Planuri de debarcare: După Toma, Ponta poartă sâmbetele lui Vanghelie

Război în PSD, cauzat de o serie de poliţe amânate pe care liderul Victor Ponta caută să le plătească înainte de locale. Miercuri, BPN-ul partidului va da o decizie de excludere a vicepreşedintelui Ion Toma din partid. Surse social-democrate susţin că nu va fi singurul coleg de partid care va avea de suferit de pe urma acestor reglări de conturi. După Toma, şi liderul PSD Bucureşti Marian Vanghelie ar putea suporta unele sancţiuni dacă continuă să-şi apere consilierii care au votat în CGMB, alături de reprezentanţii PDL, un buget defavorabil primarului capitalei,Sorin Oprescu.

Aceleaşi surse au declarat pentru Impactnews că în vizorul lui Ponta au mai intrat şi alţi lideri de filiale şi parlamentari pe care îi va trece în viitorul apropiat pe linia moartă: cazul lui Gheorghe Nichita, Adrian Severin şi Ion Prioteasa.

Miercuri, Ion Toma este supus judecăţii conducerii partidului după ce filiala de Olt a decis suspendarea sa timp de un an şi a emis o recomandare de excludere din partid pe motiv că actualul vicepreşedinte a acţionat împotriva intereselor PSD, încercând să descurajeze un senator PDL să schimbe tabăra.

Întrebat dacă şi-a pregătit pledoaria pentru a se apăra în BPN faţă de sancţiunea de propunere de excludere din partid luată de PSD Olt, Toma a susţinut că nu ştie deocamdată, în mod oficial, care sunt acuzaţiile.
„Nu pledez pentru nimic, să văd întâi acuzele, le ştiu din presă. (…) Nu cunosc acuzele, după BPN sunt în măsur să ştiu care sunt acuzele”, a afirmat Toma, arătând că nu a fost informat şi convocat la şedinţa de miercuri a BPN.
În ceea ce priveşte posibilitatea dea fi vorbit cu senatorul PDL Mihai Niţă pentru a-l împiedica să se înscrie în PSD, Toma a răspuns: „Eu discut cu oricare din senatori, suntem colegi şi suntem şi olteni. Cred că dacă sunt aşa de puternic înseamnă că pot să mă folosească. Dacă pot să opresc pe cineva, înseamnă că pot să şi aduc oameni în partid”.
În favoarea lui Toma au sărit o seamă de primari locali şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană.
„Epoca epurărilor staliniste pe criterii de apropiere personală sau de simpatie a apus încă din secolul trecut. PSD trebuie să se comporte ca un partid modern, care îşi apără campionii electorali, nu care dă pedepse pe criterii personale. Dacă mai continuăm în stilul ăsta, îi vom îndepărta pe cei mai buni dintre noi şi nu vom mai putea să ne recâştigăm locul de partidul numărul unu din România”, a declarat preşedintele Senatului.
În cazul în care Toma va fi dat astăzi afară din partid, el ar fi al patrulea parlamentar pierdut de filiala Olt  în ultimii doi ani după deputaţii Valeriu Steriu, Bobeş Marin şi Nicolae Stan (Bulă). De altfel , hemoragia dee aleşi parlamentari nu s-ar opri aici.: despre deputatul Florin Iordache se spune că va pleca  fie la UNPR, fie la PC, iar deputatul Doru Frunzulică s-ar afla în negocieri cu PDL-ul. Dacă  aceste trateative se vor solda cu noi dezertări, PSD Olt va rămâne ca reprezentare parlamentară numai cu senatorul Dan Şova.
Ponta nu pare a avea însă probleme de acest gen. Dimpotrivă, potrivit unor surse social-democrate el plănuieşte în acest an decapitarea conducerilor altor filiale, cum ar fi debarcarea lui Marian Vanghelie din fruntea PSD Bucureşti.
Liderul PSd l-a avertizat pe Vanghelie că riscă să nu mai fie luat în serios ca lider al organizaţiei, în condiţiile în care consilierii săi „votează cu Elena Udrea”. El i-a sugerat să respecte la nivelul capitalei protocolul USL şi să nu mai dea apă la moară prin colaborarea cu PDL.
„Domnul Vanghelie, în primul rând, riscă să nu mai fie luat în serios ca lider la Bucureşti, dacă, pe de-o parte, el e contra doamnei Udrea, dar consilierii domniei sale votează cu doamna Udrea. E greu să-l mai crezi serios. Ori asta este un risc foarte mare pentru el, înseamnă că nu mai stăpâneşti organizaţia de Bucureşti sau înseamnă că lucrurile acolo scapă de sub control. Eu aştept să văd exact tot ce s-a întâmplat. Ştiu că s-a suprapus acel vot ruşinos, din punctul meu de vedere, şi inacceptabil al celor trei consilieri ai noştri împreună cu PDL, cu sărbătorirea onomasticii, sau mă rog, zilei de naştere a domnului Vanghelie. Nu vreau să fiu absurd, dar am dat un semnal foarte clar şi nu voi da înapoi de la acest semnal. Sper că îl recepţionează”, a spus Ponta, întrebat dacă liderul PSD Bucureşti riscă vreo sancţiune din partea conducerii formaţiunii pe marginea votului din Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Întrebat despre motivaţia preşedintelui PSD Bucureşti, potrivit căreia cei trei consilieri social-democraţi, „fiind lideri de sindicat şi gândindu-se la colegii lor au dat un semnal ca lideri de sindicat”, Ponta a răspuns: „Ei, bun. Atunci să meargă la sindicatul respectiv. Nu-i ţine nimeni cu forţa în PSD, dacă ei sunt în primul rând dedicaţi, nu ştiu care era sindicatul, sindicatului PDL bănuiesc”.

Vanghelie s-a pus recent de-a curmezişul intenţiei lui Ponta de sancţionare a celor trei consilieri, liderul PSD Bucureşti explicând că nu se pune problema pedepsirii celor trei consilieri social-democraţi care au votat în CGMB bugetul capitalei cu amendamentele PDL, deoarece cei în cauză provin din zona sindicală şi că au votat la rugămintea liderului de sindicat, „pentru că frica tuturor celor de la RADET şi a liderilor de sindicat este că s-a încercat să nu se pună banii pentru a se privatiza mai repede”.

sursa: ImpactNews

Etichete:, , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: