Elevii penali (Puterea)

Mulţi elevi nu realizează că atunci când fură telefonul saulănţişorul unui coleg săvârşesc o infracţiune, atrage atenţia Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Psihologii dau vina pe influenţa societăţii.

În ultimii ani au fost depistate tot mai multe cazuri de elevicare şi-au lovit colegii şi le-au furat telefoanele mobile saulănţişoarele de la gât, potrivit unei statistici realizate deInspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) şi de Direcţia Generală Anticorupţie, în colaborare cu Asociaţia Pro Democraţia. „Am realizat un studiu pe ultimii 3-4 ani,iar, din păcate, concluzia este că 60% din cazurile de violenţă în care erau implicaţi minoriau avut loc în şcoli, 18% în familie, iar restul în alte împrejurări. Este o statisticăîngrijorătoare”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ISMB, Marian Banu. PotrivitInspectoratului Şcolar, cei mai mulţi elevi nu înţeleg ce înseamnă o infracţiune şi de aceeaa fost declanşată o campanie de informare în 100 de unităţi de învăţământ din Capitală. „Am constatat că mulţi elevi nu au educaţia necesară în acest domeniu. De aceea a fostdeclanşată campania «Nu corupţiei», ce presupune desfăşurarea, în acelaşi timp, în 100 deşcoli, a unei activităţi de informare a elevilor. Aceştia au urmărit un filmuleţ în care erauexplicate prevederi din Codul penal, dar pe înţelesul lor. Mulţi copii nu înţeleg că atuncicând se lovesc cu un coleg, acesta se poate accidenta grav. Elevii fură telefoanele saulănţişoarele colegilor în glumă. Ei nu ştiau că acest lucru înseamnă infracţiune. Activitatea se desfăşoară la nivelul claselor VII–IX. Elevii din aceste clase au 16 ani şi pot răspunde penal pentru acţiunile lor, dar ei nu ştiau acest lucru”, ne-a mai explicat Banu. Aceasta afost prima activitate dintr-o campanie pe care ISMB o va desfăşura până în 2016.

Psihologii: Copiii învaţă de la adulţi să fure

Experţii în psihologie susţin că nu doar adolescenţii, ci şi adulţii ajung să considere că infracţiunile fac parte din normalitate. „Este o consecinţă a lipsei de valori certe pe care săle aibă aceşti tineri. Adolescenţii nu discern ce este bine şi ce este rău. De fapt, nu trebuiesă ne mire această situaţie, cât timp şi pentru adulţi infracţiuni, precum şpaga, au ajuns săreprezinte normalitate. Pentru aceşti adolescenţi a ajuns să fie un mod de a-şi demonstraputerea, furând lănţişorul colegului. De fapt, ce se întâmplă cu aceşti adolescenţi este doaro parte a imaginii care a cuprins întreaga societate. Multe persoane care au delapidat băncisunt convinse că nu au furat”, ne-a declarat psihologul Hanibal Dumitraşcu.

În perioada 27-29 septembrie 2011, reprezentanţii Asociaţiei Pro Democraţia şi DGA,împreună cu Brigada Rutieră susţin o serie de ateliere de formare a tinerilor privindatitudinea lor împotriva corupţiei.

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: