacitate, dar corupția (atât a autorităților românești cât și a partenerilor străini) duce, fatalmente, la eșecul sau întârzierea celor mai multe proiecte de mega-infrastructură. Chestia cu corupția și pe sugerea de către entități private a banilor care ar trebui să ducă la construirea infrastructurii naționale este de altfel bine cunoscută de către doamna viitor europarlamentar USR (Clotilde Armand, IMPLICATĂ ÎN MAREA ŢEAPĂ BECHTEL).
Concluzie: ne lași?
Duamna respectivă e o habarniste populista
ApreciazăApreciat de 1 persoană