Vară, căldură, sondaje

Vară. Activitate politică redusă (parlament in vacanţă, lideri politici aşişderi). Clasa politică îşi strânge energiile pentru începutul toamnei, care ar putea fi unul decisiv pentru politica românească aşa cum o ştim noi.

În această perioadă agenda media o fac guvernanţii (nu-i aşa, Emil Boc nu doarme niciodată, el lucrează pentru noi!), starletele (nu că ar avea o necesară legătură cu primii menţionaţi) şi institudele de sondaj. Uneori planurile se suprapun. Un premier sau ministru peste miliarde multe de euroi, fâţâindu-se pe la tăieri de panglici precum o starletă. Sau institute de sondaj vanzându-şi serviciile mai ieftin decât o damă de companie.

Şi uite că am ajuns, în ciuda căldurii, si la obiectul nostru: sondajele. USL a început să îşi facă publice rezultatele sondajelor realizate în teritoriu. PDL a ripostat prin alte două sondaje, realizate de către institude din ograda proprie. Să le luăm pe rând, ca să nu ameţim (căldură mare, monşer!)

Conform sondajelor efectuate în paralel de către PNL şi PSD in judeţe, USL este principalul favorit la votul politic (cel pentru parlamentare) în majoritatea judeţelor avand peste 50% din voturile exprimate (chiar în judeţe portocalii precum Arad şi Caraş-Severin). Acolo unde USL nu are cei 50% se datoarează unei prezenţe mari a electoratului maghiar. Aceste rezultate îmi confirmă o mai veche extrapolare a rezultatelor posibile  pentru alegerea preşedinţilor de consilii judeţene (acolo unde votul este predominant politic), şi anume că USL va fi marele căştigător la alegerile locale din 2012 chiar daca nu ar castiga decat procentele insumate ale membrilor sai din 2008 (citeşte). Sunt credibile sondajele în teritoriu realizate de catre aprtidele membre ale USL? Eu zic ca DA. Şi nu numai pentru ca institutele de sondaj ar fi unele credibile, ci, mai ales, datorita faptului că aceste sondaje au fost făcute încrucişat, fiecare partid fiind cu atenţia concentrată pe sondajul realizat de către partenerii USL: în teritoriul mizele sunt mari, deci furăciunile făcute eventual în cadrul sondajelor ar fi fost imediat sesizate de către parteneri, cu mult înainte ca pedeleii să fi clamat aşa ceva.

Pe de altă parte sondajul USL a fost flancat de către două sondaje „interne” ale PDL. Unul realizat de către IRSS (analizat de către Codrin Scutaru aici) iar celălalt de către CCSB (luat în considerare de către Iulia Huiu aici). Nu voi repeta toate argumentele celor doi, voi încerca doar să prezint un scurt repertoriu al tendinţelor pe care sondajele instrumentalizate de către PDL caută să le impună:

 1. USL nu are scorul electoral pe care pretinde că îl are – dimpotrivă, este în scădere (IRSS), sau chiar dacă îl are, PDL creşte încontinu (CCSB), aşa încât nu are rost să mergem la vot, PDL oricum va câştiga deoarece USL nu va face 50% la parlamentare, iar Băsescu va reuşi să realizeze în 2012 o mare coaliţie de guvernare în frunte cu un premier PDL sau cu un independent (vezi punctul 2).
 2. Crin Antonescu nu are cele mai mari şanse la preşedenţia României, deoarece două alte personalităţi au un procent de încredere mai mare. Se confundă astfel „încrederea” cu „intenţia de vot” (de exemplu la alegerile prezidenţiale din 2009, Sorin Oprescu a întrunit de 7 ori mai puţine voturi decît încrederea de care se bucura). Pe de altă parte ce căuta persanul la Paris şi Mugur Isărescu într-un sondaj de preferinţe politice? Las’ că nimeni nu cred că îl vrea în mod sincer pe guvernatorul BNR ca prim-ministru, care nu este si nu poate geamandura de care să se agaţe guvernarea portocalie (părerea mea asupra chestiunii, aici). Dar Isărescu este tocmai bun ca să arate că sunt şi alţii apreciaţi, nu numai Antonescu şi Ponta.
 3. Sorin Oprescu este un prezidenţial cu şanse, aşa încât PSD-ule, făţi rost de un candidat ieftin si de calitate garantată. „Divide et impera”  ziceau romanii aşa că urmaşii lor portocalii au lansat şi după cât se vede întreţin cu sârg tema că PSD cochetează cu ideea arvunirii actualului şi se pare viitorului primar al Bucureştilor, pentru a avea un candidat propriu la preşedenţie în 1914. Şi nu strică să se vâre un pic de zâzanie şi între Oprescu şi USL, că prea se iubesc cele două părţi (vezi cuvântarea lui Oprescu la lansarea viziunii administrativ-teritoriale a USL).
 4. Crin Antonescu şi Victor Ponta sunt despărţiţi de numai câteva procente, dar întotdeauna Crin Antonescu în frunte, ceea ce, nu-i aşa, ar trebui să determine PSD-ul să îşi ascută armele pentru o viitoare noapte a cuţitelor lungi. Din nou principiul conducerii prin dezbinarea adversarilor: minunată imagine a unui Ponta supărat pe Antonescu, şi a baronilor PSD supăraţi că Ponta se află ca scor electoral mereu în siajul lui Crin.
 5. Cresc scorurile unor partide atipice precum PP-DD (cu atât mai atipic cu cât partidul, de fapt, nici nu există). Partide care, evident, vor sprijini PDL când se va realiza configuraţia politică de după alegerile parlamentare.
 6. Prezenţa la vot va fi redusă. Poporul nu are alternative reale, toată clasa politică este câh, aşa încât al ce bun să mai mergem la vot, când nu avem cu cine înlocui pe cei care se află la putere?

Desigur, atât realizatorii sondajelor cât şi comanditarii lor cunosc că sondajele nu pot câştiga alegerile; că sondajele nu schimbă intenţiile de vot ale persoanelor decât în foarte mică măsură. Dar într-o lume în care se folosesc toate armele pentru a câştiga sau păstra puterea politică sondajele vor fi folosite, fie şi numai pentru contracararea prezumatelor efecte ale sondajelor adverse. Iar daca boborul beutor de bere şi mâncător de mici mai pune şi botul al sondaje, cu atât mai bine. Ce şi-or fi zicând pedeleii? Nu putem să dăm pâine. Măcar să dăm ceva circ!

Etichete:, , , , , , , , , ,

3 comentarii pe “Vară, căldură, sondaje”

 1. Lilick 20 iulie 2011 la 12:44 AM #

  Gondolin, nu arata bine deloc bataia asta in sondaje intre BSL si USL, sincer. E total neserioasa. Nu mai aveam acum in ce sa ne batem decat in sondaje…

  Apreciază

  • doru 20 iulie 2011 la 10:12 AM #

   daca ne luam dupa unul sau altul….nu scapam de portocalii niciodata…..dar ei nu vor intra in parlament…cu toate furaciunile lor….stiu ca nu va convine…dar asta e…

   Apreciază

  • Gondolin 20 iulie 2011 la 10:21 AM #

   ne batem pe programe… ne batem pe mare, in aer… ne batem pe plaji si ne vom bate oriunde ne vom intalni cu pedeleprele fata in fata – pana la capat. Deci: ne batem si in sondaje. 🙂

   Apreciază

%d blogeri au apreciat asta: