Kherson. Ofensiva care nu a mai avut loc

Mai jos postez un articol realizat de echipa milblogerului rus Rybar. Se bazează pe surse rusești și separatiste și creionează un scenariu din punctul de vedere al agresorului rus. Am tradus din rusă cu Google Translate. Sunt evidente neconcordanțe ici și colo, am corectat doar ce era mai evident.

🔻Care era situația pe câmpul de luptă înainte de ofensivă?

Până la 10 iulie, frontul din estul Ucrainei se stabilizase.
▪️Ofensiva din sectorul Severodonetsk-Lisichansk a obligat gruparea Forțelor Armate ale Ucrainei să se retragă pe linia TPP Seversk – Soledar – Bakhmut – Uglegorskaya. În vecinătatea Donețkului, în stepele Zaporozhye și Herson, granițele teritoriilor controlate de Forțele Armate ale Ucrainei și de forțele aliate nu s-au schimbat semnificativ de mai bine de o lună.
▪️Comandamentul Forțelor Armate ale Ucrainei, revenind după înfrângerile primei etape a războiului și mobilizând populația, având finalizat pregătirea de bază și echiparea unităților formate, a transferat sisteme moderne de rachete și artilerie furnizate de țările NATO. prima linie. Deținând o superioritate semnificativă în ftrupe, partea ucraineană a decis să lanseze o contraofensivă împotriva Novei Kakhovka și Herson. Scopul nu a fost doar întoarcerea teritoriilor pierdute, ci și eliminarea capului de pod al Forțelor Armate RF de pe malul drept al Niprului.

🔻Pregătirea pentru ofensivă

La începutul lunii iulie, unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei au efectuat recunoașterea în luptă a pozițiilor Forțelor Armate RF de-a lungul râului Ingulets.
▪️În perioada 10-13 iulie, în zona​​​​Novoaleksandrovka, a fost finalizată formarea nucleului forței de lovitură (https://t.me/rybar/35455), au fost transferate părți din apărarea teritorială, forțele au fost transferate din direcțiile Donețk și Soledar.
▪️ (https://t.me/rybar/35749) În perioada 18-19 iulie, unități de tancuri suplimentare au fost transferate în față (https://t.me/rybar/35749). Părți din garnizoana Odessa au ajuns pe linia frontului, iar forțele brigăzii a 46-a au început să construiască traversări de pontoane peste Ingulets, în zona Lozovoye.
▪️ (https://t.me/rybar/35749) În același timp, a început utilizarea armelor occidentale de înaltă precizie: Forțele Armate ale Ucrainei au început să lovească podurile peste Nipru pentru a tăia gruparea de forțele aliate de pe malul drept din provizii. Pe 18 iulie a început bombardarea podului de la hidrocentrala Kakhovskaya.
▪️Pe 19 iulie (https://t.me/rybar/35823) a avut loc prima lovitură HIMARS pe podul Antonovsky. În același timp, MLRS american a început să dezactiveze depozitele de aprovizionare din spate ale trupelor ruse.
▪️20-21 iulie (https://t.me/rybar/35948) a început o ofensivă cu forțe limitate: o companie a brigăzii 35 a Forțelor Armate ale Ucrainei a intrat în atac în zona ​​​​​Andreevka , batalionul 96 al brigăzii 60 – în zona Vysokopolye. Lângă Andreevka, inamicul a reușit să capete un punct de sprijin pe malul sudic al râului Ingulets.

🔻Prima etapă a ofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei asupra Hersonului s-a încheiat cu succes parțial: forțele limitate ale Forțelor Armate ale Ucrainei au reușit să efectueze recunoașteri, să spargă apărarea forțelor aliate și să creeze un cap de pod pe malul sudic al râului Ingulets.

▪️Folosirea armelor de înaltă precizie de către țările NATO nu a dus la distrugerea podurilor sau la o întrerupere semnificativă a aprovizionării Forțelor Armate Ruse, însă, datorită suportului informațional competent, Ucraina și Occidentul au reușit să aibă o puternică influență psihologică,cu impact asupra populației.
▪️În același timp, Forțele Armate ale Ucrainei au dezlănțuit teroarea asupra populației din Donbass, intensificând bombardamentele haotice și demarând exploatarea la distanță a zonelor rezidențiale ale orașelor din aglomerația Donețk. În acest context, Forțele Armate ale Ucrainei au continuat să construiască gruparea de-a lungul liniei de contact în direcția Herson, transferând infanterie și artilerie din alte sectoare ale frontului.

🔻Înainte de lovitura principală

În data de 20 iulie, pe direcția Soledar, au intrat în ofensivă detașamente ale PMC Wagner, formațiuni de cazaci voluntari, unități ale miliției populare ale LDNR.
▪️În perioada 25-26 iulie, forțele aliate au preluat poziții (https://t.me/rybar/36141) ale inamicului la Pokrovskoye, la TPP Uglegorskaya și la Novoluganskoye și au ajuns la periferia Bakhmut și Soledar. Amenințarea de a sparge linia de apărare a forțat comanda Forțelor Armate ale Ucrainei să înceapă transferul de rezerve în direcția opusă către sectoarele Soledar și Bakhmut pentru a stabiliza frontul. lovitura forțelor principale de lângă Herson a trebuit să fie temporar amânată.

🔻Începutul sfârșitului

▪️ (https://t.me/rybar/36100) Cu toate acestea, mai existau destule forțe în direcția Kherson. Pe 25 iulie, după ce au ocupat capul de pod de pe malul sudic al râului Ingulets din Andreevka, Forțele Armate ale Ucrainei au început să acumuleze forțe (https://t.me/rybar/36100) pentru a dezvolta succesul. În total, au fost construite trei treceri cu pontoane.
▪️ (https://t.me/rybar/36100) În zilele următoare, Forțele Armate RF au început (https://t.me/rybar/36230) o pregătire masivă de artilerie împotriva capului de pod ucrainean. Forțele armate ale Ucrainei au fost nevoite să concentreze toate forțele disponibile pe anumite sectoare ale fronturilor. Au început lupte aprige pentru capul de pod. Unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei au suferit pierderi mari din cauza focului de artilerie în stepe, iar decizia asupra atacului principal a trebuit să fie amânată.
▪️Până la sfârșitul lunii iulie, Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să stabilizeze frontul de lângă Bakhmut și Soledar. Cea mai mare parte a artileriei din prima linie de lângă Donețk a fost transferată în direcția Herson. Comandamentul Forțelor Armate ale Ucrainei a planificat din nou o întoarcere la planuri la scară largă pentru campania de vară.

🔻Sfârșitul atacului asupra Hersonului

▪️La 1 august, după o pregătire masivă de artilerie, a început ofensiva unităților Miliției Populare din RDP în direcția Donețk.
▪️Pe 2 august, militarii Forțelor Armate ale Ucrainei de pe teren au raportat (https://colonelcassad.livejournal.com/7776073.html) despre absența artileriei ucrainene pe front. Batalionul Donețk „Somalia” a ocupat barajul din Pisky. O ofensivă rusă la scară largă a fost lansată de-a lungul întregului front Donețk de la Avdiivka la Maryinka.
▪️ Pe 3 august, o parte din Maryinka a fost ocupată (https://t.me/rybar/36603). Formațiunile ucrainene au fost eliminate din prima linie de apărare lângă Krasnogorovka. Unitățile din NM DPR au ocupat mina Butovka de la periferia Avdeevka.
▪️ (https://t.me/rybar/36603) În același timp, a început și un transfer de urgență al rezervelor acumulate pentru atacul de la Herson către Frontul Donețk. Cu prețul unor pierderi uriașe, Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să împiedice prăbușirea completă a zonei fortificate Donețk și încercuirea Avdiivka.
▪️ În ciuda transferului de rezerve ale Forțelor Armate ale Ucrainei, în perioada 10-14 august, unitățile NM din RPD au luat (https://t.me/rybar/37127) centrul Pesok și au ajuns pe șoseaua de centură Donețk.

Cea mai mare parte a grupării Kherson a Forțelor Armate ale Ucrainei a fost ulterior implicată în luptele din Donbass. Atacul asupra Hersonului a trebuit anulat.

 • PS Am precizat și anterior că nu cred că ofensiva mult trâmbițată de către președintele Zelensky va avea loc în acest an, și foarte posibil niciodată. Ucrainei, ziceam eu, îi lipsesc (1) artilerie suficientă pentru a sparge un front întărit (2) acoperire aeriană și (3) suficiente trupe bine antrenate.
 • Conform unor analiști militari, lucrurile s-ar putea schimba pe parcursul anului următor:
  (1) în perioada de iarnă, dacă activitatea pe forntul din E și S va fi relativ stagnantă, Ucraina va putea acumula suficientă artilerie și blindate, deoarece nu va pierde unitățile primite din partea statelor-sponsor pe măsură ce le primește, așa cum se întâmplă acum;
  (2) dacă va primi suficientă artilerie anti-aeriană de ultimă generație, Ucraina nu va avea supremație aeriană dar cel puțin o va anihila în bună măsură pe cea rusă
  (3) până în primăvara următoare armata ucraineană (din nou: cu condiția ca în toamna/iarna aceasta să nu fie activități militare semnificative pe fronturile de E și S, activități care să ducă la pierderi importante de efective pe partea ucraineană) va putea beneficia de 30.000-40.000 de trupe instruite în statele-sponsor (în special Anglia) și înarmate cu armament ofensiv și defensiv de tip NATO, superior celui deținut de către trupele ruse.
 • Prin conjuncția celor trei vectori o ofensivă ucraineană veritabilă, iar nu una avortată înainte de a începe bine, va putea avea loc. Numai că nici armata rusă nu stă degeaba…

Etichete:, , , , , , ,

Trackback-uri/Pingback-uri

 1. | Ofensiva din Kherson. Ziua 1 – 29 August 2022Radu Zlati - 30 august 2022

  […] nu iau în seamă ofensiva eșuată penibil din iulie-august (vezi) atunci adevărata ofensivă are loc tocmai în aceste clipe, ea izbucnind ieri, 29 […]

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: