Alegerile, momentul exit-poll

La ora la care scriu, se cunosc doar rezultatele exitpolului CURS-AVANGARDE. Acestea sunt următoarele:

În februarie, într-un articol propriu (aici) aproximam următoarele rezultate:

 1. PSD – 27%
 2. PNL  – 22%
 3. USR-PLUS – 14%
 4. ALDE – 10%
 5. PRO ROMÂNIA – 10%
 6. UDMR – 5%
 7. alte partide + independenți + voturi anulate – 12%

Ce pot să constat (dacă rezultatele finale vor confirma sondajul):

1. Am nimerit doar rezultatul PNL și PSD (ținând seama de marja de eroare de cca 3%).
Bănuiam că PSD va scădea în urma propriei politici tembele de a încerca cu orice preț să rezolve problemele juridice ale liderului său suprem (sau a neputinței de a contrazice eficient această percepție). Bănuiam că PNL nu va reuși (din multiple pricini) să obțină, la 5 ani de la fuziune, decât undeva la rezultatul cumulat pe care PNL și PDL îl obținuseră în 2014 (15%+12%).

2. Ceea ce nu luasem în considerație a fost faptul că USR (de fapt alianța 2020, care în momentul scrierii articolului încă nu exista) va obține acest uriaș scor, care îl pune la masa celor care vor trebui să ia decizii cu grele urmări în istoria românilor (cel puțin în următoarea perioadă). Va rămâne în sarcina experților politici să explice acest miracol electoral (este clar că Cioloș a fost o mult mai bină locomotivă politică decât Rareș Bogdan. Dincolo de asta?)

3. Ceea ce nu luasem în considerație a fost valul masiv de votanți care a confirma ceea ce sociologii eunțau teoretic de multă vreme: cu cît crește prezența la vot, cu atât scad procentele electorale ale PSD). E drept, valul respectiv a fost unul uni-nominal, aș zice: îndreptat, precum o flegmă, împotriva lui Liviu Dragnea. O plecare a lui Dragnea, dorită din această seară, atât de opoziție cât și de PSD, resetează însă jocurile.

Dar voi mai reveni în zilele următoare. Probabil.

PS Rezultatul la vot a arătat (prin performanța USR) că toate casele de sondaj au greșit. Toate.

 

 

Un comentariu pe “Alegerile, momentul exit-poll”

 1. asd 27 mai 2019 la 3:33 PM #

  pnl a pierdut clujul , timisoara si alte centre universitare pentru ca au votat foarte multi studenti pe liste spulimentare. la parlamentare si locale vor vota la adresa din buletin, deci scorul usr pe judete si orase e un pic fals.

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: