Mai înainte de toate, să vedem cum stăteau cele două armate la izbucnirea războiului. Folosesc pentru următoarele statistici date culese de pe globalfirepower.com, un site „neutru”:



Forță aeriană
se poate observa o netă superioritate a aviației ruse, dar pe front lucrurile nu au stat chiar așa. Deși teoretic raportul general în privința aviației este de cca 1:10, datorită limitărilor auto-impuse (Rusia desfășoară o „operațiune militară specială” iar nu un război), rușii nu au adus pe frontul din Ucraina mai mult de 15% din capacitatea lor militară. Deci raportul a fost nu de 1:10 sau chiar 1:14, ci „doar” de 1:1,5 sau 1:2
Între timp, desigur, cifrele s-au schimbat. Ucraina a pierdut cea mai mare parte a aviației proprii, care a fost parțial înlocuită cu aparate venite din fostele state comuniste, compatibile cu experiența piloților ucraineni, dar și cu unele aparate noi (dar nu avioane moderne). Tabelele nu iau în considerație dronele, unde dacă nu numeric dar atunci calitativ forțele armate ucrainene sunt egale dacă nu superioare celor rusești.
Problema cea mai gravă este factorul uman: nu se știe câți piloți ucraineni au căzut în luptă dar este clar că rata lor de înlocuire nu a putut fi decât inferioară celei ruse (rușii transferând pur și simplu piloți din alte zone, în timp ce ucrainenii au fost nevoiți să antreneze alții, mai ales în statele sponsor în războiului).



Armată terestră
Aici forțele armate ucrainene stăteau inițial ceva mai bine fiind totuți net depășite, ca sumă totală, de cele rusești (în funcție de armă, raportul fiind de la 1:13 până la 1:7 în favoarea rușilor). Dar și aici, deoarece rușii folosesc maxim 15% din forța lor (ucrainenii pretind că 85%, dar cifra înaintată nu este credibilă) raportul de forțe poate fi ameliorat, rămânând însă negativ în partea ucraineană.
Având inițiativa și supremația aeriană forțele agresoare au distrus o mare parte din arsenalul ucrainean în primele săptămâni ale războiului.
Pe de altă parte, mai ales în ultimele două luni, Ucraina a primit numeroase elemente de artilerie (în special faimoasele lansatoare de rachete de mare precizie, HIMARS, precum și artilerie grea, din SUA și alte state sponsor). Totuși, pe linia frontului, se pare că superioritatea în artilerie a rușilor este netă, în unele zone chiar de 10:1, în timp ce loviturile ucrainene se bazează pe HIMARS în privința loviturilor în adâncime.


Pierderile
Pierderile umane (soldați morți și răniți) și materiale (material militar) sunt greu de urmărit și precizat. Din rațiuni evidente, ambele părți exagerează cu pierderile inamicului micșorând numărul pirderilor în propriile rânduri.
Pierderile ruse și ale separatiștilor
La 8 August, Secretarul de stat Biden aprecia că Rusia a pierdut 75.000 soldați (morți și răniți). în 22 iulie directorul CIA estima pierderile ruse la 15.000 morți și 45.000 răniți. Pe de altă parte, Statul Major ucrainean afirma pe 11 august că numărul soldaților ruși morți este de 43.000, ceea ce ar duce la peste 120.000 totalul pierderilor.
Chiar dacă am da crezare cifrelor ucrainene, totalul perderilor ruse (morți + răniți) înseamnă doar 10% din numărul celor ce au vârsta de încorporare în acest an.
Pierderile ucrainene
Ucraina consideră numărul pierderilor proprii secret de stat – cifrele nu sunt cunoscute nici măcar de către reprezentanții statelor sponsor, spre frustrarea acestora.
Conform Royal United Services Institute (UK), ucrainenii au pierdut doar în perioada februarie-mai 20.000 de soldați uciși. Dar lunile cele mai grele, din punct de vedere al pierderilor, au fost iunie-iulie-august, așa încât foarte probabil cifra s-a dublat (la un moment dat însuși președintele Zelensky admitea că armata ucraineană pierde între 100 și 300 soldați zilnic, ceea ce ar duce la 3000-9000 soldați morți doar pentru luna iunie).
Pe de altă parte surse ruse afirmă, pe baza unui document aparent „scurs” dinspre Ministerul de Război ucrainena, că pierderile în personal ale armatei ucrainene (morți și răniți) depășesc 180.000
Chiar dacă plecăm de la aproximările britanice (20.000 morți februarie-mai și 20.000 iunie-august) perderile ucrainene sunt foarte aproape de cele ruse (adică peste 100.000- 120.000 soldați morți și răniți. Dar această cifră reprezintă un sfert din efectivul incorporabil anual.
Pierderile în echipament militar
În 12 August, Ministerul de Război din Ucraina revendica că ar fi distrus sau capturat:
- 233 avioane,
- 193 elicoptere,
- 778 vehicule aeriene fără pilot
- 1,849 tancuri,
- 4,108 vehicule blindate
- 3,021 tancuri și vehicule blindate de luptă, ,
- 975 sisteme de artilerie
- 261 sisteme multiple de lansare de rachete,
- 136 sisteme de apărare antiaeriană,
- 185 rachete de croazieră
- 15 vase și ambarcațiuni,
- 90 vehicule militare speciale.
Spre comparație, în 16 August ministerul omolog rus enumera ca perderi dinspre partea ucraineană:
- 267 avioane,
- 148 elicoptere,
- 1.743 vehicule aeriene fără pilot,
- 365 sisteme de rachete antiaeriene,
- 4.328 tancuri și alte vehicule blindate de luptă,
- 799 vehicule de luptă cu sisteme de rachete cu lansare multiplă,
- 3.307 de câmp piese de artilerie și mortiere,
- 4902 unități de vehicule militare speciale
La o primă vedere, rușii au pierdut ca numere brute și proporțional mai multe vehicule blindate de tot felul rușii având un avantaj net în distrugerea vehiculelor militare speciale și a lansatoarelor de rachete. Asta, dacă dăm crezare cifrelor avansate de către combatanți.
Dar totul depinde, din nou o spun, de rata de înlocuire. Rusia poate translata armament din alte zone militare ale țării și poate construi/repara armamentul în propriile facilități, Ucraina depinde în proporție covârșitoare de transferul de echipament militar dinspre statele NATO. Cel puțin declarativ, ucrainenii nu sunt mulțumiți de cantitatea livrată de statele sponsor și, parțial, de structura acestuia (nu primesc, cel puțin deocamdată, nici avioane nici artilerie de precizie la lungă distanță).
Concluzia mea, de nespecialist militar și plecând de la cifrele prezentate mai sus: Ucraina nu are nici soldații nici armamentul necesar pentru a echilibra situația pe front; chiar dacă din punct de vedere al armamentului situația s-a ameliorat din unele puncte de vedere, Ucraina nu are rezervele umane necesare pentru a intreprinde vreo ofensivă de oareșice proporții pe frontul de sud (Kherson) și nici măcar de a opri ofensiva rusă pe frontul de est (Donetsk, posibil Harkov). Poate că din toamnă/iarnă, dacă Rusia își va încetini ritmul de atac, lucrurile să se schimbe. Poate.
Cititorii își vor trage propriile lor concluzii.
Comentarii recente