Război în Ucraina. Update ziua 220 – 2.10.2022

ISW

Key inflections in ongoing military operations on October 2:

 • Ukrainian forces continued to liberate settlements east and northeast of Lyman and have liberated Torske in Donetsk Oblast. Russian sources claimed that Russian forces withdrew from their positions northeast of Lyman, likely to positions around Kreminna and along the R66 Svatove-Kreminna highway.[24]
 • Ukrainian forces continued to advance on settlements east of Kupyansk and have liberated Kisharivka in Kharkiv Oblast.[25]
 • Russian forces continued to launch unsuccessful assaults around Bakhmut, Vyimka, and Avdiivka.[26]
 • Ukrainian forces resumed counteroffensives in northern Kherson Oblast and have secured positions in Zolota Balka and Khreshchenivka. Russian sources claimed that Ukrainian forces also liberated Shevchekivka and Lyubymivka, pushing Russian forces to new defensive positions around Mykailivka.[27]
 • Russian forces continued to target Kryvyi Rih and Mykolaiv Oblast with Iranian-made Shahed-136 drones.[28]
 • Russian State Duma MPs withdrew a law that would have given mobilized men a one-time payment of 300,000 rubles (about $4,980) and other benefits, without providing a reason for their decision.[29] Ukrainian military officials stated that Russian forces are forming a motorized rifle division with mobilized men from Crimea, Krasnodar Krai, and the Republic of Adygea.[30]
 • Russian President Vladimir Putin submitted a draft law to the State Duma on admitting the Donetsk and Luhansk People’s Republics, and Zaporizhia and Kherson Oblasts, to the Russian Federation.[31]

Military Land

Day summary:

Ukrainian Army liberated the key town of Lyman in the northern part of Donetsk Oblast and the nearby settlements. Russian forces, unable to gather enough reserves to support the garrison, decided to retreat towards Luhansk Oblast. Ukrainian forces will now likely try to advance towards Kreminna and Svatove.

Despite the problems in the north, Russian forces remain primarily focused on Bakhmut and its surroundings, where they are unable to advance and capture new positions.

Kupyansk direction

 • Russian forces attempted to cross the border and advance in the direction of Kozacha Lopan. The attempt was stopped by Ukrainian guardsmen.
 • Ukrainian forces advanced east and liberated Kurylivka.

Bakhmut

 • Ukrainian forces repelled Russian attacks in Soledar and Bakhmutske. The fighting continues.
 • Ukrainain defenders repelled Russian attack towards Vesela Dolyna.
 • Russian troops unsuccessfully assaulted Ukrainian positions in the vicinity of Odradivka, Zaitseve and Mayorsk.

Siverskyi Donets

 • Ukrainian Army liberated Drobysheve and Stavky settlements.
 • Amid the worsening situation, Russian command decided to withdrew its forces from Lyman through Zarichne towards Kreminna.
 • Ukrainian forces announced the liberation of Lyman a few hours later. The 81st Airmobile Brigade and Kulchitskyi Battalion participated in the liberation of the town.
 • Ukrainian reconnaissance element reached a bridge connecting Zarichne and Torske. Given the Russian retreat from the area, it’s likely that both settlements are under Ukrainian control

Donetsk Oblast

 • Russian forces attacked Ukrainian positions near Niu-York, but the attack was repelled.
 • The enemy tried to break through Ukrainian lines near Pervomaiske. They didn’t succeed.

Kherson Front

 • Russian forces attacked Ukrainian positions in the area of Bezimenne settlement. The defenders repelled the attack.
 • According to unconfirmed information, Ukrainian forces launched an offensive in the area of Kreshchenivka and Zolota Balka. FIRMS data confirms artillery activity in the area.

Surse ruse

Rybar

situația din Donbass până la sfârșitul zilei de 2 octombrie 2022
🔻Direcția Kharkiv:
▪️Unitățile brigăzii 14 a Forțelor Armate ale Ucrainei continuă să se consolideze pe malul stâng al râului Oskol în zona Dvurechny. Unitățile Forțelor Armate Ruse au respins atacurile inamice în zona Borovoy.
▪️Grupurile de asalt ale brigăzii 92 a Forțelor Armate ale Ucrainei încearcă să avanseze în direcția Orlyanka și Nikolaev.
🔻Directia Liman:
▪️Unitățile rusești au preluat apărarea pe linia Kremennaya-Svatovo. Trupele aliate ridică echipamente suplimentare și de inginerie la Kremennaya pentru a întări apărarea orașului.
▪️Formațiunile ucrainene au ocupat satul Terny și au ocupat malul drept al râului Zherebets.
🔻 Direcția Bakhmut (Artemovsk):
▪️Unitățile de asalt Wagner PMC continuă să lupte la periferia orașelor Bakhmut și Soledar.
▪️Pe flancul sudic, wagneriții iau cu asalt pozițiile militarilor ucraineni din satele Zaitsevo și Otradovka.
🔻Direcția Donețk:
▪️Unitățile RPD NM continuă să avanseze în Pervomaisky din satul Peski. Sub controlul lor se află aproximativ jumătate din sat.
▪️Unitățile ucrainene au bombardat zone rezidențiale ale orașelor din aglomerația Donețk, ucigând mai mulți civili.
🔻Directia Zaporozhye:
▪️Comandamentul ucrainean continuă să satureze formațiunile de luptă din prima linie cu forță de muncă și echipamente, pregătindu-se pentru o potențială ofensivă. Forțele armate ruse au atacat baza de antrenament a Regimentului 9 al Gărzii Naționale a Ucrainei și infrastructura industrială din Zaporojie și au lovit și ținte în Gulyaipolsky și Ravnopolye.
🔻Regiunea Dnepropetrovsk:
▪️Noaptea, Forțele Armate ale RF au atacat o instalație de infrastructură din centrul orașului Krivoy Rog cu muniție Geran-2.
🔻Direcția Krivoy Rog
▪️Forțele Armate ale Ucrainei continuă ofensiva de la Novovorontsovka pentru a ajunge la Novaia Kakhovka. Forțele armate RF s-au retras din așezarea Zolotaya Balka, câștigând un punct de sprijin în Dudchany. Lupte grele pe linia de contact
rezoluție mare

Analiză Boris Rhojin

Bomba murdară;

 • La nivelul zvonurilor, au reapărut informații despre planurile Kievului de a crea o „bombă murdară”. Cât timp poate dura pregătirea acestui dispozitiv și care este scopul proiectului – șantaj, provocare sau detonarea unei bombe într-unul dintre orașele rusești?
 • Acesta este un scenariu foarte realist, mai ales cu ajutorul SUA și al Marii Britanii. O astfel de bombă poate fi folosită pentru provocare pe teritoriul Ucrainei sau pentru o lovitură în zonele de frontieră ale Rusiei, precum și pentru șantaj prin amenințarea unei astfel de lovituri. Faptul unei astfel de amenințări a fost unul dintre motivele binecunoscute ale începerii NWO. Și această amenințare încă persistă.
 • Faptul că ambele fire ale SP-1 au fost deteriorate, dar doar o ramură a SP-2 – este acesta un defect sau un pas conștient din partea inamicului pentru a păstra câmpul pentru negocieri?
 • Amploarea reală a pagubei este încă neclară, la fel ca natura exploziei conductelor. Este evident că Statele Unite vor căuta să taie Europa cât mai mult posibil de sursele de energie rusești pentru a consolida înrobirea economică a Europei. Ne putem aștepta la noi pași în această direcție.

  Inamicul dezvoltă succesul din Balakleya
 • În perioada premergătoare referendumurilor, mulți se așteptau că Kievul ar putea încerca o descoperire în timpul referendumurilor. Asta nu sa întâmplat. APU epuizat? Sau iti este frica de raspuns?
 • După cum puteți vedea, Forțele Armate ale Ucrainei și NATO s-au concentrat pe dezvoltarea succesului asociat cu descoperirea de lângă Balakleya. Și acest plan a fost implementat cu succes în zona Krasny Liman, pe care Forțele Armate RF au fost forțate să o părăsească din cauza amenințării încercuirii. Da, nu au reușit să perturbe referendumurile, ceea ce, însă, nu i-a împiedicat să obțină succes operațional.
 • Este oportună aderarea la teritoriile, dintre care unele sunt încă ocupate de Forțele Armate ale Ucrainei? Sau era mai rezonabil să așteptăm eliberarea lor în limitele administrative?
 • Teritoriile ar trebui să fie stabilite legal pentru ele însele și cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Ele constituie ireversibilitate politică. În același timp, aderarea nu interferează în niciun fel cu problemele eliberării teritoriilor și altor zone rămase. Prin urmare, după cum se spunea încă din vară, referendumurile au avut loc în a doua jumătate a lunii septembrie.

  Schimb de prizonieri – Tăcerea Mieilor
 • În opinia dumneavoastră, se vor trage concluzii din istoria recentă a schimbului de „Azov” în sensul că trebuie acoperite chiar și deciziile nepopulare? Nu este timpul să inversăm situația în care aflăm despre astfel de evenimente de la inamic, ceea ce sporește efectul negativ?
 • Nu există schimbări serioase în abordarea de stat a acoperirii informaționale a problemelor schimburilor de prizonieri de război. Din motive necunoscute, costurile abordării actuale nu sunt considerate critice. În consecință, nu sunt de așteptat „schimbări” majore în această chestiune.

Când atacă gloata?

 • Când ar trebui să ne așteptăm la un efect de la sosirea persoanelor mobilizate în zona NMD? Și în general, cât de adecvată este cifra de 300.000 de oameni pentru situația actuală?
 • În sens strategic, atracția maselor mobilizate pe front va începe să afecteze natura ostilităților din decembrie-ianuarie. În stadiul actual, rolul mobilizaților va fi mai degrabă stabilizator – vor umple golurile din față și vor completa unitățile existente.
  În măsura în care cifrele declarate sunt suficiente, totul depinde de sarcinile care vor fi stabilite, deoarece operațiunile defensive necesită o singură forță de grup, în timp ce operațiunile ofensive au nevoie de una diferită. Cu toate acestea, sunt sigur că problemele mobilizării parțiale în Rusia nu se vor limita la 300.000. Mobilizarea parțială în sine este o recunoaștere a faptului că miza pe principiul contractului voluntar al recrutării unui grup pentru Ucraina nu ar putea asigura pe deplin un număr suficient de grup pentru a rezolva sarcinile NWO.

  Motivele pentru păstrarea CPR nu sunt clare.
  De ce nu am început încă să distrugem poduri și infrastructură critică? Se datorează faptului că în acest caz Forțele Armate ale Ucrainei pot distruge conductele de petrol și gaze prin care are loc tranzitul hidrocarburilor?
 • Motivele lipsei grevelor pe unele dotări de infrastructură și „centre de decizie” nu îmi sunt clare. Din punctul de vedere al atingerii obiectivelor NWO, distrugerea infrastructurii critice este considerată necesară.

  Pentagonul este mulțumit de masacrul din Ucraina
 • După ce Pentagonul a anunțat alocarea a încă 18 Hymar la Kiev, s-a clarificat că vor ajunge în Ucraina în decurs de 2 ani. Sunt astfel de termeni asociați cu o scădere a eficacității datelor MLRS?
 • Nu, SUA sunt destul de mulțumite de rezultatele actuale. Prin urmare, vor încerca să mențină numărul de astfel de MLRS în Ucraina, atât ca parte a compensației pentru pierderi, cât și pentru a înlocui mașinile defecte. Desigur, furnizarea de rachete pentru ei va continua.

  De la „mopede zburătoare” inamicul este deja isteric
 • Cum apreciați eficacitatea Shahed-136 achiziționat din Iran? Sunt aceste dispozitive un instrument serios sau o soluție temporară?
 • Eficiența acestor drone a fost de așteptat ridicată, mai ales la evaluarea raportului preț/calitate. La fel ca HIMARS, aceasta nu este o super-armă, dar își îndeplinește cu succes sarcinile, ceea ce provoacă isterie despre „mopedele zburătoare” în Ucraina.
  Având în vedere lungimea frontului, este puțin probabil ca inamicul să poată face ceva în acest sens pe termen mediu, cu excepția construirii apărării aeriene a unor obiecte de importanță deosebită pentru el, tragerea de instalații antiaeriene și alte mijloace de combaterea UAV-urilor acolo.

Etichete:, , , , , , ,

Trackback-uri/Pingback-uri

 1. Bloguri românești despre Ucraina | un fel de jurnal - 3 octombrie 2022

  […] pe front, al profesorului clujean (fost deputat PNL) Radu Zlati. Mai multe informații găsiți aici. Multe postări sunt traduceri din bloggeri militari ucraineni sau ruși (cu ocazia asta am aflat […]

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: