Incidentele din Bulgaria ilustrează cel mai bine starea de spirit din toată Europa. Cam toţi europenii gândesc la fel când vine vorba de ţigani. Franţa i-a trimis acasă, Anglia vrea să le dea papucii, iar Olanda ne-a taxat la Schenghen. Asta e numai ceea ce am păţit noi. Comportamentul e la fel faţă de toţi ţiganii, indiferent de ţara de origine.
Întotdeauna, în crizele economice supravieţuiesc cei care se adaptează cel mai repede şi care n-au scrupule. Din punctul ăsta de vedere, pentru ţigani e o problemă de supravieţuire şi de adaptare la mediu. Toate `metodele` lor sunt în zona infracţionalităţii. Fie că este vorba de cea mare, cu reţele de afacerişti care controlează local totul, cum e în Bulgaria, sau la noi la Craiova, fie din zona micii infracţionalităţi, cea care ţine de furtişaguri şi cerşetorie.
Fără să fii mare specialist în comportamentul de criză, puteai să prevezi că infracţionalitatea va creşte la grupurile slab educate care îşi duc viaţa după reguli proprii.
Niciun stat nu a încercat să prevadă efectele negative pe care comunităţile de ţigani i le-ar putea aduce. România s-a bucurat când romii ei au luat calea Occidentului pentru că a scăpat de o problemă internă. Iată că acum bumerangul se întoarce şi tragem ponoasele acolo unde ne doare cel mai tare, la Schengen.
Bulgaria, o ţară bine văzută şi mereu la pachet cu România, va suporta şi ea daune, şi nu numai de imagine, pentru că ţiganii, la fel precum altădată turcii, vor rămâne ca argument pentru xenofobia şi rasismul din zonă. Una peste alta, nu poţi să nu te întrebi cine este mai vinovat. Ţiganul că nu vrea să se schimbe, sau statul, care nu a avut niciodată preocuparea de a rezolva prin programe speciale chestiunea.
Momentan, ţiganii rămân paria Europei. Din păcate, criza adânceşte percepţiile proaste şi dă apă la moară extremiştilor. Şi cum Europa nu e chair cel mai bun exemplu de convieţiure paşnică, Doamne fereşte de ceva mai rău!
Comentarii recente