P. Peiu (Adevărul): Manual de ucis o întreagă economie – cărticica roșie a lui Klaus Iohannis (2)

(urmare a articolului precedent)

Cu 145% au crescut prețurile, doar față de iunie 2021 la energie electrică, termică și gaze naturale, cu 111% în industria extractivă și cu 118% au crescut prețurile combustibililor!

Toate aceste produse sunt vândute aproape în totalitate de către guvern și toate au prețurile fixate de către companiile deținute de guvern. Deci, niște politicieni, acolo, la palatul Cotroceni și la palatul Victoria, au decis că firmele românești trebuie să suporte cele mai mari scumpiri din Uniunea Europeană. Adică au îngropat competitivitatea pentru  întreaga economie. Consecințele nu sunt greu de ascuns: salarii de mizerie, exporturi reduse, creșterea deficitului comercial și de cont curent plus reducerea puterii de cumpărare și pauperizarea românilor!

Hai să vedem, de exemplu, cât de competitive au ajuns produsele fabricate în România, cu prețurile la energie lectrică și gaze pe care guvernele Iohannis le-au impus sărmanelor firme autohtone. Produsele românești, din ce în ce mai scumpe, nu își mai găsesc locul nici pe rafturile din țară, necum să mai fie și exportate. Motiv pentru care deficitul comerțului internațional cu bunuri a crescut într-un ritm amețitor, ajungând la peste 15 miliarde de euro doar în primele șase luni ale lui 2022 și urcând glorios spre pragul de 30 de miliarde de euro pe tot anul în curs:

Și pentru a ne lărgi un pic orizontul cunoașterii politice, un mic exemplu de mărfuri la care aflăm cu surprindere că avem un deficit comercial major. Pentru început, uite ce promitea Iohannis încă din 2014, în lucrarea sa de căpătâi, „România lucrului bine făcut”: „În viziunea dreptei românești, modernizarea sectorului agro-rural este de interes național. Pentru ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT, reformarea exploataţiilor agricole, modernizarea spaţiului rural şi deblocarea potenţialului său economic, precum și simplificarea administrativă constituie direcţii clare care vor aduce și beneficiile așteptate. Nu este suficient să conştientizăm că avem un potenţial agricol imens, ci trebuie să facem ca agricultorul român să devină un pion important în arhitectura economiei românești. Este vitală transfomarea agriculturii româneşti într-un motor de creştere economică, prin crearea de locuri de muncă pentru populaţia din mediul rural și prin susținerea performanței și a veniturilor agricultorilor”. Și iată și rezultatul : am ajuns, în 2021, la un deficit de aproape 5 miliarde de euro la comerțul cu produse alimentare (sursa aici)România importă carne în valoare de 1 miliard de euro și exprtă cu 740 de milioane de euro mai puțin. Citiți, vă rog, în oglindă, promisiunea din cărticica roșie a lui Iohannis și tabelul comerțului exterior cu carne:

Întocmai ca în exemplul cu marele său inspirator de la Beijing, Iohannis aruncă vina pentru situația unde ne-a adus regimul său pe alții. Și dacă aplaudacii lui Mao au găsit că vina aparținea „benzii celor patru” (Jiang Qing, soția lui Mao și cea care condusese Grupul Central al Revoluţiei, Zhang Chunqiao, lider de partid de la Shanghai, Wang Hongwen, sindicalist şi ofiţer politic important al Armatei Populare de Eliberare şi Yao Wenyuan, propagandist de partid), la fel și adulatorii președintelui nostru au descoperit că vina îi aparține ba lui Cioloș, ba lui Dragnea, ba lui Orban. În realitate, așa cum Mao îi patrona pe toți guvernanții chinezi, exact așa și Iohannis a patronat toate guvernele din 2016 încoace. El, cu mânuța lui Coldea, l-a pus premier pe Cioloș și el i-a numit miniștrii, el a modelat guvernele lui Dragnea cum a vrut, el l-a numit pe Orban și l-a schimbat cu Cîțu și tot el a inventat marea coaliție cu 70% în parlament. În toți acești ani de când e la putere, Iohannis a condus țara în fiecare zi așa cum a vrut și cum și-a dorit. Cu rezultatul care se vede de pe lună. Marea întrebare este, acum, dacă avem la București vreun Deng Xiaoping….

sursa: Adevărul

Etichete:, , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: