Guvernul va aviza noi concedieri în sectoarele minier, energetic şi de apărare

Pentru a evita convulsii sociale, Guvernul va reintroduce anul acesta şi venitul lunar de completare pentru angajaţii concediaţi, cu o durată de 20 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă de până la 15 ani, 22 luni pentru salariaţii cu o vechime cuprinsă între 15 şi 25 de ani şi 24 luni pentru o vechime în muncă de peste 25 de ani.

Guvernul va aviza în perioada imediată noi concedieri în sectorul minier, energetic şi de apărare, dar va reintroduce plata venitului lunar de completare pentru angajaţii disponibilizaţi, ajutor financiar care va fi sistat dacă beneficiarul refuză alt loc de muncă pe motiv că salariul este prea mic.

Anul trecut, prin Legea de reducere a cheltuielilor bugetare, Guvernul a decis ca persoanele disponibilizate din companiile de stat să nu mai beneficieze de un venit lunar de completare.

Pentru acest an însă, Guvernul a decis să reintroducă, prin ordonanţă de urgenţă, venitul lunar de completare pentru angajaţii concediaţi, în încercarea de a evita „convulsii sociale” de durată urmare a disponibilizărilor, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Actul normativ justifică reintroducerea venitului lunar de completare prin încercarea de a atenua impactul concedierilor şi a evita riscul „escaladării infracţionalităţii şi a unor convulsii sociale de durată”, pe fondul situaţiei precare economico-sociale a comunităţilor locale.

Prin această ordonanţă de urgenţă se va reveni la sistemul anterior, conform căruia venitul lunar de completare este stabilit odată cu indemnizaţia de şomaj şi este egal cu diferenţa faţă de salariul individual mediu net pe ultimele trei luni înainte de concediere, pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care a fost efectuată concedierea, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, şi nivelul indemnizaţiei de şomaj.

Durata de acordare a venitului minim de completare va fi de asemenea similară cu cea valabilă până anul trecut, înainte de anularea ajutorului, respectiv de 20 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă de până la 15 ani, 22 luni pentru salariaţii cu o vechime cuprinsă între 15 şi 25 de ani şi 24 luni pentru o vechime în muncă de peste 25 de ani.

Plata venitului lunar de completare va fi însă sistată dacă persoana concediată refuză un loc de muncă pe motiv că salariul este egal sau mai mic cu acest venit sau dacă nu participă la programe de reconversie profesională.

Refuzul locului de muncă va fi acceptat doar dacă se bazează pe motive de sănătate dovedite prin certificat medical, confirmat de comisiile de expertiză medicală şi prezentat în maximum 30 zile de la apariţia problemei de sănătate.

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: