Ofensiva ucraineană în Kherson. Ziua 2 – 30 August

Datorită unor probleme personale, acest articol va fi realizat până la sfârșitul zilei de 30 și postat în dimineața de 31 august. Între timp, în cursul nopții, pot apărea schimbări majore – pe frontul din Kherson sau alte fronturi. Ca și ieri, am folosit surse ruse exclusiv, deoarece Ucraina a impus o tăcere absolută asupra evoluției războiului în Kherson – toate informațiile sunt considerate secret de stat.

Situația în sectoarele Posad-Pokrovsky și Aleksandrovsky începând cu ora 11:00
▪️ Noaptea, Forțele Armate Ruse au reușit să împingă inamicul înapoi pe linia Blagodatnoye (Petrovskoye) – Pravdino, la doar 4 km de Posad-Pokrovsky.
▪️Spre nord-est, unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei au ajuns la Steagul Roșu (Lyubomirovka), dar nu s-au putut deplasa mai departe. Potrivit informațiilor preliminare, Ternovye Pods sunt sub APU. Un elicopter Mi-8 al Forțelor Aeriene Ucrainene a fost doborât lângă Novogrigorivka: cel mai probabil, inamicul a încercat să folosească mitralierele instalate la bord pentru a se ocupa de pozițiile Forțelor Armate RF în Lyubomirovka
▪️Luptele continuă în zona fermei din satul Soldatskoye, la 3 km sud-vest de Posad-Pokrovsky. Toate încercările de a avansa pe Pravdino au fost respinse, unitățile aeropurtate au ținut linia. Informațiile despre o descoperire față de Chervony Podol (Mirne) nu au fost confirmate.
▪️Din partea Forțelor Armate Tavriysky (Kirovo) ale Ucrainei, au încercat să dezvolte o ofensivă împotriva Aleksandrovka, forțând canalul de recuperare. În același timp, s-a încercat să avanseze peste barajul spre Aleksandrovka dinspre vest. Ambele încercări au fost respinse.
🔻Timp de o zi și jumătate de luptă, Forțele Armate ale RF nu au permis Forțelor Armate ale Ucrainei să avanseze în direcția Herson și s-au înrădăcinat cu încredere la 4 km de Posad-Pokrovsky.
= În cazul în care partea ucraineană a pierdut inițiativa și ar avea forțe, acum ar fi un moment ideal pentru a lansa o contraofensivă și a extinde zona tampon prin capturarea lui Posad-Pokrovsky și Stepova Dolina. Dar ofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei nu s-a încheiat încă, deși intensitatea este în scădere.

Situația din sectorul Andreevsky în jurul orei 13.00
▪️În cursul nopții și al dimineții, Forțele Armate ale Ucrainei au continuat să transfere echipamente din direcția Bereznegovatoy prin feribotul cu ponton către Andreevka. În ciuda artileriei și loviturilor aeriene, Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să concentreze doi pumni de șoc lângă Lozovaya și Cartierul General Sukhoi.
▪️Avansarea de la Lozovoye și de-a lungul drumului Andreevka-Belogorka spre est pare mai logică: din direcția Veliky Artakovo și Belogorka, Forțele Armate ale Ucrainei au încercat în mod repetat să construiască treceri de pontoane și extinderea capului de pod pe coasta de sud. va permite controlul unei secțiuni de până la 6 kilometri lățime.

Sectorul Olginsky
= Pentru a doua zi în direcția Krivoy Rog, luptele aprige continuă în Olgino și Vysokopole: unitățile avansate ale regimentului 331 și brigăzile 45 ale Forțelor Armate RF rețin ofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei sub focul de artilerie puternică. Inamicul continuă să transfere vehicule blindate din nord – sunt folosite tancuri T-72 livrate din Polonia. În acest moment, secția Olginsky are cele mai aprige lupte de pe întreg frontul Herson, dar unitățile rusești nu permit Forțelor Armate să se deplaseze spre sud.

Sectorul Snigirevsky
= Sub Blagodatny (Komsomolsky) frontul s-a stabilizat. Spre deosebire de rapoartele care au apărut pe canalele rusești, încă nu se vorbește despre vreun atac asupra lui Pervomaisky. Trupele ruse distrug în mod metodic echipamentele individuale ale inamicului și suprimă punctele de tragere cu foc de artilerie și mortar. Au existat încercări de a avansa la sud de Kiselevka – mai multe vehicule blindate au fost distruse, precum și T-72 poloneze.

Sectorul Lyubimovka-Trudolyubovka
= Personalul, tancurile și vehiculele de luptă de infanterie ale inamicului au fost oprite de focul de baraj de la artileriştii Brigăzii 810 Marină a Flotei Mării Negre.

imagine link sursă

Situația la sfârșitul zilei de 30 August

Până la sfârșitul celei de-a doua zile a ofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei asupra Hersonului, Forțele Armate ale Federației Ruse au reușit să stabilizeze frontul și să oprească înaintarea în continuare a inamicului.
▪️sectorul Posad-Pokrovsky
=Forțele Armate ale RF au fost nevoite să se retragă din vecinătatea Lyubomirovka și Ternovy Pod.
=Frontul se desfășoară de-a lungul liniei periferia estică a Lyubomovka – Zeleny Gai – Petrovskoye (Blagodatnoye) – periferia sudică a Soldatskoye – Pravdino – canal de ameliorare la nord de Aleksandrovka =Peste 10 unități de echipamente inamice au intrat în Lyubomirovka și Ternovye Pody. Forțele armate ale Federației Ruse cu foc de artilerie nu permit forțelor armate ale Ucrainei să câștige un loc în pozițiile forțelor armate ale Federației Ruse.
=pe latura Petrovsky, Forțele Armate ale Federației Ruse au încercat să avanseze în apropiere de Mirnoye și Posad-Pokrovskoye, dar nu au putut ocupa zona fortificată a Forțelor Armate ale Ucrainei.
▪️sectorul Snigirevsky
= Forțele Armate RF au respins toate atacurile inamice asupra Blagodatnoye (Komsomolskoye) și încercările de extindere a zonei de control la sud de Kiselevka. Punctele fortificate inamice sunt suprimate prin focul de întoarcere, nu există o contraofensivă din partea Forțelor Armate RF.
▪️Sectorul Andreevka:
= Forțele Armate Ruse continuă să efectueze lovituri de artilerie asupra echipamentelor transferate de Forțele Armate ale Ucrainei pe coasta de sud a Ingulets.
= Lozovoye și Sukhoi Stavok sub controlul inamicului.
▪️ Sectorul Olgino -Vysokopole,
= unitățile rusești țin linia, dar sunt încă oprite de foc.
= Forțele Armate ale Ucrainei nu pot avansa mai departe, Forțele Armate ale Federației Ruse nu pot distruge complet gruparea inamică care avansează. Forțele armate ale Ucrainei continuă să transfere echipamente.
🔻În concluzie
= Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să captureze Steagul Roșu, Ternoviye Pody, să prindă un punct de sprijin în Lozovoe, să alunge rezerviștii din Cartierul General Sukhoi și să blocheze focul Forțelor Armate RF din Olgino și Vysokopole.
= Au început bătălii de poziție. Forțele armate ale Ucrainei nu reușesc să câștige un punct de sprijin pe liniile lăsate de forțele armate ale RF, trupele ruse au recâștigat parțial pozițiile pierdute (Pravdino, Kiselevka și Blagodatnoye lângă Posad-Pokrovsky).
= Mâine ar trebui să clarifice în sfârșit soarta secțiunilor Olginsky și Posad-Pokrovsky.

expertul militar Boris Rozhin despre „ofensiva Herson” a Forțelor Armate ale Ucrainei, în special pentru canalul Voenkor Kotenok Z @voenkorKotenok:

  1. Cele mai intense lupte continuă în regiunea Vysokopolye (unde Forțele Armate ale Ucrainei încearcă să preia Olgovka și, înaintând de la Potemkino, preia controlul asupra aprovizionării grupului nostru din Vysokopolye sub controlul focului. Inamicul suferă pierderi mari de forță de muncă. și echipament, dar continuă să atace. Din partea noastră sunt și pierderi.
  2. Bătălii serioase au loc și pe râul Ingulets, unde inamicul a înaintat ieri spre satul Sukhoi Stavok. Astăzi, inamicul nu a putut dezvolta succesul în direcția lui Berislav. Luptele au căpătat o natură pozițională din cauza focului copleșitor de artilerie. Cu toate acestea, inamicul nu a renunțat la speranța în detrimentul rezervelor pentru a relua avansul.
  3. Luptele de poziție intense continuă în zona Posad-Pokrovsky, dar fără progrese semnificative. În zona Alexandrovka, inamicul nu a realizat nimic semnificativ.
  4. Novaiei Kakhovka, Herson, Berislav, Tavriysk au continuat să fie bombardate de către artileria ucraineană. Din nou au fost lovituri în zona podului Antonovsky.
    = Criza operațională care a apărut nu a fost încă rezolvată pe deplin; inamicul continuă să încerce să avanseze, în ciuda pierderilor suferite.
    =de asemenea, merită luată în considerare posibilitatea unei tranziții timpurii a inamicului la ofensivă în alte direcții – Izyum, Harkov sau Zaporozhye.

Din datele de mai sus, dacă sunt reale, pare că ofensiva s-a impotmolit. Sunt sectoare în care armata ucraineană strânge resurse pentru a forța înaintarea dar nu toate permit dezvoltări ulterioare. Chiar și acolo, artileria rusă lucrează se pare destul de eficient, destructurând forțele masate pe măsură ce acestea afluesc.
Desigur este prea devreme să afirm că ofensiva a eșuat dar, cum ziceam în finalul articolului de ieri, nu există premisele necesare pentru o ofensivă de succes la scară mare. Nu în Kherson, după câte se pare. Pot să fiu înclinat, precum analiștii militari ruși, să presupun fie că avem de-a face cu o eroare epică a comandamentului ucrainean, fie că atacul de ieri din Kherson nu face decât să atragă atenția generalilor ruși înspre o țintă falsă, iar atacul REAL să aibă loc în altă parte.
Fie în Zaporojie, pentru a întoarce frontul din Donetsk și a slăbi astfel eforturile rușilor concentrate spre Avddivka și Bakhmut, fie în zona Slovyansk-Karkov (poate cu ținta Izyum?).
Cucerirea unui oraș mai măricel din această ultimă zonă, sau atingerea din nou a graniței cu Rusia în zona Harkov, ar putea fi revendicate de către conducerea de stat ucraineană ca victorii majore care să justifice pierderile grele în oameni și echipamente suferite în Kherson și în ofensiva din zilele următoare, dacă și unde va avea loc..

Etichete:, , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: