Un dialog cu filosoful rus Alexander Dughin, după moartea tragică a fiicei sale Darya Dugina (Дарья Дугина 1992-2022) într-un atac terorist din august. Cum vede el, pe care presa occidentală l-a numit necontenit „creierul lui Putin”, „think tank-ul rusesc” și „profesorul de stat”, actualul conflict ruso-ucrainean și situația actuală din Rusia. Cum evaluează el relația sa cu Putin? Cum vede el viitorul Chinei după cel de-al 20-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez? Ce sfaturi are pentru generația tânără a Chinei? Pe 21 octombrie, Wang Wen, decan executiv la Institutul Chonyang pentru Studii Financiare al Universității Renmin din China, a primit invitația lui Dughin pentru o convorbire de o oră în biroul său. Un rezumat al conversației este publicat în Global Times, în timp ce versiunea prescurtată este autorizată să fie publicată pe site-ul Guanchazhe.
Wang Wen: În primul rând, vă rog să-mi permiteți să vă aduc un omagiu în numele multor chinezi și să transmit condoleanțe pentru trecerea nefericită în neființă a fiicei voastre iubite Darya. În ultimele luni, în Rusia au avut loc multe atacuri teroriste. Cum vedeți astăzi dezvoltarea internă a Rusiei în conflict?

Dughin: Aș dori să vă mulțumesc, în primul rând pentru sprijinul moral și să apreciez profund durerea poporului chinez cu privire la moartea fiicei mele Darya Dugina. Dugina este un simbol al luptei sufletului nostru rus împotriva unui sistem global hegemonic nedrept și o victimă a terorismului occidental. Știm deja că această operațiune a venit de la Kiev, de la Zelenski însuși și de la șeful forțelor speciale militare ucrainene. Zelenski este responsabil pentru moartea fiicei mele și pentru bombardament. Deși Serviciul Secret al SUA și Al Regatului Unit a refuzat să explice și să condamne atacul terorist, suntem aproape siguri că acestea mă vizau pe mine și pe fiica mea pentru că suntem una.
Acesta a fost începutul unui război de teroare împotriva Rusiei, prima dată când teroriștii occidentali au atacat cetățeni ruși pe teritoriul Rusiei. Aș dori să subliniez încă o dată că Dugina și cu mine nu am deținut nicio poziție oficială și nu am participat la Operațiunea Militară Specială (OPU) din estul Ucrainei. Este fără precedent faptul că intelectualii au fost uciși doar pentru ceea ce au spus și au crezut, iar acest tip de teroare împotriva intelectualilor este destul de îngrijorător. Iar acesta nu este altceva decât război.
Acest lucru dezvăluie un capitol cu totul nou în istoria războiului: când ideile contează cu adevărat, ești ucis pentru ideile tale. Acest exemplu demonstrează în mod tragic importanța gândirii, fiind un joc de noroc cu viața cuiva. Cu toate acestea, dacă sunteți un războinic, ar trebui să fie pregătiți să moară în luptă; dacă iei decizii politice, ar trebui să fii pregătit să plătești pentru deciziile tale.
Pentru o lungă perioadă de timp, filosofia teologică a fost preocupată de viața umană. Rusia se află într-o stare critică, aș dori să o numesc „o revoluție ideologică profundă în Rusia”, iar conflictul ruso-ucrainean marchează începutul unei schimbări complete. În anii 1990, Rusia a acceptat hegemonia occidentală, sistemele occidentale, valorile occidentale și democrația politică occidentală, a urmat exemplul Occidentului și a privit Occidentul ca pe un singur colac de salvare. Aceasta este diferența dintre Rusia și China: China acceptă regulile și profită din plin de normele internaționale pentru a prevala, în timp ce noi, cei din Rusia, în anii 1990, ne-am trădat suveranitatea națională. După venirea la putere a lui Putin, a început să lupte pentru independența Rusiei. Dar, în ultimii 22 de ani, el a fost încătușat de regulile stabilite de Occident. Occidentul a sperat întotdeauna să slăbească și să atace Rusia în acest fel.
Putin a încercat să reconcilieze contradicția dintre ascensiunea țării și integrarea în globalizare, dar s-a dovedit imposibilă. Această ireconciliabilitate a atins apogeul după începerea OPU. Putin nu putea decât să reacționeze printr-o acțiune violentă directă, dar societatea rusă nu era pregătită pentru asta, pentru că lupta împotriva Occidentului este o cale prea lungă și prea îngustă. Rusia se află acum într-un război împotriva Occidentului, împotriva Statelor Unite. Încercăm să ne ajustăm ideile sociale și să ne reevaluăm, să ne adaptăm la situația actuală în care ne aflăm, ceea ce este un proces foarte intens și dramatic.
Wang Wen: Sunt de acord cu analiza și predicția dvs. Îmi amintesc că în 2008 ați scris despre inevitabilitatea conflictului dintre Rusia și Occident. Cu toate acestea, atunci când oamenii de știință chinezi recunosc că un conflict chino-american poate deveni inevitabil, ei încearcă de obicei tot posibilul să propună evitarea războiului cu Statele Unite. De exemplu, atunci când profesorul Graham Tillett Allison de la Universitatea Harvard a propus „Capcana Tucididelor” între China și Statele Unite, oamenii de știință chinezi ar respinge-o și ar încerca să schimbe această „profeție împlinită”.
Ceea ce vreau să știu este că, de ce elitele ruse nu îl sfătuiesc pe președintele Putin să încerce tot posibilul pentru a evita conflictele sau pentru a face ceva care ar putea fi mai bun decât acțiunile militare ad-hoc? În Rusia, un filosof politic înțelept ca tine trebuie să aibă o soluție mai bună, nu?
Dughin: Are de-a face cu echilibrul conștiinței între indivizi și grupuri. Nu președintele Putin a dorit în mod voluntar să lanseze această operațiune militară specială, dar întreaga societate a cerut această operațiune specială. Societatea rusă este foarte specială și are nevoie de un tip de lider „tată” (cum ar fi un țar) care trebuie să ofere, de asemenea, asigurări de securitate întregii societăți. Putin a încercat să reconcilieze această legătură. Acceptarea Occidentului și asigurarea independenței Rusiei sunt un set de contradicții. Putin speră să reconcilieze această contradicție și să mențină un anumit echilibru, dar acest echilibru este foarte fragil.
Putin a încercat întotdeauna să acționeze într-un mod pașnic, fără a folosi mijloace militare, pentru a evita escaladarea conflictului cu Occidentul. De când Crimeea „s-a întors în Rusia”, am observat devreme, că Rusia poate elibera cu ușurință estul Ucrainei, dar președintele Putin a refuzat întotdeauna să facă acest lucru. El a crezut pentru o vreme asigurările date de Occident, dar Occidentul a înșelat Rusia. Putin vrea să evite războiul, dar războiul este din ce în ce mai inevitabil. Este păcat că nu am fost pe deplin pregătiți pentru această operațiune militară specială în ceea ce privește politica, economia, cultura și armata. De fapt, ar fi trebuit să fim mai bine pregătiți.
Wang Wen: Da. Dar sunt foarte îngrijorat, dacă Rusia se va decupla complet de Occident în viitor, va putea Rusia să continue să se dezvolte rapid pe termen scurt? Cu toții credem că Occidentul slăbește, dar deocamdată, hegemonia occidentală are încă o influență semnificativă în domenii precum tehnologia înaltă și comerțul economic.
Menținerea cooperării cu Occidentul pare a fi o „alegere rațională, pragmatică”. Rusia va fi redusă la nimic mai mult decât un „Mare Iran”, dacă va fi complet izolată de Occident? Am călătorit în Iran de multe ori. Iranul prezintă un potențial uriaș și resurse bogate. În anii 1970, economia Iranului a crescut rapid. Cu toate acestea, după ce a fost sancționat de Occident timp de 40 de ani, dezvoltarea Iranului a fost puternic afectată. Va repeta Rusia greșelile Iranului?
Dugin: Mi-ar plăcea să știu care este definiția „occidentală”. Occidentul nu este sinonim doar cu dezvoltarea economică și tehnologică, Occidentul reprezintă un fel de conștiință, inclusiv hegemonia, rasismul și ontologia, care poate fi extinsă la colonialism și unipolaritate. Aceasta este esența Occidentului. Rusia a „declarat război” împotriva Occidentului și a fost forțată să întrerupă cooperarea cu Occidentul. Sperăm că, prin înfrângerea hegemoniei occidentale, „Occidentul” va deveni o provincie a lumii, nu centrul lumii. Pentru a realiza acest lucru, nu trebuie doar să ne ridicăm și să ne „de-occidentali”, ci și să marginalizăm Occidentul. Numai Rusia nu poate îndeplini acest obiectiv. Sperăm să lucrăm cu alte țări non-occidentale din lume pentru a rezista hegemoniei occidentale. Dacă ne unim, am putea să-i învingem. Acesta este un război multipolar versus unipolar.
Wang Wen: Conform logicii tale, lumea este împărțită treptat în doi poli și începe un nou „Război Rece”. Ați subliniat în articolul dumneavoastră că lumea este la un pas de un al treilea război mondial.
China nu vrea să intre într-un nou Război Rece; China preferă să se dezvolte într-un mediu globalizat. Deși China concurează cu Statele Unite, încă încearcă tot posibilul să găsească un nou echilibru între contradicțiile feroce. Cred că India, Brazilia și alte țări BRICS ar putea să nu dorească să înceapă cu adevărat un „nou război rece” cu Occidentul și toți sunt precauți și se feresc de un posibil „al treilea război mondial”.
Dughin: Acum, situația nu este determinată unilateral de Rusia. În OPU, am „traversat Rubiconul” pentru a înfrunta Occidentul. Rusia și Occidentul se pot înțelege, dar cele două nu pot coexista, așa cum este determinată de structura geopolitică. Din punct de vedere geopolitic, alte țări au doar două opțiuni: fie să fie controlate de un stat de putere maritimă, fie să lupte pentru a deveni un stat de putere terestră, adică prin sprijinirea Rusiei pentru a împinge lumea spre multi-polarizare și a deveni o regiune a unei anumite zone a inimii.
Independența Chinei se bazează pe echilibru. Din această perspectivă, dacă Rusia nu poate verifica și echilibra hegemonia americană, atunci China va fi victima unui conflict militar ofensiv cu puterile maritime, chiar dacă doriți doar suveranitate și prosperitate. Acum, India, Brazilia, Africa de Sud și lumea islamică la fel de independente fac toate alegeri, dar rezultatul alegerii lor depinde de puterea de la celălalt capăt al scării.
Dacă strategia win-win a globalizării reprezentată de China trebuie să fie perfect realizată, trebuie să existe o condiție invizibilă, adică rezistența statului de putere terestră Rusia la statul de putere maritimă. Dacă Rusia pierde operațiunea militară specială și își pierde inima, atunci India și China se vor confrunta cu aceeași situație ca și Rusia acum și vor deveni următoarele victime directe ale Războiului Rece și chiar ale conflictului militar.
Occidentul ar putea folosi strâmtoarea Taiwan și militanții musulmani ca puncte de intrare pentru a ataca China. Occidentul este o forță radicală agresivă. Alte țări pot evita conflictele frontale doar pentru că Rusia încă există și pentru că Rusia luptă. Alte națiuni au doar două opțiuni: fie supraviețuiesc în umbra lumii occidentale, fie luptă ca Rusia. Această analiză geopolitică este foarte importantă.
Deși rezultatele analizei nu sunt în deplină concordanță cu interpretarea oficială chineză, cred că strategii Partidului Comunist Chinez, în calitate de adevărați maeștri ai strategiei internaționale, pot înțelege pe deplin concluziile analizei de mai sus și pot evita căderea Chinei în situația Rusiei.
Recunosc intens marile realizări pe care le-a făcut China. Indiferent dacă pentru Rusia, sau pentru India, Iran și țările arabe, China este principala speranță. Există o dispută la frontieră între China și India, dar aș dori să reamintesc Indiei că, dacă India și Occidentul luptă împreună împotriva Chinei, atunci odată ce China și Rusia vor pierde, Occidentul se va întoarce să înfrunte India și să distrugă India – de fapt, Soros se pregătește deja să facă acest lucru.
Pe scurt, nu vrem să ne confruntăm cu Occidentul, ne confruntăm cu „Occidentul” care pretinde că conduce lumea, dar nu a jucat un bun model. Ceea ce ar trebui să ne străduim ar trebui să fie multi-polaritatea, mai degrabă decât unipolaritatea. Occidentul vrea să dezmembreze Rusia, suntem pe primul loc pe lista lor, sunteți următorii. Desigur, aceasta este analiza mea și nu vreau să o impun altora.
Wang Wen: În primul rând, avem încredere în Rusia. Rusia nu va fi învinsă de Occident. Deși NATO sprijină pe deplin Ucraina, Rusia are un avantaj uriaș în ceea ce privește profunzimea strategică și potențialul resurselor.
Desigur, sunt de acord și cu dvs. că, dacă Rusia va fi învinsă de Occident, China va fi următoarea țintă a Occidentului. În acest sens, China este pregătită psihologic. Răspunsul Chinei se bazează pe mai mult de 2.000 de ani de înțelepciune tradițională și pe angajamentul de a găsi soluții moderate și diverse. În ultimii ani, China a obținut rezultate bune pe multe „câmpuri de luptă”, cum ar fi războaiele comerciale, războaiele tehnologice, războaiele opiniei publice, războaiele mass-media și problema strâmtorii Taiwan.
Ceea ce vreau să discut cu dumneavoastră este cum să abordăm Occidentul într-un mod mai inteligent. Dacă al 3-lea război mondial sau un război nuclear de o anumită dimensiune se întâmplă cu adevărat așa cum prezici, ar însemna distrugerea întregii umanități. În opinia dumneavoastră, este posibil să se utilizeze un set diversificat de măsuri pentru a rezolva problema?
Dugin: Soluția fait accompli este OPU. Nu am folosit alte abordări, mai diverse, și nu am putut face altfel. Actuala Operațiune Militară Specială este foarte necesară și, deși situația actuală de război este rea, este mai bună decât o situație mai gravă (cum ar fi distrugerea).
Sunt sigur că Partidul Comunist Chinez a adoptat un bun model de luare a deciziilor, luând decizii cu prudență și prudență, integrând interesele naționale cu globalizarea și menținând o politică independentă și conservatoare. Garantând în același timp democrația și liberalizarea socială și economică, China menține, de asemenea, controlul absolut al guvernului central asupra țării, asigurându-se că Occidentul nu poate distruge Partidul Comunist Chinez prin metode culturale și internet și poate salva țara de haos și chiar distrugere.
Situația din Rusia este exact opusă. Occidentul distruge controlul absolut al guvernului rus, încercând să împingă guvernul împotriva poporului. Sub Elțîn, oamenii au fost victimele acestui atac occidental.
Putin încearcă să prevină și să inverseze această situație și să permită Rusiei să se salveze prin reformă și reconstrucție. La un moment dat a încercat să schimbe pașnic moștenirea guvernului Elțîn (1931 – 2007), dar nu a reușit din cauza obstrucționării de către unele elite politice. Aceste elite politice sunt trădători ai țării. Aceasta este diferența dintre China și Rusia. Elita politică chineză este coloana vertebrală a țării, dar avem doar otrava rămasă din epoca sovietică. După prăbușirea Uniunii Sovietice, aceste elite politice au intrat în guvernul rus și nu au permis țării să transforme și să crească Rusia prin mijloace pașnice. Aceasta este exact interpretarea mea cu privire la diferențele politice dintre China și Rusia.
Nu avem posibilitatea de a schimba sau reorganiza în mod pașnic Rusia și de a realiza reconcilierea cu Ucraina și Occidentul prin mijloace pașnice. Putin este speranța noastră. El este de partea poporului și de partea istoriei. OPU a fost modul său de a rezista, deși nu în cel mai bun mod. Acum ne punem toate speranțele în ceea ce privește petrolul și gazele și așteptăm ca Occidentul să se prăbușească sau să facă compromisuri în ceea ce privește problemele energetice. Ei încearcă să iasă din criza penuriei de energie, care ne obligă, de asemenea, să rezolvăm problema din alte dimensiuni. În acest scop, ar trebui să luăm China ca exemplu de studiat.
Wang Wen: Vă mulțumesc pentru interesul acordat Chinei. În calitate de cercetători ai think tank-ului, ne gândim, de asemenea, la situația Chinei în fiecare zi și lucrăm pentru a rezolva problemele interne. În opinia mea, dilemele internaționale pot fi tratate mai bine numai pe baza rezolvării problemelor interne. Cred că ați observat, de asemenea, că raportul celui de-al 20-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez prezintă în mod clar strategia națională de dezvoltare pe termen lung a Chinei pentru 2035 și 2050. Ați mai fost în China. Ca filozof politic, bazat pe înțelegerea dumneavoastră despre China, cum vedeți viitorul Chinei? Obiectivele actuale ale Chinei pot fi atinse conform programării?
Dughin: În primul rând, îmi place foarte mult China și apreciez guvernanța Chinei de către Partidul Comunist Chinez sub conducerea secretarului general Xi Jinping. Președintele Xi este un lider de talie mondială remarcabil. Țara ta a făcut istorie. Cred că obiectivele Chinei sunt pragmatice. Cel de-al 20-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez pe care l-ați organizat este un exemplu de succes de coordonare a problemelor interne și internaționale. Adunarea Generală conduce țara prin formularea de planuri. De fapt, nici societatea occidentală, nici Rusia nu înțeleg suficient de bine structura politică și socială a Chinei.
În opinia mea, China este formată din oameni, guvern și alte elemente culturale, cum ar fi socialismul cu caracteristici chineze, cultura confucianistă etc. Aceste elemente culturale joacă un rol în guvernarea guvernamentală. Dacă guvernul nu reușește să asigure securitatea culturală, societatea se va dezintegra. Analizele occidentale și rusești ale Chinei aproape ignoră partea specială a culturii, care este de fapt o resursă importantă pentru poporul chinez.
În al doilea rând, China este foarte specială în ceea ce privește prioritizarea lucrurilor. China nu va intensifica conflictele, ci va modera și va rezolva conflictele prin experiența construirii civilizației. Această cultură nu este în întregime din confucianism, ci și din daoism. Cultura politică occidentală, inclusiv Rusia, este prea radicală, prea obsedată de alb-negru absolut, de bine și de rău. Pentru noi, răul este rău și nu vom ceda niciodată răului.
Wang Wen: Da, teoria lui Yin și Yang în cultura chineză provine de la o altă școală de filosofie. Sperăm să putem transforma între negativ și pozitiv, bine și rău, bine și rău. În ochii chinezilor, lucrurile bune nu sunt în întregime bune, iar lucrurile rele nu sunt în întregime rele. Există o relație de atașament și transformare între cele două. E complicat.
Dughin: Da, China nu promovează o politică externă de conflict cultural. Într-o altă cultură diferită de China, există limite clare între bine și rău, bine și rău, lumină și întuneric, iar cultura rusă conține această genă. Din punctul de vedere al Rusiei, lumea este fie unipolară (există o țară cu cea mai puternică putere globală, cum ar fi Statele Unite), fie multipolară (Occidentul, Rusia și China încearcă cu toții să obțină o situație win-win în această lume). O structură mondială multipolară este, de asemenea, ceva pentru care China trebuie să depună eforturi. China observă lumea din perspectiva și gândurile sale, iar alte țări observă, de asemenea, China cu propria lor gândire și viziune asupra lumii. Acest lucru merge în ambele sensuri.
Unele dintre aceste gânduri și perspective sunt anormale sau chiar patologice. Gândirea chineză și viziunea asupra lumii sunt sănătoase, dar gândirea occidentală și viziunea asupra lumii nu sunt atât de sănătoase. Ar trebui să încercăm să înțelegem aceste moduri patologice de gândire și nu să le explicăm cu gândirea noastră intrinsecă.
Wang Wen: Să discutăm despre viitorul Rusiei și Al Chinei. Tensiunile din relațiile Rusiei cu Occidentul vor continua probabil să împingă relațiile chino-ruse să se încălzească. De data aceasta, am vizitat peste 20 de orașe din Rusia, am discutat cu mulți oficiali locali și am discutat despre cum să consolidăm relația dintre cele două țări la diferite niveluri, cum ar fi la nivel local, civil, nivel de elită etc. China și Rusia au percepții diferite unul despre celălalt la toate nivelurile. Din perspectiva de nivel superior, conștientizarea strategică a încrederii și cooperării dintre China și Rusia este suficientă și fermă; cu toate acestea, la nivel neguvernamental și de elită, oamenii au opinii foarte diverse cu privire la cooperarea chino-rusă, iar unele idei nu sunt favorabile cooperării bilaterale. Ce părere aveți despre asta?
Dughin: În primul rând, cred că relațiile chino-ruse s-au îmbunătățit semnificativ la ambele niveluri. Cele două țări au cu siguranță multe probleme de depășit, cum ar fi diferențele culturale dintre cele două părți. Ar trebui să petrecem mai mult timp pentru a înțelege atributele respective ale Chinei și Rusiei, pentru a înțelege codul civilizației celuilalt, pentru a deschide mai mult ” Dialogul pe două căi ” și pentru a aprofunda cooperarea bilaterală.
Înțelegerea reciprocă dintre liderii celor două țări a fost „perfectă”, iar cooperarea dintre președintele Xi și președintele Putin este piatra de temelie a Chinei și Rusiei, creând viitorul relațiilor bilaterale. Dar ar trebui, de asemenea, să acordăm mai multă atenție instituționalizării relațiilor dintre cele două țări, să prezentăm planuri de consolidare a cooperării și a înțelegerii reciproce la nivelurile de vârf, de mijloc și de bază și să reajustăm sistemul de cooperare la nivel mediu și local.
După părerea mea, viitorul omenirii depinde de cooperarea profundă dintre China și Rusia. Mai mult ca oricând, trebuie să ne cunoaștem eficient. Suntem deja doi poli într-o lume multipolară. Oamenii din cele două țări ar trebui să continue să lupte pentru dezvoltarea Rusiei și Chinei, astfel încât relația dintre cele două țări să fie mai armonioasă.
Wang Wen: O platformă importantă pentru cooperarea chino-rusă este legătura dintre Inițiativa Belt and Road și Uniunea Economică Europeană. În ochii multor oameni, teoria eurasianismului mare pe care ați susținut-o timp de mulți ani a contribuit la promovarea cooperării chino-ruse, în special a integrării economice eurasiatice. Dar lucrurile par să se schimbe. În ultimii ani, ați dobândit noi perspective asupra studiului integrării eurasiatice? Ce părere aveți despre integrarea eurasiatică și inițiativa Belt and Road?
Dughin: Conținutul teoriei eurasianismului mare acoperă conținutul Uniunii Economice Eurasiatice și al Inițiativei Belt and Road. China și Rusia au capacitatea de a integra armonios două inițiative majore de promovare a dezvoltării Eurasiei și, astfel, de a realiza construcția lumii. În viitor, Eurasia ar trebui să includă Europa, India și multe alte țări. Ar trebui să ne lărgim orizonturile pentru a include toate țările de pe întregul continent eurasiatic. În ceea ce privește punerea în aplicare specifică, ar trebui să avem o înțelegere mai profundă a semnificației „Centurii și a drumului” și a diferitelor roluri pe care „Uniunea Economică Eurasiatică” a Rusiei ar trebui să le joace, să le adapteze și să le accepte.
Ar trebui să introducem adevărata teorie a integrării eurasiatice elitelor chineze, nu versiunea interpretată greșit. În Rusia, unii văd eurasianismul ca neocolonialism, în timp ce în China, alții îl văd ca pe versiunea rusă a imperialismului. Ar trebui să găsim diferite modalități de a ne înțelege unii pe alții. Teoria Eurasiatică Mare include nu numai cooperarea economică dintre Rusia și China, ci și cooperarea profundă dintre India, Asia de Sud-Est și Asia de Vest. Ar trebui să ne gândim și să generalizăm acest concept, să sporim schimbul cultural, să-i înțelegem identitatea, scopul și motivația.
Pentru a atinge obiectivele de mai sus, trebuie să avem o înțelegere mai profundă a culturii celuilalt și să înțelegem cu adevărat coerența internă a pragmatismului, materialismului, realismului și a altor logici, ceea ce ne cere să avem un dialog la nivelul lingvisticii interlinguale. În caz contrar, este dificil pentru noi să ajungem la opinii similare cu privire la un singur lucru.
Wang Wen: În strategia externă a Rusiei din ultimii ani, se poate vedea umbra teoriei „eurasianismului mare”. Prin urmare, au existat zvonuri în ultimii ani că faceți parte din staff-ul președintelui Putin sau chiar din „creierul lui Putin”; unii spun că ați fost puntea de legătură dintre președintele Putin și președintele Trump în acei ani. Cum răspundeți la acest lucru?
Dughin: Il sustin foarte mult pe Putin, spiritul nostru este asemanator, dar nu am alta relatie cu el.
Ar trebui să cunosc poporul rus și istoria Rusiei mai bine decât oricine de aici. Poate fi puțin umilitor să spun acest lucru, dar am o dragoste profundă pentru poporul rus și istoria Rusiei. Înțeleg logica din spatele acestui lucru mai bine decât oricine altcineva, precum și actuala strategie națională externă pe care oamenii o pot conveni și sprijini.
Wang Wen: Aveți vreun sfat pentru tineri, în special pentru omologii lor chinezi?
Dughin: Pentru a înțelege lumea, trebuie mai întâi să devii un chinez mai autentic. Dacă nu te înțelegi pe tine însuți, nu-i poți înțelege pe ceilalți. Dacă nu sunteți încrezători și nu vă lipsește propria identitate, este imposibil să înțelegeți identitatea altor țări și viitorul multipolarității. Pentru a înțelege lumea, trebuie mai întâi să te înțelegi pe tine însuți.
(Zhang Huimin张慧敏 de la Universitatea din Moscova și Feng Shide冯士德 al Academiei Ruse de Științe a participat la dialog și a făcut o revizuire preliminară a conținutului dialogului)
Inca nu m-am prins in ce consta intelepciunea acestui guru … mie imi pare ca a scos pe gura numai platitudini, unele fiind simple batai de campi.
ApreciazăApreciază
hm… nu știu. Nu prea am citi Dughin. Am postat pentru că acum se întâlnesc SUA și China la G20.
ApreciazăApreciază