Transcrierea de presa a presedintelui PNL, Crin Antonescu, dupa sedinta USL -30 mai 2011-

Bună ziua vă spun! În primul rând, Uniunea Social Liberală îşi exprimă îngrijorarea faţă de atitudinea pe care autorităţile din România: Preşedinte, Guvern, formaţiunile politice componente ale coaliţiei de guvernare o au în raport cu deschiderea la Bruxelles a unui birou sau a unei reprezentanţe, a unei entităţi care nu există legal în România, şi anume Ţinutul Secuiesc, aşa cum a fost el numit, prezentat, recomandat cu acest prilej. Noi am tratat cred normal această chestiune şi am luat act şi am luat şi în serios explicaţiile date de preşedintele UDMR, domnul ministru Kelemen Hunor, privitor la faptul că este un demers dintre cele curente de deschidere a unui birou pentru reprezentarea intereselor unor unități administrative locale, de felul consiliilor judeţene etc. Şi dacă, deci, avem de a face cu deschiderea unui astfel de birou al consiliilor judeţene sau judeţelor Harghita, Covasna, Mureş, nu era nici un fel de problemă. Tratam acest lucru ca şi cum s-ar fi deschis reprezentanţa, care există deja, a Uniunii Consiliilor Judeţene din România sau a altor judeţe. În momentul în care însă domnul Laszlo Tokes intervine, ca de obicei şi se vorbeşte despre, repet, reprezentarea unei entităţi care nu există adiministrativ-teritorial din nici un punct de vedere în România, chestiunea devine una mai complicată şi nu putem vedea în acest demers decât încă un pas pe care domnul Tokes şi cei care i se alătură îl fac întru ideea definitiv inaceptabilă pentru noi, a autonomiei teritoriale a unei parţi din România. În sensul acesta avem noutăţi îngrijorătoare şi anume că după ce s-au delimitat multă vreme de domnul Tokes Laszlo şi reprezentanţii UDMR, astăzi i se alătură în acest demers, şi avem încă o dată, tăcerea preşedintelui României, a primului –ministru, desigur a ministrului de externe.

Domnul Tokes Laszlo a fost desemnat de către domnul Viktor Orban prim- ministru al altei ţări drept vice preşedinte al Parlamentului European în înţelegere cu Traian Băsescu şi în înţelegere cu reprezentanţii români din Partidul Democrat Liberal mai exact în Partidul Popular European. Am spus la vremea respectivă că este destul de stingheritor pentru România ca un politician, care în repetate rânduri, fără nici un fel de echivoc, a declarat că urmările tratatului de la Trianon, trebuie, citez: „remediate”, că „România s-a născut din scindarea Ungariei” şi alte adevăruri istorice în ghilimele  cum le ştie domnul Tokes, să fie cu votul şi cu susţinerea parlamentarilor români desemnat vice-preşedinte al Parlamentului European. Pentru domnul Traian Băsescu, pentru parlamentarii PDL-ului din Partidul Popular European, nu a contat acest lucru. Au contat aranjamentele şi combinaţiile la nivelul Partidului Popular European, la nivelul vasalităţii repet termenul, pe care au dovedit-o şi o dovedesc în continuare faţă de premierul Ungariei şi sigur interesele de meţinere a coaliţiei de guvernare din România. Solicităm cât se poate de limpede şi de hotărât o poziţie clară a preşedintelui României, a primului –ministru, a ministrului de externe şi a conducerii UDMR, în raport cu aceste lucruri care se petrec la Bruxelles.

A doua chestiune priveşte această caricatură de referendum, o spun caricatură pentru că prin întrebările aşa cum au fost ele formulate de către majoritatea PDL-istă şi pro-PDL-istă din Consiliul General al Capitalei, caricatura de referendum este de fapt destinată să acopere încercarea preşedintei PD Bucureşti, doamna Elena Udrea de a pune mâna pe banii Bucureştiului fără a candida la vreo poziţie oficială în sensul acesta după cum ne-a anunţat, deci fără a avea curajul să candideze la Primăria Generală sau la primăria unui sector, doamna Udrea şi Partidul Democrat nu pot acepta totuşi că o pradă atât de grea le poate scăpa şi încearcă prin această manevră să îşi atingă scopul.

Uniunea Social Liberală apără şi va apăra foarte clar actuala formulă cu primari de sector şi cu consiliu de sector aleşi de către bucureşteni şi în sensul acesta vom desfăşura toate acţiunile noastre până când această chestiune îşi găseşte soluţionarea.

Jurnalist : Cu moţiunea de cenzură aţi hotărât data când o să o depuneţi?

C. Antonescu: Când vom decide, dacă vom decide, să iniţiem o moţiune de cenzură vă anunţăm. Nu este ca să spun aşa, un punct de agendă obligatoriu pentru noi în fiecare săptămână chestiunea asta.

Jurnalist: Vroiam să vă întreb dacă dumneavoastră vă merge mult mai bine acum, decât în momentul în care aţi intrat în politică?

C. Antonescu: Dacă trebuie să definim ce înseamnă aţi merge mai bine, dacă este vorba de statutul material, că de obicei lumea se gândeşte când este vorba de mers bine la bani, la bani la proprietăţi la alte lucruri pot spune că sunt aproximativ în aceeaşi situaţie, vreau să spun ca ordin de mărime  sau ca ordin de plasare pe o scală a averilor sau scală socială. Îmi merge mai bine, în sensul că, după nişte ani de zile, după o carieră politică aşa cum a fost ea am o poziţie importantă de preşedinte al unui partid, şi în sensul acesta am nişte avantaje de comunicare, nişte avantaje de autoritate, pot să fac mult mai mult decât puteam ca tânăr deputat din ceea ce înseamnă proiectul meu politic. Îmi merge mai rău şi cred că ne merge tuturor mai rău, pentru că regimul democratic din România, atât cât este el s-a degradat grav. Cu alte cuvinte, dacă în 1992 puteam să spun absolut tot ceea ce credeam eu despre preşedintele de atunci al ţării sau despre primul –ministru de atunci al ţării şi nu stătea nimeni să îmi asculte telefoanele, să îmi pândească rudele, să ameninţe pe mine direct sau indirect pe apropiaţi , astăzi acest lucru se întâmplă şi se întâmplă nu numai cu mine ci cu toţi aceeia care nu sunt aliniaţi la ordinele preşedintelui Traian Băsescu şi a oamenilor săi. În sensul acesta îmi merge mai rău şi vreau să fac să ne meargă mai bine.

Jurnalist: Cum arată programul pe educaţie? Care sunt principalele teme şi ce aduceţi nou?

C. Antonescu: Nu are nici un rost să discutăm, sigur că aduce ceva nou, sintetizează viziunea şi experienţa oamenilor pe care noi îi avem. Vă aduc aminte totuşi că în rândurile partidelor noastre există nişte somităţi, nu este vorba de nişte oameni capabili pur şi simplu, ci de nişte somităţi, nişte vârfuri ale intelectualităţii şi lumii universitare româneşti şi vom prezenta acest program în detaliile sale şi vom discuta atunci, nu are nici un rost să discutăm acum. De ce vreţi să ne schimbaţi calendarul? Discutăm atunci.

sursa: Departamentul de Comunicare PNL

Etichete:, , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: