Secretar de stat din Finanţe: România nu îşi permite acum o majorare salarială în sectorul bugetar

Dan Lazăr, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că România nu îşi poate permite acum o majorare salarială pentru bugetari mai mare decât cea produsă de la începutul anului, cu 15%.

Aproape 13.000 de dascăli din cele două județe din Moldova amenință că vor închide școlile dacă nu vor primi integral salariile aferente lunii februarie, nu doar 30%, așa cum arată datele transmise direcțiilor de finanțe publice.În acest moment majorarea salarială e posibilă fie cu creşterea taxelor şi impozitelor, fie prin adâncirea deficitului bugetar, a explicat secretarul de stat.

La rândul său Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Finanţe, a precizat că potrivit situaţiei din februarie, statul trebuie să dea drepturi salariale câştigate în instanţă care se ridică la 7,5 miliarde de lei (1,8 miliarde euro).

„Estimăm la finele primul trimestru un deficit bugetar de 5,6 miliarde de lei, 1% din PIB”, a spus Gherghina. România s-a angajat faţă de finanţatorii externi cî se va încadra în 2011 într-un deficit bugetar de 4,4% din PIB. După primele două luni ale anului, deficitul bugetar s-a situat la 2,3 miliarde de lei, după ce în la finele lunii martie bugetul a înregistrat un excedent uşor.

Guvernul îşi va asuma răspunderea pe un proiect de lege care prevede plafonarea salariilor profesorilor ca urmare a deciziilor obţinute în instanţă. Premierul Emil Boc a declarat săptămâna trecută că efortul financiar pentru punerea în aplicare a deciziilor instanței se ridică la 500 milioane de euro, fonduri pe care bugetul de stat nu le poate acoperi în acest an.

sursa: EvZ

Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: