Marton: Cu vot uninominal necompensat în 2012, partidul lui Băsescu nu mai intră în Parlament (MEDIAFAX)

Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că preşedintele Traian Băsescu nu realizează faptul că folosirea votului uninominal necompensat la alegerile parlamentare din 2012 ar face ca „partidul domniei sale” să nu mai intre în Parlament.

„Cred că domnul preşedinte Traian Băsescu nu prea îşi dă seama ce ar rezulta dintr-un astfel de sistem – partidul domniei sale nu ar mai intra în Parlament”, a spus Marton Arpad.

În opinia acestuia, un astfel de vot distorsionează cel mai mult voinţa electoratului, nu este reprezentativ. „Un partid care are un procent de 40 la sută la nivelul întregii ţări poate să ajungă să obţină sută la sută din mandatele din Parlament. Astfel, nu se respectă voinţa populară”, a apreciat deputatul UDMR. „(Traian Băsescu – n.r.) are iarăşi nişte tehnici la fel de bune ca şi alte asemenea proiecte, care niciunul nu este benefic nici poporului, nici domniei sale”, a atenţionat acesta.

El a adăugat că un astfel de sistem ar face ca populaţia maghiară din numai şase judeţe să aibă reprezentare în Parlament.  „Iar, cu excepţia celor trei judeţe secuieşti, dacă s-ar trece pe sistem în două tururi, majoritar absolut, populaţia din alte judeţe nu ar mai fi reprezentată, fapt care nu este nici în interesul populaţiei maghiare, nici al întregii populaţii din România, pentru că o populaţie destul de importantă nereprezentată în Parlament, ale cărei interese nu se mai regăsesc în deciziile care se iau, va trebui să îşi găsească alte modalităţi de a-şi exprima dorinţele”, a susţinut Marton Arpad.

În opinia deputatului UDMR, „ceea ce propune preşedintele Traian Băsesescu nu este o soluţie”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Sulina, că pentru anul 2012 ar trebui trecut la votul uninominal necompensat, într-un tur sau două, şeful statului precizând că a redeschis acest subiect în coaliţie. Şeful statului a subliniat că el a fost întotdeauna adeptul votului uninominal „curat, necompensat, în unul sau două tururi”.

Traian Băsescu a precizat că a redeschis acest subiect în coaliţie. „Cred că pentru 2012 ar trebui să venim pe vot uninominal necompensat, într-un tur sau în două tururi. Dacă la primari s-a trecut la alegerea într-un tur, de ce la parlamentari nu se poate?”, a mai spus preşedintele. Traian Băsescu a declarat că este necesară introducerea acestui sistem de vot pentru că România are nevoie de guverne solide, cu maximum două partide în coaliţie.

Prim-vicepreşedintele PDL Roberta Anastase a declarat, joi, pentru MEDIAFAX că partidele din coaliţie urmează să desemneze luni câte doi reprezentanţi care vor lucra pe proiectele de electorale privind alegerea Parlamentului.

„Luni vrem să desemnăm câte doi reprezentanţi din partidele coaliţiei care să lucreze la sistemul electoral care vizează alegerea Parlamentului, avem în vedere modificările privind atât numărul de parlamentari, cât şi modalitatea de alegere a acestora. Vom lua în analiză toate variantele de sisteme de alegeri, pornind de la premisa că nu abandonăm votul uninominal”, a spus Anastase.

Reclame

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat asta: