Ofensiva din Kherson. Ziua 1 – 29 August 2022

Dacă nu iau în seamă ofensiva eșuată penibil din iulie-august (vezi) atunci adevărata ofensivă are loc tocmai în aceste clipe, ea izbucnind ieri, 29 August.

Cum pentru partea ucraineană orice informații privitoare la mersul ofensivei din Kherson este secret de stat, îmi propun să ofer niște rezumate ale operațiunii militare pe blog, folosind surse rusești. Evident va fi o imagine părtinitoare, dar, vorba lui bunică-mea, „decât nimic, mai bine-un pic!”

Sectorul Aleksandrovsko-Kherson

Ofensiva s-a dezvoltat în trei direcții: de la Luparevo la Aleksandrovka și de la Posad-Pokrovsky la Pravdino precum și și Herson.
Ofensiva de la Luparevo a fost respinsă: Forțele Armate ale Ucrainei s-au retras pe linia de start după pierderea a trei tancuri.
Ofensiva de la Luparevo
După o tentativă de ofensivă de-a lungul autostrăzii Nikolaev-Kherson trupele ucrainene au ocupat temporar Pravdino.
= Numărul total de formațiuni ucrainene care au participat la asalt este de aproximativ o sută de oameni și aproximativ 20 de vehicule blindate.
= Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să ocupe temporar satul, dar apoi a fost din nou sub controlul Forțelor Armate ale Federației Ruse. Bătălia continuă.
= Sprijinul aerian al Forțelor Armate ale Ucrainei în acest sector al frontului a fost oferit de avioanele de atac Su-25 Grach: în mijlocul zilei, Forțele Aeriene Ucrainene au pierdut ambele avioane.
= Temporară și pierderea ulterioară a lui Kiselevka, Forțele Armate ale Ucrainei s-au concentrat ulterior pe bombardamente

Sectorul Nigirevsky

Forțele armate ale Ucrainei au încercat să contraatace în direcția Blagodatny de pe autostrada Nikolaev-Snigirevka și zona fortificată din Pervomaisky.
= După pierderea a două vehicule de luptă de infanterie și a zece personal, Forțele Armate ale Ucrainei s-au retras.
= Peste Kiselevka, la sud de Pervomaisky, un elicopter de transport militar Mi-8 al Forțelor Aeriene Ucrainene a fost doborât

Sectorul Andreevsky

Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să spargă apărarea rezerviștilor din RPD și să ocupe așezarea Sukhoi Stavok, situată la 4 km spre sud-est. Sukhoi Stavok este un sat de 800 de metri lungime în stepa goală, situat în zona de distrugere a artileriei ruse. Concentrarea în această direcție din punctul de vedere al frontului este ilogică: avansarea ulterioară amenință Forțele Armate ale Ucrainei cu pierderi grave. Cu o noapte înainte, formațiunile ucrainene se retrăgeau deja în pădurile de-a lungul Ingulets, după ce au provocat pagube provocate de incendiu la sediul Sukhoi. Dimineața, Forțele Armate ale Ucrainei încearcă din nou să aducă echipamente în sat, care practic a încetat să mai existe.
= Forțele armate ale Ucrainei au reușit să transfere până la 20 de unități de echipamente la capul de pod capturat, care au fost deja desfășurate în așezare
= În același timp, Forțele Armate ale Ucrainei au lansat o ofensivă spre Lozovoe (2 km spre nord-est): acolo au fost dislocate peste 10 vehicule blindate. Continuarea atacului pe această direcția ar putea fi o opțiune strategică pentru ucraineni.
= Forțele Armate ale RF încearcă să distrugă echipamentul Forțelor Armate ale Ucrainei cu foc de aviație și artilerie. Având în vedere că Sukhoi Stavok se află în stepa goală, fără a se asigura în Lozovoe și a transfera o parte semnificativă a rezervelor spre sud, BTGr-ul care a intrat în Stavok va deveni o țintă ușoară pentru artilerie

Sectorul Davydovo-Brodsky

Focurile dense de artilerie și aviație au zădărnicit încercarea Forțelor Armate ale Ucrainei de a trece pe malul sudic al râului Ingulets.

Sectorul Vysokopolsky

Până la prânz, Forțele Armate ale Ucrainei au blocat cu foc un grup de trupe ale Forțelor Armate RF staționate în apropierea periferiei de sud a Olgino și Vysokopole.
= În această direcție, inamicul a desfășurat peste 10 vehicule blindate. Luptele continuă.
= Forțele armate ale RF continuă să distrugă rezervele inamice acumulate cu focul de întoarcere al artileriei și, de asemenea, au încercat fără succes să extindă zona de control spre Potemkino.
=Dinspre est, la cotitura Lyubimovka – Mirolyubovka – Dobryanka, Forțele Armate ale Ucrainei nu au reușit să avanseze dar continuă să concentreze trupe și echipament
=forțele ucrainene au continua să aducă trupe și echipament militar în zonă, posibil pentru continuarea ofensivei și stabilirea unui cap de pod fortificat pe Ingulets

Pierderi

Nu se cunosc pierderile ruse (teoretic sunt semnificativ mai mici decât cele ucrainene, apărarea îți oferă un avantaj față de atacator, din acest punct de vedere.
Ministerul de Război rus a declarat că forțele ucrainene au pierdut, doar pe acest front din Kherson: 48 tancuri; 46 vehicule ale infanteriei; 37 alte vehicule blindate; 2 avioane SU 25; peste 1200 soldați uciși.

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: