Ofensiva ucraineană în Kherson (1)

Pentru că s-ar putea să fie principalul eveniment militar al începutului de toamnă, deschid un șir de prezentări al ceea ce s-ar putea să fie Ofensiva din Kherson a armatei ucrainene.

Am scris un articol chiar ieri, bazat pe surse rusești, care descria (hai să-i zicem așa…) Prima Ofensivă în Kherson a Ucrainei, aceea din iulie-august ac. În fapt o ofensivă ratată, care s-a terminat cum a început, în coadă de pește: cei care au câștigat ceva teren, în urma „ofensivei” ucrainene, au fost de fapt rușii. La finalul articolului spuneam:

Sunt întrunite aceste condiții?

(1) artileria suficientă: conform informațiilor de ieri, într-o singură direcție a atacului ucrainean (David Bryd-Andriivka) artileria ucraineană a fost peste cea rusă. De altfel în respectiva zonă se pare că au fost singurele localități cucerite și păstrate de către ucraineni. În restul sectoarelor, înaintarea trupelor ucrainene s-a făcut sub foc inamic, acestea au pierdut trupe și material de luptă și și-au oprit înaintarea sau au făcut cale întoarsă. Ucrainenii au folosit sistemele HIMARS de la distanță și au împins obuzierele grele până pe linia frontului (câteva M777 au fost distruse de către ruși în duelurile de artilerie), au folosit și tunurile celor câteva zeci de tancuri împinse la atac (au pierdut 26 de tancuri și alte câteva zeci de vehicule militare blindate). Îmi pare că nu este, totuși, suficient pentru a asigura mersul înainte al ofensivei.

(2) acoperirea aeriană: Ucraina a folosit acoperire aeriană în mod minimal, a și perdut două avioana SU 25; mai eficientă s-a dovedit folosirea elicopterelor, care au bombardat pozițiile ruse în 2-3 locații. Ucraina duce în continuare lipsă de material de luptă și mai ales de piloți (rata de înlocuire a piloților ucraineni scoși din luptă este prea mică, iar voluntari străini care să poată pilota aparatura rusă din dotarea armatei ucrainene nu se prea găsesc pe piață… se caută piloți afgani!) Azi vom vedea, foarte probabil, contra-reacția aviației ruse. Sistemele anti-radar și anti-aeriene mobile promise de către SUA nu au ajuns încă, astfel încât această condiție nu pare a fi îndeplinită pentru o ofensivă de succes.

(3) un număr de trupe care să covârșească oponentul rus cel puțin în raport de 3:1. Acum, să ne înțelegem: tot timpul, armata operativă ucraineană a fost (sau ar fi trebuit să fie) cel puțin de două pri mai numeroasă decât armata rusă (vorbim despre trupele ruse alocate invaziei în Ucraina, nu în general!). Dar nu este vorba numai despre (desigur, și asta contează) numărul trupelor, ci și despre calitatea lor. Aici Ucraina a avut cumva a suferi, deoarece în rândul trupelor operaționale au fost incluse trupe din Gardă și conscriși/voluntari fără o reală experiență de luptă. În fapt Ucraina a pierdut la Mariupol și în Donetsk o mare parte din cele mai bune trupe ale sale, inclusiv celebrul contingent Azov – pierdere extrem de greu de înlocuit. Ieri, în sectoarele atacate, armata ucraineană a avut superioritate numerică. Dar atacul/atacurile s-au soldat cu mulți morți și răniți (partea rusă revendică peste 500 de morți în rândul atacatorilor, ceea ce în mod normal înseamnă peste 1500 de răniți care au nevoie de îngrijiri spitalicești) – iar cifra este de la miezul nopții, între timp numerele au crescut. Poate armata Ucrainei să suplimenteze pierderile și să împingă înainte tăvălugul ofensivei, fără să facă să sufere celelalte zone (Donetsk, Harkov) ale unui front de 2400 de km? Pentru a preîntâmpina ofensiva din iulie-august, rușii au adus în Kherson un plus de 10.000 de soldați, trupe care nu s-au mai întors la bazele lor de operații din vestul Ucrainei. Are masați în zonă cel puțin 40-50.000 de soldați gata să intyre în focul bătăliilor? Unii milblogeri ruși presupun că între soldații ucraineni care au atacat ieri s-ar afla și trupe antrenate în UK, Polonia, alte state-sponsor ale Ucrainei. Se prea poate, dar care este ordinul de mărime al acestor trupe antrenate la standarde NATO?

Recapitulând, între cele trei condiții necesare (după mine!) ale unei ofensive de succes, Ucraina ar putea avea, cu îngăduință, bifată doar condiția numărului de trupe. Prea puțin, după umila mea părere, pentru ca ofensiva de ieri să se dezvolte astfel încât să pună sub un real semn de întrebare controlul exercitat de către Rusia asupra părții de vest a Khersonului.

PS nu uit ofensiva de artilerie făcută de Ucraina în ultimele 40 de zile, cu ajutorul HIMARS: da, au fost distruse depozite de muniție din Kherson și da, mai ales, a fost îngreunat transportul/accesul de pe un mal pe celălalt al Niprului, fiind distruse sau deteriorate podurile peste fluviu. Dar aceste lucruri fac mai grea viața trupelor ruse, nu pot duce doar prin ele însele, la o victorie – fie ea și limitată – a Ucrainei.

PPS Dacă eu, ca nemilitar, pot face aceste calcule și presupoziții, de ce nu le-a făcut și conducerea militară a Ucrainei? De ce această ofensivă cu nu foarte multe șanse de succes? Nu am un răzpuns sigur, dar pot presupune că
(a) situația pe frontul de est (Avdiivka, Soledar și Bakhmut ar putea fi cucerite de ruși în termen de săptămâni; chiar și Slovyansk/Harkov nu o duc foarte bine) s-a deteriorat atât de mult, încât o ofensivă în sud care să ușureze presiunea rusă în est a devenit imperios necesară;
(b) statele sponsor au sugerat părții ucrainene să livreze ceva pe câmpul de luptă, nu doar victorii strategice obținute prin înfrângeri tactice. Iar partea ucraineană s-a conformat, fiind mai degrabă o decizie politică (luată în întâlnirea cu ordine de zi secretă a președintelui Zelensky cu ceilalți lideri ucraineni, duminică seara) decât una militară. Iar dacă ofensiva va eșua, va cădea șeful armatei, pe care Z demult îl dorește înlăturat;
(c) Z dorește calmarea spiritelor din societatea ucraineană; societate care s-a arătat solidară cu ideea rezistenței, a făcut și face sacrificii enorme, nu vede nici un succes de câteva luni de zile pe front dar în schimb vede apropiindu-se o iarnă extrem de grea pentru populație. O victorie în sud, cât de mică (are după aceea propaganda de grijă să îi amplifice proporțiile!) ar fi de un imens folos în această direcție.

Later edit: pierderile ucrainene în prima zi a ofensivei: peste 1.200 de militari ucraineni au murit în timpul înfrângerii ofensivei trupelor ucrainene din Nikolaev-Krivoy Rog și din alte direcții. De asemenea, acțiunile efective ale grupului de trupe rusești au distrus într-o zi 48 de tancuri, 46 de vehicule de luptă de infanterie, alte 37 de vehicule de luptă blindate, 8 camionete cu mitraliere grele.

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: